Şeyh Bedreddin bir aksiyon adamı ve kuramcıdır.

Şeyh Bedreddin bir aksiyon adamı ve kuramcıdır.

Türkiye Yazarlar Birliği’nde konuşan Dr. Yakup Kalın Şeyh Bedreddin’i anlattı:

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği konferansta Dr. Yakup Kalın Şeyh Bedreddin’i anlattı. Meram Belediyesi Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde Prof. Dr. Nazmi Zengin’in sunumuyla yapılan programda Kalın, Şeyh Bedreddin’in Türkiye'de bir halk hareketinin çok büyük bir kuramcısı ve yöneticisi olduğunu söyledi.

1-002.jpg

NAZIM HİKMET’İN KALEMİNDEN ŞEYH BEDRETTİN

Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin destanını örnek veren Kalın, “İbrahim Hakkı Konyalı bu destandan çok etkilenmiş ve Nazım Hikmet'e, büyük tepki göstermiştir. İbrahim Hakkı Konyalı'nın çok büyük işler yapmıştır ama Şeyh Bedreddin'i anlama tarzı; beni mazur görün, faciadır. Kızıl Şeyh diyor. Mübadele döneminde kabrinin nakledilmesine tepki gösterip ‘Kemiklerini niye getiriyorsun? Atın fırınlara yakın. Küllerini denize savurun. Nazım Hikmet’in Şeyhi diyor. Nazım Hikmet'e de Nazım Hikmetof diyor. Şeyh Bedreddin'in bir sufi olmaktan ziyade batılı bir feylesof olduğunu iddia ediyor. Fakat onun fıkhi eserlerinden hiç bahsetmiyor. Zira Şeyh Bedreddin Hanefi fakihidir. Nazım Hikmet'in öyle güçlü bir bilinç oluşturucu yönü var ki zıt kutuplarda ki insanlar bile dönüp onun açtığı yolda ilerliyor bir şekilde” diye konuştu.

NAZIM ŞEYH BEDREDDİN’İ LENİN’E BENZETMİŞ

Kendi yaptığı tez çalışmasına da değinen Kalın sözlerini “Aslında bir yönden Nazım Hikmet'in niyetlendiği bir şey benim yaptığım tez. Nazım Hikmet, Spinoza ile Şeyh Bedreddin materyalizmini karşılaştırmak istiyor. Ben de böyle bir şey mümkün mü diye sordum. Nazım Hikmet'in 1952 yılında verdiği Rusça bir yazısında geçen bir pasaj var; ‘Bedreddin üstüne bir destan yazdım. Bu Türkiye'de bir halk hareketinin çok büyük bir kuramcısı ve yöneticisidir. Bundan 400 yıl önce yaşadı. Biliyor musunuz, destanımı bitirip yeniden okuduğumda, kahramanının dıştan şaşılacak kadar Lenin'e benzediğini gördüm. Kahramanının yüz çizgilerini sevgili önderin yüz çizgilerinin etkisinde betimlemişim. Bu çizgiler yüreğimde yer etmiş çünkü” diyor” şeklinde sürdürdü.

Bu anlatımla Nazım’ın aslında kendisi rasyonel zeminden uzak bir şekilde Şeyh Bedreddin imgesini tasarladığını ifade ve itiraf ettiğine işaret eden Kalın “Nazım aslında ‘Kendisi ile alakası yok ama ben Lenin'i yazmışım destanda’ diyor. İsmet Zeki Eyüboğlu da Şeyh Bedreddin üzerine yazdığı metinde yanlış hatırlamıyorsam, “Bizler okurken varidat-ı şok olduk” diyor” diyerek sözlerini tamamladı.

TEŞEKKÜR BERATI

Dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasıyla tamamlanan konferans sonunda TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Akman ve Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü konuşmacı Dr. Yakup Kalın’a teşekkür beratı ile TYB 2021 kitabını takdim etti.

 

 

4-001.jpgdscf0376.jpgdscf0325.jpgdscf0366.jpgdscf0363.jpgzzz.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.