TYB KONYA ŞUBESİ 2008 YILI FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

TYB KONYA ŞUBESİ 2008 YILI FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların mevcut katılımını artırmak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde...

A+A-

Yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların mevcut katılımını artırmak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde Yazarlar Birliği adıyla kurulan birliğimiz 1985 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye adını kullanma hakkını elde ettikten sonra 1991'de yine Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsünü kazandı. Türkiye Yazarlar Birliği Türkiye'de en fazla üyeye sahip ve en etkili yazar kuruluşudur.
Birliğimiz İstanbul, Ankara, Bursa ve Konya başta olmak üzere 10 şube ve belli başlı illerdeki temsilcilikleri ile çalışmalarını sürdürmektedir.

5 YILDA 203 PROGRAM
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak, genelde Türkiye özelde Konya kültür ve sanatını canlı tutmak ve değerlerimizi tanıtmak amacıyla 2002 yılından bu tarafa yıl boyu çeşitli faaliyetler düzenlemekteyiz.
Son 5 yılda düzenlediğimiz faaliyetlerin bir dökümünü çıkarırsak:
2004 yılında 18 program, 2005 yılında 46 program, 2006 yılında 53 program, 2007 yılında 45 program ve içinde bulunduğumuz 2008 yılında 41 programa imza atmış bulunuyoruz. Yani 5 yılda 203 programın icrası TYB Konya Şubemiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu rakam sivil bir toplum kuruluşu olarak hiç de azımsanacak bir rakam değildir.
TYB Konya Şubesi olarak sevgi, hoşgörü, inanç ve maneviyatın ritimlerini taşıyan Konya'da, gelecek nesillere köklü mirasımızı aktarabilmek adına tarihe karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyor ve böylelikle kayıt düşüyoruz; gayet anlamlı bulduğumuz bu çalışmaları görev saikıyla yerine getirmeye gayret ediyoruz.

2008 YILI DOLU DOLU GEÇTİ
2008 yılı 8 Ocağında Konya Ticaret Odası Salonu'nda görkemli bir programla olağan genel kurulumuzu kültür-sanat adamları ve Konya protokolünün geniş katılımıyla gerçekleştirdik. Yirmi bir kişilik yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte özverili bir şekilde hazırlayıp organize ettiğimiz 2008 yılı etkinliklerinde Türk kültür ve medeniyet sahasında önemli yerler edinen yazar ve kültür adamlarımızı konuk olarak davet ettik. Kültür hayatımıza hizmet etmiş şair ve yazarlarımızı ölüm yıldönümlerinde andık. Erdem Bayazıt, Ahmet Haşim, Nasreddin Hoca gibi Türk kültürüne bir şekilde hizmet etmiş olan şahsiyetleri an(la)mak için paneller düzenledik. 2 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında, Yahya Kemal okumaları gerçekleştirdik. Büyük şair İsmet Özel ile yaptığımız "Özel Sohbet"e geniş bir dinleyici kitlesi katıldı. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri içerisinde İskender Pala bizimle birlikte oldu. Ramazan ayı içinde de Huzur Sohbetlerimiz devam etti. Bu yıl ilk defa olmak üzere Karatay Belediyesi ile ortaklaşa Karatay Şiir Akşamları'nı düzenledik. Urfa Balıklıgöl'de unutulmaz bir şiir şöleni gerçekleştirdik.

KÖKÜ MÂZİDE OLAN ÂTİYİZ
2008 yılında düzenlediğimiz etkinlikler arasında anma programları önemli bir yer tuttu. Türk ilim ve kültür hayatında iz bırakmış ilim adamı ve sanatkârlarını bu vesileyle hatırladık. İlk olarak şimdi rahmetle andığımız değerli ağabeyimiz Erdem Bayazıt için vefatından önce 'Sanatının 50 Yılında Erdem Bayazıt Paneli düzenledik. 1000. Doğum Yılı Münasebetiyle Kaşgarlı Mahmut'un Türk Kültür Tarihindeki Yeri, Ölümünün 75. Yılında Ahmet Haşim, Tanıdıkça Gönüllerdeki Yeri Büyüyen Adam: Sabahattin Zaim, Doğumunun 800. Yılında Nasreddin Hoca, Türk Kültür ve Sanat Hayatında Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver programlarının yanı sıra bu yılki Şehir Okumaları'nda Ölümünün 50. Yılında Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerini inceleyip yeniden anlamaya çalışarak dört yıldır sürdüregeldiğimiz okumalarımızı da devam ettirdik.2008 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yahya Kemal Beyatlı Yılı ilan edilmesini de vesile kılarak Temmuz-Ağustos aylarında konunun uzmanı 11 değerli edebiyatçımız on programda Yahya Kemal'i anlattılar. Bakanlıkça da destek gören bu önemli programımızın düzenleyicisi Abdullah Harmancı'ya ve Prof. Dr. Mehmet Tekin hocamıza müteşekkiriz.
Ayrıca önemli gün ve haftalara destek mahiyetinde programlarımız oldu. Dünya Su Günü'nde Loras eteklerine şair ve yazar arkadaşlarımızla birlikte ağaç diktik. Kütüphaneler Haftası'nda Hasan Çopur'un Konya Kitapları Koleksiyonu ve Eskimeyen Konya Fotoğrafları Sergisi'ni açtık. Her sene muhakkak düzenlediğimiz programlardan olarak Kutlu Doğum Haftası'nda Prof. Dr. İskender Pala'yı Konya'ya davet ederek 'Gül Sohbeti' programını icra etmesine vesile olduk. Hz. Mevlâna Ailesinin Konya'ya Gelişlerinin 780. Yılı'nda Hasan Âli Yücel'in Mevlevîliği'ni konuştuk.

KÜLTÜR, EDEBİYAT, TARİH VE SANAT TARİHİ SÖYLEŞİLERİ
Bir kültür ve sanat derneği olarak nerede durmamız gerektiğini her zaman bildik. Şehrin kültür, edebiyat, tarih ve sanat tarihi sohbetlerine olan ihtiyacını gidermek adına bu yönde söyleşiler gerçekleştirdik. Prof. Dr. Mikail Bayram'la Selçuklularda Bilim ve Düşünce, Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam'la Selçuklu'da Estetik Anlayışı, Doç. Dr. Mustafa Demirci ile Endülüs'ün Dramı (1492-1610) Morisko'ların Hazin Sonu, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan ile Şiir ve Musiki Geleneğimiz üzerine sohbet programları yaptık.

UNUTULAN ÂDETLERİ UNUTMADIK
Ramazan ayının manevi kuşatışına kendimizi kaptırarak, bir yandan da unutulmaya yüz tutmuş Ramazan âdetlerini ihya maksadıyla Huzur Sohbetleri ve Meddah Gösterilerimiz oldu.
Toplumsal sorunlar karşısında örnek bir aydın duruşu sergilenmesi düşüncesinden hareketle programlar düzenledik. Necdet Subaşı Sosyoloji ve Din, Prof. Dr. İsmail Kara Cumhuriyet Dönemi Din Politikaları, Sosyal Hizmetler İl Müdürü İzzet Güneş de Sosyal Devletin Neresindeyiz, adlı etkinliklerle dikkate değer bilgiler verdiler.

KÜLTÜR KERVANI: YAZILACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR
Konya'daki yazar, şair, düşünür, gazeteci, fotoğrafçı ve kültür adamları ile birlikte 4 yıldır gerçekleştirdiğimiz kültürel gezilerimiz bu yıl da devam etti. Eskişehir Odunpazarı'na, Urfa'ya ve Mardin'e olan seyahatlerimizde hem Konya'nın tanıtımına katkıda bulunduk hem de gittiğimiz yerleri yakından tanıdık. Buralarda gerçekleştirdiğimiz diyalogların karşılıklı uzun soluklu katkıları olacağı muhakkak. Gittiğimiz yerlerin vali, vali yardımcısı, belediye başkanı ve bürokratları bizlere yakın alaka gösterdiler. Yüzeyselliğin ve popülerliğin revaçta olduğu şu dönemlerde kültür ve sanat adamlarına gösterilen ilgi ve nezakette dikkat-i calip bir husustu. Şunu da ifade edelim ki, bu gezilerde birlikte olduğumuz eli kalem tutan, düşünen, sanat estetiği ve kaygısı taşıyan değerli arkadaşlarımızın her biri buralardan farklı donanımlar elde ettiler. Geziler dolayısıyla yazılan yazıların pek çoğu yerel basınımızın sayfalarına taşındı.
Burada yeri gelmişken Konya'mızdaki değerli basın yayın kuruluşlarına ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz.
Yazılacak Çok Şeyimiz Var adıyla gerçekleştirdiğimiz bu gezilerimiz önümüzdeki haftalarda kitaplaşacaktır, bunun da müjdesini vermiş olalım. Bu yıl içinde şubemizin 5. yayını olarak neşredilen Konya'da Kültür ve Medeniyet adlı eser ile Karatay Şiir Akşamı münasebetiyle hazırlanan Şiir Seçkisi kitabına emeği geçen arkadaşlarımızı da huzurlarınızda tebrik ediyorum.

ŞİİRLER SÖYLEDİK, SERGİLER AÇTIK
2008 yılında gerçekleştirdiğimiz programlar arasında şiir şölenleri de vardı. Şanlıurfa'da Balıklıgöl Şiir Şöleni'nde Konyalı şairler, evliyalar diyarından enbiyalar diyarına selam uçurdular. Karatay Belediyesi ile birlikte Adalet Parkı'nda gerçekleştirdiğimiz Şairlerin Konya Buluşması da, şiire hasret gönüllere su serpti. Karatay Belediye Başkanımız Mehmet Hançerli, Şiir Şöleni'nin gelenekselleşeceğini, önümüzdeki senelerde de bu programın icrasına vesile olacaklarını müjdeledi.
Zeki Oğuz'un "Doğamız-İnsanımız" Fotoğraf Sergisi, Nasreddin Hoca Yılı vesilesiyle Karikatür Sergisi, Konfad Karma Fotoğraf Sergisi ve Saydam Fotoğraf Gösterisi, Prof. Dr. Haşim Karpuz'un Kandil Şehirler Dia Gösterisi ve Kısa Film Gösterisi bu yılın diğer programlarıydı. Ayrıca bazı programlarımızın yanında "İlahilerle Efendimize Selâm" ve Klasik Türk Musikisi İcrası gibi müzik etkinliklerimiz de oldu.

KARİKATÜR OKULU
Bu yılki kültürel faaliyetler çerçevesinde "Nasrettin Hoca'nın 800. Yılı Etkinlikleri" dolayısıyla Konya'da bir ilki gerçekleştirerek karikatür kursu açtı. Ünlü Karikatürist "Adem Mermerkaya ile Karikatür dersleri" adı altında gerçekleştirilen kurs altı ay sürdü. Programın sonunda bir sergiyle ürünler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Kursiyerlere katılım belgeleri birliğimiz tarafından verildi. Bu kursumuz Konya İnşaat Mühendisleri Odası seminer salonunda tamamlandı. Bu vesileyle Konya İnşaat Mühendisleri Odası başkanı ve yönetimine teşekkürlerimizi belirtmek isterim.


KURULUŞUMUZUN 15. YILINA GİRİYORUZ
Görüldüğü üzere 2008 yılında Konya'nın kültür ve sanat hayatını canlı tutan çok önemli 41 program gerçekleştirdik. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2009 yılında kuruluşunun 15. yılına ulaşmış olacak. 15. yılımızda Konya ve Türk kültürüne hizmet edecek önemli etkinliklerin altına imza atmak istiyoruz. Yapacağımız bütün çalışmalarımızda gönül dostlarımızdan gelecek tekliflere açığız. Burada yine yeri gelmişken Konya'da faaliyet gösteren, bize her konuda yardımlarını esirgemeyen gönül dostlarımızdan desteklerinin devam etmesini de diliyoruz. İnsanımızın her zaman ihtiyaç duyduğu huzurun, barışın, toplumsal refahın her daim varolabilmesi dileği ve tarihe, edebiyata, kültüre, sanata, düşünceye, bilime daha çok önem verilen günlere ulaşabilmemiz temennisiyle.


TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ YÖNETİM VE DENETİM KURULU LİSTESİ

AHMET KÖSEOĞLU
BAŞKAN- Kamu Yöneticisi - Yazar
Dr. İBRAHİM DEMİRCİ
BAŞKAN VEKİLİ- Şair- Yazar-Eleştirmen-Eğitimci-Çevirmen
Prof. Dr. HAŞİM KARPUZ
BAŞKAN YARDIMCISI-Akademisyen-Yazar
M. ALİ KÖSEOĞLU
BAŞKAN YARDIMCISI - Gazeteci - Şair - Yazar
Yrd. Doç. Dr. HAYRİ ERTEN
Akademisyen-Yazar
ABDULLAH HARMANCI
Öykücü-Yazar-Eleştirmen
Dr. BEKİR BİÇER
Eğitimci - Yazar.
ÜMİT SAVAŞ TAŞKESEN
Eğitimci - Yazar
BEKİR ŞAHİN
Araştırmacı - Yazar.
İ.HAKKI BİÇER
Gazeteci - Yazar
DURAN ÇETİN
Öykücü - Yazar.
Doç. Dr. OKTAY SARI
Akademisyen - Yazar.
SAFFET YURTSEVER
Sinema Sanatçısı - Yazar
MUSTAFA DURDU
Eğitimci - Yazar
ALİ IŞIK
Eğitimci - Yazar
Doç. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
Yazar-Akademisyen
Dr. MUAMMER ULUTÜRK
Eğitimci - Yazar.
ZEKİ OĞUZ
Öykücü-Fotoğraf Sanatçısı - Yazar.
AHMET AKSOY
Eğitimci - Yazar.
ÖMER ÖZDEMİR
Gazeteci- Yazar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.