TYB Konya Şubesi’nin Bu Haftaki Programı Doldu Taştı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferans serisinin bu haftaki konuğu Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferans serisinin bu haftaki konuğu Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl “Orta Asya’dan Anadolu’ya Türkler” konusunu anlattı.

TYB Konya Şubesi’nin Bu Haftaki Programı Doldu Taştı

Sözlerine “Bir tarihçi araştırdığı konuyu önce kendisi kavrayıp, inanmalı ardından başkalarına anlatmalı” diyerek başlayan Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Tarihi konuları işlerken gerçeklerden uzaklaşmadan ve kendimiz emin olmadan sırf popülizm uğruna gerçekleri tahrif etmemeliyiz” dedi.

Türk tarihini daha iyi anlayabilmek ve öğrenebilmek için ana kaynaklara inmek gerektiğini düşündüğünü ve bunun için de Çince öğrendiğini söyleyen Taşağıl, “Çin yıllıklarından ve Çinli devlet adamlarının hatıratlarından edindiğim bilgiler ışığında kitaplarımı kaleme aldım. Daha sonra rahmetli Servet Somuncuoğlu ile birlikte saha araştırmalarına başladık. Elde ettiğimiz bulgular ile Çin yıllıklarından okuduklarımızı bir araya getirip daha ciddi ve daha doğru bir tarih algısı oluşturma gayreti içerisinde olduk. Bunu büyük ölçüde başardığımızı düşünüyorum.” dedi.

HALEN VAR OLMAMIZI GÖÇERLİĞİMİZE BORÇLUYUZ

Bazen bana Roma, Mısır, Yunan uygarlıklarının geride bıraktığı maddi mirasları örnek gösterip “Türklerin neyi var?” şeklinde sorular yöneltiliyor. Ben de onlara “Türkler halen tarihte var.” cevabını veriyorum diyen Prof. Dr. Ahmet Taşağıl “Gerçekten de ekonomik krizler, toplu katliamlar, salgın hastalıklar, yenilgiler, kıtlık gibi etkenler bir milletin tarih sahnesinden silinmesine sebep olur. Türk Milleti bu sayılan olumsuzlukların hepsini yaşamış ama tarih sahnesindeki yerini muhafaza etmeyi başarmıştır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi göçer bir toplum olması ve oymaklar halinde topluca hareket etmeleridir. Kabileler halinde topluca göç edilmesi hem tehlikeli bölgeden uzaklaşılmasını sağlamış hem de gidilen yeni bölgede asimile olmanın önüne geçmiştir. Binlerce yıldır halen Türk Milletinden bahsediliyorsa bunun en büyük sebebi göç edebilme yeteneğine sahip olan bir millet olmamızdır.” şeklinde konuştu.

MACARİSTANDA AVAR MEZARLARI BULUNDU

Türklerin Orta Asya’dan Avrupa’nın ortası olan Macaristan’a kadar geniş bir alanda hareket ettiklerini, bu yüzden de bu bölgelerde yapılan kazılarda aynı kültüre ait birçok kalıntı bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Taşağıl, “Karadeniz’in üzerinden Balkanlar’a geçen Peçenekler bu bölgede 200 yıldan fazla etkili olmuşlardır. Yine Macaristan’da yapılan kazılarda Avarlardan kalma yüzlerce mezar bulunmuştur. Türkler yüzlerce yıl Avrupa’da var olmuş ve buranın tarihinde önemli roller oynamışlardır.” dedi.

ŞARTLAR GÖÇERLİĞE ZORLADI

Türklerin M.Ö 700’lü yıllara kadar yerleşik bir hayata sahip olduklarını, ağaçtan yapılmış evlerde yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Taşağıl, “Bölgede meydana gelen kuraklık ve kıtlıklar Türkleri sahip oldukları hayvanların karnını doyurmak için göç etmeye zorladı. Bu göçler sürekli bir yerden bir yere savrulmak şeklinde olmadı. Kendilerine kışlak ve yazlıklar edindiler. Her boy sahiplendiği arazi arasında mevsimlik göçler yaptılar. Göç süreleri ve mesafeleri uzun olan boylar sadece hayvancılıkla geçindiler. Göç işlemini bir hafta gibi kısa sürede gerçekleştirebilen boylar ise ziraatla da ilgilendiler. Bu hayat tarzı yüzünden büyük şehirler kurmadılar, büyük tapınaklar inşa edemediler. Ama bu durum onların medeni olmadığına yorumlanmamalı. Türkler ilmikli halıyı ilk bulan toplumdur. Onlar kurganlar ve balballar ile o günden bu güne mesajlarını ulaştırmışlardır.” dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GÖKTÜRK DEVLETİNİN DEVAMIDIR

Türk tarihine bütüncül bir gözle bakılması gerektiğini ve Türk’ü anlamanın Göktürkleri iyi tanımak geçtiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Bu gün Göktürkler diye bahsettiğimiz devletin asıl ismi “Türk Kağanlığıdır” . Türk boylarını oluşturan bütün boylar bu devletin bayrağı altında toplanmışlardır.  Bu kağanlığın kurduğu düzen sonrasında Türk Milleti Oğuz Yabguluğunu, Selçukluyu ve Osmanlıyı kurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, Göktürklerin devamıdır. Başta söylediğim gibi Türk Milletinin tarihte bıraktığı en büyük iz halen devam ediyor olmasıdır.” şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencileri, akademisyenler ve kültür insanları tarafından dolup taşan salondaki büyük ilgi ve soru cevap faslı programı oldukça renklendirdi. Soru cevap faslından sonra Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şimşek Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’a günün hatırasına bir plâket takdim ettiler.

TYB Konya Şubesi’nin Bu Haftaki Programı Doldu Taştı

TYB Konya Şubesi’nin Bu Haftaki Programı Doldu Taştı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.