TYB KONYA ŞUBESİ 2018’DE ŞEHRİMİZE BİLİMSEL VE KÜLTÜREL BAHARI YAŞATTI

TYB KONYA ŞUBESİ 2018’DE ŞEHRİMİZE BİLİMSEL VE KÜLTÜREL BAHARI YAŞATTI

Kıymetli Basın Mensupları, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak bilim, sanat, ahlak, edebiyat, tarih, kültür ve dini alanda toplamda 37 adet etkinliği...

A+A-

Kıymetli Basın Mensupları,

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak bilim, sanat, ahlak, edebiyat, tarih, kültür ve dini alanda toplamda 37 adet etkinliği 2018 yılında gerçekleşirdi. Allah’a çok şükür ki 2018 yılının başlangıcında açıkladığımız etkinlik takvimini aksatmadan tamamlamış durumdayız. Bu başarımız TYB Konya şubesinin yönetim kurulu ve üyelerinin, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının, Selçuklu Belediyesinin, Konya Büyükşehir Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi başkanlığının destekleriyle olmuştur. Şehrimizin bu bilim ve kültür destekçisi kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.

TYB Konya Şubemizin 2018 etkinliklerine akademisyenler, üniversite öğrencileri, orta öğretim öğrencileri ve yazarlarımız yoğun ilgi göstermişlerdir. Her etkinliğimize önemli sayıda izleyici katılmıştır. Ayrıca etkinliklerimiz Gazete ve Televizyonlar da yayınlanarak hem de haber yapılarak toplumumuzun geniş kesimlerinin istifadesine sunulmuştur. Bu bağlamda TYB Konya Şubesi özellikle 2018’de Konya’ya etkinlik baharı yaşatmıştır. TYB Konya Şubemiz örgün eğitim ve öğretimin dışında halkımızı ve genç öğrenci kardeşlerimizi eğiten ve sosyalleştiren informel ortam ve imkanlar sağlamıştır. Hedefi, amacı, çıktıları ve zamanlaması belirlenmiş ve programa bağlanmış kurumsallaşmış bir TYB Konya Şubesi Konya’nın hatta Ülkemizin hizmet aşığı müessesesi haline gelmiştir. Adeta bir eğitim ve sosyalleşme kurumu işlevi görmeye devam etmektedir.

TYB Konya Şubesi 2018’de ülkemizin ve Konya’mızın önemli araştırmacı ve fikir insanlarıyla Konya insanını buluşturmuş, vizyonlarını ve bilgilerini geliştirmelerine veya güçlendirmelerine katkı vermiştir.  Edebiyatımız pek çok yönleriyle ele alınmış ve değerlendirilmiştir.

Prof. Dr. Ahmet Sevgi edebiyatımızdaki zihniyet değişimini, Prof. Dr. Ali Temizel İran’daki Türk lehçelerini, Genç öğrenci arkadaşlarımızdan oluşan Anadolu Mektebi edebiyatımızda yerli ve Milli bir ses olarak Tarık Buğra’yı, Doç. Dr. Şerife Akpınar Naat ve Su Kasidesini, Mustafa Özçelik ve Yusuf Yıldırım Yunus Emre Divanını, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Cengiz Aytmatov’un eserlerinde ötekileştirme sorununu, Osman Özbahçe ve Ahmet Murat Özel Şiir Şairin Neyi Olur? konusunu, Hüseyin Yorulmaz ve Osman Sarı bir neslin ağabeyi olarak Erdem Beyazıt’ı, Mehmet Nuri Yardım Edebiyatımızda Mizahı, Dr. Öğretim Üyesi Ali Baykan Sabahattin Ali’nin Öykülerinde Konya’yı, Ayşe Ünüvar popüler Kültürün doğal yazmaya etkisini, Hidayet Duyar Amak-ı Hayal’in edebiyatımızdaki yerini, Pro f. Dr. Ahmet Kazım ürün Türk ve Arap edebiyatında ortak değerleri anlatmış, açıklamış ve yorumlamışlardır.

Prof. Dr. Mim Kemal Öke aşkın hakikat bilgisine dönüşünü takipçilerimize değerlendirmişlerdir.  Göksel Baktagir gibi büyük sanatçımız virtuözite ve müzikalite mevzusunu uygulama örnekleriyle icra etmiştir. İslami değerlerle iç içe geçmiş sanatımız üzerine Prof. Dr. Ahmet Çaycı İslam Mimarisinde Anlamı, Dr. Öğretim üyesi Yaşar Erdemir Selçuklu’da Taç Kapıları, İbrahim Dıvarcı ve Fatih Sezgin Türklerin Mirası Belgeselini ve Doç. Dr. İbrahim Kunt Anadolu Selçuklu Dönemi Kaynaklarını ele almışlardır. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Şiirimizde Konya’yı takdim etmişlerdir.

Siyasal ve tarihsel açıdan da önemli ve güncel konular TYB Konya Şubesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Tarihi dizilerdeki gerçeklik algısını, Prof. Dr. Kudret Bülbül yeni sitemde nasıl bir bürokrasiyi, Doç. Dr. Mehmet Birekul Marşlar ile toplumsal hareketlerin ilişkisini ve Hasan Bayraktar II. Klıçarslan ve Miryokefalon savaşını incelemişlerdir.

TYB Konya Şubemiz iletişim ve basın konusuna da eğilmiştir. Mustafa Arslan yerel basının nasıl bir sürece doğru gittiğini, Dr. Öğretim üyesi Salih Gürbüz modern kentlerimizde insan ve iletişimdeki değişimi ve olumsuz etkilerini ortaya koymuşlardır.

TYB Konya Şubesi bu kadar çok zengin etkinliklerin yanında her yıl gerçekleştirdiği geleneksel programları da devam ettirmiştir. Cahit Zarifoğlu çocuk şenliğinin 14. sü, ülkemizin farklı şehirlerinden katkı veren şairlerimizin katıldığı Mevlana Şiir Şölenin 8.sini ve Ahmet Kuş kardeşimiz tarafından hazırlanan Kaybolan coğrafyanın kaybolan değerlerinden Halep, kudüs ve Kahire resim sergisini gerçekleştirmiştir.

Yazılacak çok şeyimiz var programımızda 2018’de Yazarlarımız ile birlikte Yalvaç ve oradaki antik kente ziyaret gerçekleştirilmiş topraklarımızdaki tarihi değerler ve medeniyetler halkımıza tanıtılmaya çalışılmıştır.

Saygı Değer Basın mensupları,

Belirtmek isterim ki 2018’de Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucusu, onursal Başkanı ve en önemlisi Türkçemize çok zengin bir sözlük kazandıran Mehmet Doğan Hocamızın Yazı hayatının 50. Yılı münasebetiyle alakalı olarak Prof. Dr. Hicabı Kırlangıç, Ahmet Köseoğlu, Fahri Tuna ve Mehmet Şeker gibi onu yakından tanıyanların değerlendirmesini yaptığı bir panel de gerçekleştirilmiştir.

TYB Konya Şubemiz geleceğin mimarı üniversite gençlerinin fakülteleri dışında kendilerini geliştirmelerine ve ilave beceri ve yetkinlik kazanabilmelerine de yardımcı olmakta Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte Farsça, Arapça ve Selçuklu Tarihi alanlarında dersler verdirmektedir. İlgili kardeşlerimizin istifade edebileceği kütüphanemiz de hizmettedir.

TYB Konya şubesi her geçen yıl çıtasını yükselterek Konya’mıza, toplumumuza ve gençlerimize sosyo-kültürel ve dini değerlerimizi, şahsiyetlerimizi, birikimimizi ve kazanımlarımızı aktarmaya devam etmektedir. Bütün bunları gerçekleştirmemizde siz basın mensuplarının da katkısı ve fedakarlığı çoktur. Sizlerin bize olan ilgi ve desteklerinizi devam ettirmenizi temenni eder, toplumun sesi olan sizin Çalışan Gazeteciler gününüzü de tebrik ederim. Özgür ortamlarda ve tatminkar karşılıklarda huzurlu bir çalışma yaşamı içinde olmanızı Cenab-ı Mevla’dan diler hepinize teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.