TYB 2009 programını belirledi
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, kuruluşunun 15. yıldönümünü de kutlayacağı 2009 yılında gerçekleştireceği kültürel etkinlikleri belirledi....
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, kuruluşunun 15. yıldönümünü de kutlayacağı 2009 yılında gerçekleştireceği kültürel etkinlikleri belirledi. TYB'den yapılan açıklamada 2008 yılının Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluşunun 30. yıldönümü olduğu hatırlatılarak, 2009 yılının da Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin kuruluşunun 15. yıldönümü olduğu belirtildi. TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, "Kuruluşumuzun 15. Yıldönümü olması münasebetiyle 2009 yılı bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu nedenle yönetim kurulumuzla birlikte15. Yıl özel logosunun yanında yine kuruluşumuzun 15. yıldönümüne özel olarak faaliyetler planladık" dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak, genelde Türkiye özelde Konya kültür ve sanatını canlı tutmak amacıyla 2002 yılından bu tarafa yıl boyu çeşitli faaliyetler düzenlediklerini anlatan Köseoğlu, "2009 yılı programları içerisinde 2 adet şiir şöleni, 3 panel, 1 sempozyum, 1 çocuk şenliği, 2 sinema programı, 2 sergi yer alacak. Bunların dışında da hemen her hafta cumartesi günleri TYB Konya Şubesi olarak bir kültürel etkinlik düzenleyeceğiz" dedi.
ŞİİRLER FİLİSTİN İÇİN
2009 yılı kültürel etkinliklerinin 7 Mart Cumartesi günü başlayacağını ve 24 Ekim'e kadar 30 planlı program gerçekleştirileceğini belirten Köseoğlu, bu yılın ilk programının da gündemdeki yerini her daim koruyan Filistin konusunda olacağını belirtti anlattı. Köseoğlu "Bu yılın ilk programı 7 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek ve şairlerimiz savaş ve Filistin konusundaki şiirlerini okuyacaklar. Filistin konusuna şair duyarlılığının ve zulme karşı duruşunun ortaya konulacağı bu programa bütün Konyalıları davet ediyoruz" diye kaydetti.
DOLU DOLU PROGRAMLAR
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kutlu Doğum Haftası ile ilgili bir panel düzenleneceğini belirten Köseoğlu "Hz. Peygamberin Aile Hayatı adlı paneli yazar Melahat Ürkmez yönetecek ve Dr. Asiye Şenat Kazancı, Dr.Huriye Martı, Belgin Aydın konuşmacı olarak katılacaklar. Bu programda ayrıca efendimize ilahilerle selam göndereceğiz" dedi.
Köseoğlu 2009 yılı etkinlileriyle ilgili olarak şunları kaydetti:
Hayatın her alanında olduğu gibi edebiyat alanında da kendisine yer edinen kadın yazarların katılımıyla gerçekleştirilecek bir panelimiz var.
Çamur, Tabutta Röveşata, Nokta, Filler ve Çimen, Cenneti Beklerken gibi filmleriyle tanıdığımız Yönetmen Derviş Zaim "Sinema ve Otantizm" adlı bir program ile aramızda olacak.
Roman ve intihal konusunun ele alınacağı ve Burhan Günel'in Konuşmacı olacağı Romanda İntihal ve İntihalciler adlı programın dikkat çekeceğini düşünüyoruz
VEFA BİR SEMT DEĞİL!
TYB Konya Şubesi'nin 15. kuruluş yıldönümünde Konya'ya ve kültüre emek vermiş 15 Kültür ve Sanat Adamına vefa mahiyetinde bir gece tertip edeceğine dikkat çeken Köseoğlu şöyle devam etti:
Vefa gecesini 15 Mart tarihinde gerçekleştirileceğiz. Genelde kıymeti öldükten sonra anlaşılan kültür sanat adamlarına yaşarken değer vermenin önemine dikkat çekeceğiz. 25 Nisan'da Türk Deneme ve Öyküsünün usta yazarı Rasim Özdenören'i bir panel ile konuşacağız. Rasim Özdenören'in de katılacağı programa Âlim Kahraman, Dr. Mehmet Harmancı, Prof.Dr.Turan Karataş konuşmacı olarak katılacak.
105. Doğum Yıldönümünde Necip Fazıl Şiirini Prof.Dr. Nurullah Çetin'in anlatacağı program ile Üstat Necip Fazıl Kısakürek'i bir kez daha anacağız. Anma programları sadece bunlarla sınırlı kalmayacak. Bu yılki etkinliklerde ayrıca Nazım Hikmet Ran'ı da "Nazım Hikmet'in Gölgede Kalan Yanları adlı programla anacağız. Programa konuşmacı olarak Öner Yağcı katılacak.
735. vefat yıldönümünde Sadrettin Konevi'yi de anacağız. Prof. Dr. Dilaver Gürer'in konuşmacı olarak katılacağı, Sadrettin Konevi ve Konevi Felsefesinin Günümüze Yansımaları adlı programın Konya'daki bir başka kıymetimizin anlaşılması adına önem taşıyacağını düşünüyorum.
Önceki yıllarda sürekli yaptığımız ancak geçen yıl ara verdiğimiz Zarif insan Zarif Şair ve Yazar Cahit Zarifoğlu'nun hatırasını yaşatmak için düzenlediğimiz Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliğine bu yıl kaldığımız yerden devam edeceğiz.
ŞEHİR OKUMALARINA DEVAM
2005 yılında Mehmet Akif ve Safahat okuyarak başladığımız, yaz ayları boyunca devam eden ve Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerini okuyarak tartıştığımız Şehir Okumaları programının beşincisini gerçekleştireceğiz. Doç. Dr. Köksal Alver'in düzenleyiciliğinde gerçekleştirilecek Şehir Okumaları 5 programlarında bu yıl Nurettin Topçu ve eserleri ele alınacak. Okumalar Haziran ve Temmuz ayı boyunca devam edecek programlar TYB Konya Evi bahçesinde gerçekleştirilecek. Okumalara 13 Haziranda TYB Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan'ın Konuşmacı olarak katılacağı Doğumunun 100. yılında Nurettin Topçu adlı programla başlanacak.
MAHALLEYE DİKKAT!
Doç. Dr. Köksal Alver, Şehir Okumaları programının düzenleyiciliğinin yanı sıra bir farklı bir program ile de etkinliklerimize katkıda bulunacak. Edebiyat Sosyolojisi alanındaki çalışmaların yanı sıra Steril Hayatlar adlı kitabıyla dikkatleri çeken Doç. Dr. Köksal Alver ile gündemde çokça tartışılan mahalle kavramı üzerine "Mahalle: Şehrin Özü" isimli programı gerçekleştireceğiz.
15. YILINDA KONYA PROGRAMLARI
"Bir başkent daima başkenttir" der A. H. Tanpınar. Biz de 15. yıl kutlamalarına özel olarak programların ağırlık merkezine Konya'yı yerleştirdik. Geçmiş yıllarda düzenleyip kitaplaştırmış olduğumuz sempozyumlara bir yenisini daha ekleyerek 16-17-18 Ekim tarihlerinde "Tanzimattan Günümüze Konya Sempozyumu" düzenleyeceğiz.
Ayrıca 15-16-17 Mayıs tarihlerinde kuruluşumuzun 15. Yılı münasebetine de isabet eden başka bir şölenimiz (sempozyum) ise "Su" üzerine olacak. Koski ile müşterek yapacağımız bilgi şöleninde de değerli bilim adamları bilgilerini bizlerle paylaşacaklar.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi Hz. Mevlana Ailesinin Konya'ya geliş Yıldönümü münasebetiyle, Karatay Belediyesinin katkılarıyla 2 Mayıs'ta Şair ve Yazarları Konya'da buluşturarak MEVLANA ŞİİR ŞÖLENİ düzenleyeceğiz.
Bunlara ilave olarak Konya ağırlık merkezli programlar devam edecek. Milli Mücadelenin 90. Yıldönümü münasebetiyle Kuvayı Milliye ve Milli Mücadelede Konya adlı program düzenlenecek. Programa Yrd. Doç.Dr. Caner Arabacı konuşmacı olarak katılacak. Düzenleyiciliğini Dr. Bekir Biçer'in yaptığı programda ayrıca dönemin gazete örneklerini içeren bir sergi de eşlik edecek.
Bir başka program ise Doç. Dr. Celalettin Çelik'in konuşmacı olarak katılacağı Konya'da Din ve Şehirleşme programı.
Prof. Dr. Hasan Bahar'ın konuşmacı olarak katılacağı ve Konya Tarihine ışık tutacak olan program ise "İlkçağdan Günümüze Arkeolojik Veriler Işığında Konya" adını taşıyor. Programın düzenleyiciliğini Doç. Dr. Mustafa Demirci yapacak.
SERGİLER
Prof. Dr. Haşim Karpuz, İbrahim Dıvarcı, Fevzi Şimşek ve Ahmet Kuş'un katılımıyla Anadolu Selçuklu Eserleri adlı programda musiki eşliğinde sergi, dia gösterisi, anlatı programı gerçekleştirilecek.
GEZİLERE DEVAM
Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere bugüne kadar 17 kez düzenlemiş olduğumuz "Yazılacak Çok Şeyimiz Var" başlıklı gezilere yine yurt içi ve yurt dışına olmak üzere devam edeceğiz.
RAMAZANDA HUZUR SOHBETLERİ
Bu yıl da Huzur Sohbetleri başlığı altında Ramazan kültürü ve maneviyatına uygun konularımız ve konuşmacılarımız olacak.
Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, Prof.Dr. Ahmet Yılmaz, H.Hüseyin Varol ve Necati Yeniyel Ramazan ayı boyunca Teravih sonrasında gerçekleştireceğimiz Huzur Sohbetlerinin konuşmacıları olacak.
KISA FİLME DEVAM
Şair Akif Kuruçay'ın seçkisiyle Kısa Film Gösterimi programı ile 2009 yılı etkinlikleri sona erecek. 7 Mart ile 24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz programlarımıza ilgi duyan herkesi davet eder, Konya'mıza ve ülkemize bu faaliyetlerin hayırlar getirmesini dileriz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.