Selçuk, Eski Rektörünü Andı

Selçuk, Eski Rektörünü Andı

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Vefatından 30 Yıl Sonra Prof. Dr. Erol Güngör'...

A+A-

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Vefatından 30 Yıl Sonra Prof. Dr. Erol Güngör' konulu anma programı Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panelde Selçuk Üniversitesi'nin eski rektörü, sosyolog, düşünür Prof. Dr. Erol Güngör'ün hayatı, eserleri ve düşünce dünyası anlatıldı.

Panele Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci, Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, fakülte dekanları, enstitü müdürleri, öğretim üyeleri, TYB Konya Şubesi üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"SİLİNMEZ İZLER BIRAKTI"

Panelin açılış konuşmasını yapan TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, "Türkiye'nin fikir hayatını etkilemiş akademik yönüyle de büyük değer taşıyan ama bir taraftan da üniversitesini değiştiren, dönüştüren büyük bir şahsiyeti anmak için toplanmış bulunuyoruz. Erol Güngör, genç yaşında hayatımızdan ayrılmasına rağmen silinmez izler bıraktı. O'nun eserlerine baktığımızda bir dönemin fikir tartışmalarının üzerine nasıl çıktığını, Türkiye'nin meselelerini derinden ve köklü olarak ele alıp, sonuçlandırdığını rahatlıkla görebiliriz. Bizler O'nun yazılarını o tarihlerde yayınlanan aylık dergilerden okuyorduk. Sonradan o yazılar kitap haline geldi ve onları da okuduğumda ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anlıyorum. Bu özelliklerinin yanı sıra Selçuk Üniversitesi'nin rektörlüğünü de yapan Prof. Dr. Erol Güngör, Türkiye'de üniversite sistemini değiştiren iki rektörden biridir. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ile Prof. Dr. Erol Güngör o zamanların üniversite anlayışına ciddi katkılarda bulunmuşlardır. Konya'da da Selçuk Üniversitesi'nin başında Erol Güngör gibi bir şahsiyetin bulunması ve halkın arasında olması önemli değişiklere yol açmıştır." dedi.

"ŞÜKRAN BORÇLUYUZ"

Prof. Dr. Güngör'ün Selçuk Üniversitesi'ne ve Türk düşünce hayatına katkılarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Erol Güngör hakikaten de düşünce dünyamızın en önemli isimlerinden birisidir. Bugün ne güzel bir gündür ki öğleden önce Konya'da düzenlenen üstad Necip Fazıl Kısakürek'i Anma Programı toplantılarının ilkini gerçekleştirdik. Şimdi de Erol Güngör'ü anıyoruz. Rahmetli Erol Güngör'ü bir düşünce insanı olarak son derece önemsiyorum ve eserlerinin tanınması gerektiğine inanıyorum. Konya-Beyşehir Karayolu üzerinde daha önce Erol Güngör için yaptırılan bir çeşme vardı ama maalesef kötü bir durumdaydı. Göreve geldikten hemen sonra o çeşmenin yeniden inşası için gayret gösterdik ve üniversitemizin 38.yılında yeni yapının açılışını da gerçekleştirdik. Selçuk Üniversitesi'nin ciddi bir çıkış yaptığı dönem Rahmetli Erol Güngör'ün görevde olduğu zamana denk geliyor. O dönemden itibaren de Selçuk Üniversitesi gerçekten de yaptığı atılımlarla Türkiye'nin en iyi eğitim kurumlarından birisi haline geldi. Bu yüzden kendisine şükran borçluyuz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panelin başkanlığını yapan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür, panelde sunumlarını yapacak Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sevgi ve Okt. Harun Yıldız'ı davet etti.

"AKADEMİSYEN GÖZÜYLE RASYONEL ÇÖZÜMLER GETİRDİ"

Panelde ilk sözü alan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Okutman Harun Yıldız, Prof. Dr. Erol Güngör'ün hayatını ve eserlerini hakkında bilgi verdi. Okutman Yıldız, "Çağdaş temelli bir kültür anlayışının, kültür temelli bir milliyetçilik anlayışının hangi çerçevede şekilleneceğini ortaya koyan bir fikir adamıdır. 45 yıllık kısa hayatında milliyetçilik fikrinin kültür temellerinde yükselmesine öncülük eden bir şahsiyettir. Devrin önde gelen isimleriyle sohbetlere katılıp kendini geliştirmiştir. Türk toplumunun asırlık meselelerini akademik araştırmalarla çözmeye çalışmıştır." dedi.

"HAKİKATİ TEMEL ALAN BİR FİKİR İŞÇİSİYDİ"

Prof. Dr. Erol Güngör'ün düşünce dünyası hakkında bilgi veren Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sevgi, "Olaylara değişik açılardan bakabilen her ihtimali göz önünde bulundurarak bir çözüm bulan aydın bir insandı. Onun için hakikat endişesi her şeyden daha önemli bir yer tutardı onun hayatında. Menfaat endişesinden uzak hakikati temel alan bir fikir işçisiydi." dedi.

"KONYA HALKI HER İŞİNİ BIRAKIR ONU DİNLERDİ"

Prof. Dr. Erol Güngör'ün sosyolog yönünü değerlendiren Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Erol Güngör'ün en önemli özelliklerinden biri de sosyolog olmasıdır. Bu özelliğiyle toplumla iç içe olmasını bilmiş, Konya halkı ile güzel ilişkiler kurmuştur. Konya halkı her işini bırakıp onun konuşmalarını dinlemeye giderdi. Bu bağlamda manevi kültürün maddi kültürden daha önemli olduğunu savunur, çalışmalarının temeline de manevi kültürü alırdı." dedi.

Panelin sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, panelistlere katılım belgesi verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.