TYB SELÇUK ÖZTÜRK'Ü AĞIRLADI

TYB SELÇUK ÖZTÜRK'Ü AĞIRLADI

KTO BAŞKANI SELÇUK ÖZTÜRK TYB'DE KONUŞTU TYB Konya Şubesi geçtiğimiz Cumartesi günü İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda Konya Ticaret Odası...

A+A-

KTO BAŞKANI SELÇUK ÖZTÜRK TYB'DE KONUŞTU

TYB Konya Şubesi geçtiğimiz Cumartesi günü İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk'ü ağırladı.

22 Ekim Cumartesi günü saat 14,00'te İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen Konya'da Ticaret Hayatı konulu konferansa TYB Konya Şube Başkanı Bekir Şahin, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve nitelikli bir dinleyici topluluğu katıldı.

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Durdu'nun düzenlediği etkinlikte KTO Başkanı Selçuk Öztürk, ilk olarak KTO'nun tarihçesini anlattı. Konya'nın İpek Yolu'nun üzerinde bir şehir olduğunun altını çizen Öztürk, geçmişte de Konya'da ticaret hayatının yoğun olarak yaşandığını ve bu konuda İstanbul dışında birkaç şehirden biri olduğunu ifade etti. Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Günümüzdeki sanayi ve ticaret odaları geçmişimizde önemli bir yeri olan Ahilik teşkilatının bugünkü devamıdır. Ahilik ilkesel olarak önce Batı'ya geçti ve orada geliştirilerek ülkemize geldi. 1889 yılında Konya'da 88 fırın, 7 lokanta, 2 gazhane (nefthane), 16 han, 4 eczane var. Her esnafın ayrı bir grubu, sokağı vardı. Yani kümelenme söz konusu idi. Biz kavramları önce ihraç ediyoruz sonra ithal. Bu her alanda böyle oldu. Kümelenme o devirde de mevcut idi. Saman pazarı, at pazarı, odun pazarı, hayvan pazarı gibi kümelenmeler bize o devirlerden intikal etmiştir. 1906 yılında buharlı un fabrikası kuruldu."

KONYA İLK ÜÇ ŞEHİR ARASINDA İDİ

Selçuk Öztürk, Osmanlı devrinde Konya'nın sanayi ve ticaret açısından İstanbul'dan sonra İzmir ile birlikte ilk üç şehir arasında yer aldığını Türkiye genelinde 130 şirketten 19'unun Konya'da olduğunu ifade etti. Konya İktisat Bankasının Konya merkezli olduğunu ifade eden Selçuk Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: "Dersaadet Ticaret Odasının 1881 yılında aldığı bir karar ile İstanbul dışında ilk açılan ticaret odası 1882 yılında faaliyetlerine başlayan KTO'dur. Tanzimatın etkisi ile KTO'nun ilk yönetim kurulu üyeleri arasında gayrimüslimler ağırlıktadır. Konya'da 1880'lerden sonra Rus, İngiliz, Fransız ve Alman konsoloslukları açıldı."

KOBİLER ŞEHRİ

Bugün itibari ile Türkiye genelinde 250 bin KOBİ'den 19 bininin Konya'da olduğunu ifade eden Selçuk Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl sonu itibari ile Konya'nın ihracatı 1 milyar 250 milyon dolar olacak inşallah. 1989 yılında bu rakam 50 milyon dolar idi. Bugün Konya'nın ihracat yapığı ülkeler arasında ilk sırayı Irak, ikincisini ise Suriye almaktadır. Bugün Türkiye'nin 2023 vizyonu dünyada 10 büyük ekonomi arasına girmektir. Fakat ekonomide diğer alanlarda yapılan büyük reformlar yapılmadı.

KONYA'NIN MERKEZİ İLE İLÇELERİ ARASINDA UÇURUM VAR

Bugün Konya'nın merkezi ile taşrası arasında büyük bir uçurum var. Türkiye çapında en az gelişen 100 ilçe arasında Konya'dan 4-5 ilçe var. Konya olarak 2023 vizyonunu yakalamamız gerekiyor. Özellikle ulaşım konusunda çözüm üretmemiz gerekiyor. Mesela hızlı tren seferleri dörtten sekize çıkarılmalı. Hava taşımacılığında seferler İstanbul dışına da yapılmalı. Hızlı trenin Konya- İstanbul, Konya-Antalya arası projeleri bir an önce bitirilmeli. Mevcut Konya- Karaman arasındaki demiryolu ağı Taşucu'na uzanmalı. Bugün Türkiye'de %9,5 olan işsizlik Konya'da %6,7 civarında. Bir taraftan işsizlik var, diğer taraftan personel sıkıntısı var. Bugün gazetelerin iki üç sayfası personel alım ilanları ile dolu. Peki problem nerede? Bu aslında 28 Şubat'ın ekonomiye bıraktığı acı bir hatırasıdır. İHL'leri çökertmek için alınan kararlar ekonomiyi olumsuz yönde etkilemiş ve meslek liselerini de vurmuştur. Bugün KTO olarak bizim bir projemiz var. İşsizliği en aza indirmek için Mesleki Eğitim Merkezini kuracağız. 25 yaş üstü işsizlere nitelik kazandırarak onları işe yerleştirmeyi hedefliyoruz."

CEMAATLERE DE GÖREV DÜŞÜYOR

Cemaatlere sitemkâr olduğunu ifade eden Selçuk Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün cemaatler daha çok Fen Liseleri, Anadolu Liseleri gibi zaten başarılı olan öğrencilere yatırım yapıyor. Gariban öğrenciler görülmüyor. Düz liselerde, meslek liselerinde öğrenim gören çocuklarımızla fazla ilgilenmiyorlar. Oysa onlara da yeterli imkânın sağlanması gerekir. Bir de şu var. Bugün sanayide çalışan ve köylerden gelen gençlerimizin kalacakları, ahlaki eğitim görecekleri yurtlar açılmalı. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır."

Programın sonunda KTO Başkanı Selçuk Öztürk'e TYB Konya hatırası olarak portre ve kitap hediyesi yapıldı. Hediyesini Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ takdim etti. Programdan sonra TYB Konya Şube Başkanı Bekir Şahin, program katılımcılarına Yusuf Ağa Kütüphanesinde kitap tanıtımı yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.