TYB KONYA ŞUBESİ ÖLÜMÜNÜN 50. YILINDA TANPINAR'I ANDI

TYB KONYA ŞUBESİ ÖLÜMÜNÜN 50. YILINDA TANPINAR'I ANDI

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından her hafta mutat olarak düzenlenen programlar kapsamında, "Ölümünün 50. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar"...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından her hafta mutat olarak düzenlenen programlar kapsamında, "Ölümünün 50. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar" konulu bir panel düzenlendi. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu'nun başkanlığını yaptığı panele Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Yrd. Doç. Dr. Ömer Solak ve Yrd. Doç. Dr. Hanifi Aslan konuşmacı olarak katıldı.

"O HOCALIKTAN ZİYADE BİR SANATKARDI"

Panelin açılış konuşmasında öğrencisi olduğu Ahmet Hamdi Tanpınar'ı anlatan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, "Böyle bir toplantının yapılacağını öğrendiğimde benim de bir şeyler söylemem gerektiğini düşündüm. Bunu arkadaşlara ilettim ve hüsnü kabul gördü. Ahmet Hamdi Tanpınar, üniversite birinci sınıf öğrencisi olduğum yıllarda benim bir yarı dönemde hocamdı. Ona hocamdı demiyorum, çünkü o hocalıktan ziyade bir sanatkardı. Roman ve şiir yazarlığının yanında hocalık ikinci planda kalırdı. O ömrünü hocalığa değil, sanata harcamıştı. Tabii ki bu onun kötü bir hoca olduğu anlamına gelmez. Onun şiirlerini, romanları ve çevirilerini okudum ama ders kitaplarını da okudum. Onun sanatçı yönü daha ağır bastı" dedi.

"FOTOĞRAFLARINDA HEP SİGARA POZU VARDI"

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın fotoğraflarında hep sigara içerken poz vermesine açıklık getiren Sakaoğlu, "O zamanlar sigara modaydı. Batılı yazarlarının pek çoğunun ağzında mutlaka Red Kit'de olduğu gibi sigara vardı. Son yüzyıla gelince de herkes sabit telefonlarla poz verirken fotoğraflanırdı" diye konuştu. Tanpınar'ın dersleri sigara içerek anlatmasına çok sonraları anlam verdiğini dile getiren Sakaoğlu, "Ahmet Hamdi Tanpınar hocamızın bize haftada iki saat dersi vardı. Bir özelliğini hiç unutmam: Birinci dersinde ağır azam bir tavrı vardı. Çok ciddi bir şekilde ders anlatırdı. İkinci ders, hocamın gözünde seminerdi. Hemen gelirdi kürsüsüne geçerek sigarasını yakardı. Bir yandan ders anlatır, bir yandan da sigarasını tüttürürdü. Bizim diğer hocalarımızın hiç böyle bir adetleri yoktu. Sigaralarını teneffüste içerlerdi. Biz buna bir türlü anlam veremezdik. Bu kadar mı tiryakiydi. Yani 40 dakika sigara içmeseydi ölür müydü? Ama şimdi düşünüyorum da Tanpınar, sigara içerek daha iyi ders anlatıyordu. Belki de teneffüslerde sigara içmeye fırsat bulamıyordu" şeklinde konuştu.

TANPINAR'I BİZ DE ÇOK SONRA ANLADIK

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eserlerini vermeye başladığı ilk yıllarda dönemin entelektüelleri tarafından çok iyi anlaşılamadığını, ya muhafazakarlıkla ya da ihtilalciliğiyle tartışıldığını vurgulayan Sakaoğlu, "İlk yıllarda biz de Ahmet Hamdi Tanpınar'ı çok iyi anlayamadık. Ama daha sonra anladık ki öyle değil. Hani argoda bir söz var ya, hatta şarkıda da geçiyor: 'Sen neymişsin be abi?' Böylesine eserleriyle her tarafta ün salmış kişilerin öğrencileri olmak bizi biraz daha dik durmaya sevk etti. Onlara karşı sevgi ve saygı duymam için çok sebebim var. Onların dersimize girdiği zamanlar korku ve dehşet değil, huzur vardı" ifadelerini kullandı.



Sakaoğlu'nun ardından Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Yrd. Doç. Dr. Ömer Solak ve Yrd. Doç. Dr. Hanifi Aslan da Tanpınar ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. Program, konuşmacılarla davetlilerin toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

****

****

****

****

****
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.