TYB KONYA BU HAFTA SAMİ BAYRAKÇI'YI AĞIRLADI

TYB KONYA BU HAFTA SAMİ BAYRAKÇI'YI AĞIRLADI

Bu haftanın konuğu "Hz. Üftade'den Günümüze Tasavvuf Yansımaları" konusu ile Sami Bayrakçı oldu. Türkiye Yazarlar Birliği, Güz Dönemi kültür...

A+A-

Bu haftanın konuğu "Hz. Üftade'den Günümüze Tasavvuf Yansımaları" konusu ile Sami Bayrakçı oldu.

Türkiye Yazarlar Birliği, Güz Dönemi kültür Etkinlikleri Kapsamında bu hafta KON TV Düzlem programı yapımcısı ve Ribat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sami Bayrakçı'yı konuk etti. Hz. Üftade'den Günümüze Tasavvuf Yansımaları" konulu konferans İl Halk Kütüphanesi konferans salonunda saat 14:00'te gerçekleşti.

Programa ABD 'nin California eyaletin de yaşayan ve California Üniversitesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Aynur Ünal, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, gazeteciler, öğrenciler ve bir grup izleyici topluluğu katıldı.

Programın Kurban Bayramı Arifesinde yapılmasından dolayı iyi dilek ve temennileriyle sözüne başlayan Bayrakçı; Hz. Üftade ve Tasavvufunu Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Yüksek Lisans yaparken tez konusu olarak seçtiğini belirtti. 16. Yüzyılda Bursa'da yaşamış olan ve gerçek adının Hz. Mehmet Muhyiddin Üftade olduğunu söyleyen Bayrakçı; Üftade ismini alışının hikayesini de şu şekilde anlattı: "Küçük yaşlardan itibaren ilme ilgi duymaya başlayan Mehmet Muhyiddin on üç, on dört yaşlarında Bursa Ulu Camiinde müezzinlik yapmaya başlar. Bunu ise maddi bir beklentisi olmadan yapar. Bir gün camii cemaati kendi aralarında topladıkları iki altını Mehmet Muhyiddin'e verirler. İstemediği halde camii cemaatini kırmamak için verilen altınları alan Muhyiddin o gece bir rüya görür. Rüyasında 'Mertebenden Üfta Oldun' yani merteben düştü denir. Bunun üzerine Hz. Muhyiddin, o rüyadan sonra Üftade ismini kullanmaya başlar."

Hz. Üftade, çocukluk yıllarında babasının yönlendirmesi ile sevmediği halde bir müddet kazzazlık (ipekçilik) mesleği ile meşgul olduğunu söyleyen Bayrakçı, Hz. Üftade'nin ilk ve tek şeyhinin de Hızır Dede olduğunu belirtti. 18 yaşında hem Hızır dedeyi hem de babasını kaybeden Hz. Üftade bu zamandan sonra kazzazlık mesleğini de bırakıp kendi irşadını yalnız başına tamamlamaya başladığını söyledi.

Hz. Üftade'nin; Vakaat-ı Üftade, Divan-ı Üftade ve Hutbe Mecmuası olmak üzere üç eseri olduğunu belirten Bayrakçı, Hz. Üftade'nin eserlerine ilişkinde bilgiler verdi. Program hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.