TYB KONYA'DA İSLAMDA KARDEŞLİK OLGUSU KONUŞULDU

TYB KONYA'DA İSLAMDA KARDEŞLİK OLGUSU KONUŞULDU

TYB Konya Şubesi'nde gerçekleşen programda Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel, İslam'da kardeşlik olgusunu anlattıTürkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi'nin...

A+A-
TYB Konya Şubesi'nde gerçekleşen programda Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel, İslam'da kardeşlik olgusunu anlattı

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi'nin hazırladığı 2012 Kültür Etkinlikleri kapsamında bu hafta Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel "İslam'da Kardeşlik Olgusu" başlıklı bir konuşma yaptı.

TYB Kültür Evi'nde gerçekleşen programa, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Prof. Dr. Nazmi Zengin, akademisyenler, öğrenciler ve yazarlar katıldı.

MÜSLÜMANLAR ANCAK KARDEŞTİR

Konuşmasında İslam dininin kardeşliğe çok büyük önem verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel, Yüce Yaratıcı'nın Hücurat Suresi 10. ayetinde bildirdiği "Ancak Müslümanlar kardeştir" sözüne işaret ederek, "Yüce dinimiz İslam, Cenabı Allah'a iman eden, Hazreti Peygamberin Yüce Allah'tan getirdiği bütün ilahi hükümleri, emirleri kalp ile tasdik dil ile ikrar eden her insanı Mümin olarak kabul etmiş ve müminleri de din kardeşi olarak ilan etmiştir. Bu konuda Yüce Allah Kuranı Kerim'de şöyle buyurmuşlardır; Müminler ancak kardeştirler. O halde iki kardeşinizin arasını bulup barıştırın. Zira İslam'ın yegane tek hedefi insanlığın dertlerini gidermek, insanlığa hak ve hakikat yolunu göstermektir. Bu bakımdan insanlığın kurtuluşu için tek çıkar yol İslam'a sarılmaktır. İslam dini toplumun sevgi ve saygı duyguları ile kenetlenmesini sağlamak, mümine dünya ve ahiret saadeti kazandırmak için üzerinde önemle durduğu konuların başında din kardeşliği gelmektedir" dedi.

KARDEŞLİK FEDAKARLIK GEREKTİRİR

Din kardeşliğinin, İslam güneşi etrafında birleşen ve bu yüce dinin, inanç, vazife ve ahlak esaslarını kabul eden insanların birbirlerine karşı olan sevgisinin, saygısının ve sarsılmaz birlikteliğin adı olduğunu belirten Yüksel, "Din kardeşliği; yeryüzündeki müminlerin, zaman, mekan ve mesafe mefhumlarını dikkate almaksızın birbirinin sevinç ve üzüntüsünü paylaşması, onların huzur ve saadetini kendi huzur ve saadetine tercih etme duygusu ve asaletidir. Din kardeşliği, insanlara faydalı olan ve mümin kardeşlerinin fayda sağlayan ve yararlı olan, yaptığı güzel hizmetler karşılığında maddi menfaat beklemeyen, müminlerin birbirine olan bağlılık ve fedakarlığın unvanıdır" diye konuştu.

İSLAM KARDEŞLİĞİ BENCİLLİĞİ RET EDER

İslam kardeşliğinde, sevgi, saygı, şefkat, merhamet ve adalet olmazsa olmazlar arasında olduğunu vurgulayan Yüksel, İslam kardeşliğinde kin, nefret, düşmanlık ve hasetin kesinlikle olamayacağını ifade ederek "Modern dünyanın getirdiği bencillik ve egoistlik de kesinlikle dinimizdeki kardeşlik mevzuuyla bağdaşamaz. İslam kardeşliğinde, en azından kendisi için istediğini mümin kardeşi için de isteme vardır. Hatta mümin kardeşini kendi nefsine tercih etmeme idealidir" şeklinde konuştu. Yüksel sözlerini Veda Hutbesi'nden bazı bölümleri okuyarak sonlandırdı. Programın sonunda Yüksel'e, Katılım Belgesi'ni Prof. Dr. Nazmi Zengin takdim etti.

****


****

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.