
TYB Konya Şubesi'nden Vefalı Açılış: Mehmet Keçeciler Konyalı Onlarda konuştu
TYB Konya Şubesi'nden Vefalı Açılış: Mehmet Keçeciler ve Konyalı Değerlere Saygı Gecesi
TYB Konya Şubesi, 2025 yılı Konyalı Onlar etkinlik takviminin açılışını, siyaset ve devlet adamı Mehmet Keçeciler'in katılımıyla gerçekleştirdi. "Konyalı Onlar" başlıklı programda, Keçeciler'in hayatı ve Konya'ya olan bağlılığı vurgulanırken, aynı zamanda Necmettin Erbakan'ın vefat yıl dönümü ve 28 Şubat olayları da anıldı.
Yazarlar Birliği'nden Dopdolu Bir Takvim
TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, açılış konuşmasında, 2024 yılı için hazırlanan zengin etkinlik takvimini tanıttı. 62 programın 4 koldan yürütüleceği bu takvimde, "Etkinlikler Takvimi", "Konyalı Onlar", "Yazarın Aynası" ve "Teneffüs Buluşmaları" başlıkları altında çeşitli etkinlikler yer alacak.
- Konyalı Onlar: Bu program kapsamında, Konya'ya hizmet etmiş değerli isimler anılacak. Mehmet Keçeciler ile başlayan bu seride, Hüseyin Kutlu, Celalettin Bakır Çelebi, Ahmet Öksüz, Mehmet Ali Uz, Mehmet Önder, Mehmet Savaş Hoca, Veis Ersöz, Halil Ürün, Feyzi Halıcı, Sami Güçlü, Mehmet Emin Eminoğlu, Mehmet Hulusi Baybal, Arif Etik ve Hasan Özönder gibi isimler de yer alacak.
- Yazarın Aynası: Bu programda, son bir iki yıl içinde kitabı çıkan yazarların eserleri üzerine konuşmalar yapılacak.
- Teneffüs Buluşmaları: Bu projeyle, 700 lise ve üniversite öğrencisi, yazarlarla buluşturularak onlara ilham verici bir deneyim yaşatılacak.
- Senaryo Atölyesi: Yazarlar Birliği, 31 yıllık tarihinde ilk kez bir senaryo atölyesi açarak bu alanda da faaliyet gösterecek.
Mehmet Keçeciler'in Konya'ya Bağlılığı ve Siyasi Kariyeri
Programda, Mehmet Keçeciler'in hayatı ve kariyeri detaylı bir şekilde ele alındı. 1944 yılında Konya'da doğan Keçeciler, eğitim hayatına Konya'da başladı. Konya İmam Hatip Lisesi ve Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nde eğitim gördükten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Kaymakamlık, belediye başkanlığı, milletvekilliği ve bakanlık gibi önemli görevlerde bulunan Keçeciler, Konya'ya olan bağlılığı ve devlet adamlığıyla tanınıyor.
Mehmet Keçeciler'in kızı olan Zeynep Keçeciler'in belgesel yönetmenliği ve yapımcılığı kariyeri de programda vurgulandı. TRT'de uzun yıllardır çalışan Keçeciler, özellikle çatışma ve savaş bölgelerinde yaptığı çekimlerle tanınıyor. "Afgan Kadını", "Anne Gidince", "Miro'nun Yolculuğu" gibi ödüllü belgesellere imza atan Keçeciler, toplumsal ve insani meselelere odaklanan yapımlarıyla dikkat çekiyor.
Mehmet Keçeciler'in Siyasi Yolculuğu: Özal'la Başlayan Yakın Çalışma ve Bakanlık Yılları
TYB Konya Şubesi'nin "Konyalı Onlar" programında, Mehmet Keçeciler'in siyasi hayatı detaylarıyla ele alındı. 12 Eylül darbesi sonrası Turgut Özal ile yolları kesişen Keçeciler, Özal'ın en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. Hatta Keçeciler, bir röportajında Özal ile 20 gün boyunca bir yazlıkta birlikte kalarak Anavatan Partisi'nin tüzüğünü hazırladıklarını belirtti.
1983 yılında Anavatan Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Keçeciler, 1987, 1991, 1995 ve 1999 seçimlerinde Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yaptı. Bu süreçte Yıldırım Akbulut kabinesinde Başbakan Yardımcısı ve petrolden sorumlu devlet bakanı, 1996 yılında ANAP-DYP koalisyonunda Bayındırlık ve İskan Bakanı, 1999 yılında ise Bülent Ecevit başkanlığındaki 57. hükümette gümrüklerden sorumlu devlet bakanı olarak görev yaptı.
"İlerici Müslüman" ve "Türkiye'nin Muhafazakarlığı" Kavramları
Mehmet Keçeciler, konuşmasında kendisini "ilerici Müslüman" olarak tanımladı ve "Türkiye'nin muhafazakarlığı, Türkiye'yi ileri götürmeye çalışan insanların muhafazakarlığıdır" ifadesini kullandı. Bu ifadeler, Keçeciler'in siyasi duruşunu ve Türkiye'nin geleceğine dair vizyonunu yansıtıyor.
Programın moderatörlüğünü üstlenen Zeynep Keçeciler, babasıyla yaptığı samimi sohbetle izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Mehmet Keçeciler, Konya'ya olan derin bağlılığını dile getirirken, siyasi hayatındaki önemli dönüm noktalarını ve Turgut Özal ile olan yakın ilişkisini de anlattı.
Özal'ın Siyasete Girişi ve Anavatan Partisi'nin Kuruluşu
Keçeciler, Özal'ın başlangıçta siyasete girmek istemediğini, ancak kendisinin ısrarı sonucu ikna olduğunu belirtti. Özal'ın, "siyaset hem ekşi hem tadı bozuk" diyerek siyasete girmekten kaçındığını, ancak daha sonra ülkenin durumunu değerlendirerek kararını değiştirdiğini ifade etti.
Keçeciler, Anavatan Partisi'nin kuruluş sürecinde yaşanan zorlukları da anlattı. Özal'ın, partiyi kurmak için birçok kişiye teklif götürdüğünü, ancak çoğunun korktuğu için reddettiğini söyledi. Keçeciler, "Biz 30 kişiyi buluruz, siz çıkın meydana yeter ki siz imzalayın" diyerek Özal'ı cesaretlendirdiğini ve partinin kuruluş dilekçesini verdiklerini belirtti.
Seçim Zaferi ve İktidar Yılları
Anavatan Partisi'nin 1983 seçimlerindeki büyük zaferini de anlatan Keçeciler, partinin askerlerin kurduğu partiyi geride bırakarak iktidara geldiğini söyledi. Seçim sürecinde Kenan Evren'in televizyonda yaptığı konuşmanın, Anavatan Partisi'nin oylarını artırdığını ifade etti.
Özal'la Anılar ve Vefa
Keçeciler, Turgut Özal'ın vefat haberini aldığı anı da duygusal bir şekilde paylaştı. Kongrede konuşma yaparken aldığı haberle sarsıldığını ve hemen Ankara'ya döndüğünü söyledi. Özal'ın vefatının kendisi için büyük bir kayıp olduğunu ve onu "öz abim" gibi gördüğünü ifade etti.
Keçeciler, Özal'ın liderlik vasıflarını överek, onun "çok rahat, bilgili, kültürlü ve batıyı iyi tanıyan" bir lider olduğunu söyledi. Özal ile Türkiye'ye önemli hizmetler yaptıklarını ve ondan dolayı minnettar olduğunu belirtti.
Ön Seçim Anısı ve Özal'ın Kararlılığı
Keçeciler, ön seçim sürecinde yaşadığı bir anıyı da paylaştı.
“Rahmetli Turgut Özal ile yaklaşık 30 yıl boyunca bu ülkede birlikte söz sahibi olduk. Birlikte çalıştık ve Türkiye'ye önemli hizmetlerde bulunduk. Ben de Teşkilat Başkanı ve Gümrüklerden Sorumlu Bakan olarak hep yanındaydım. Bu nedenle birçok anımız var.
Bir ön seçim sürecinde yaşanan bir olayı anlatayım. O dönemde DYP'den Muş ve Hatay milletvekilleri partimize katılmak istedi. Biz de onları kabul ettik. Ancak o zamanki kanuna göre, parti değiştiren milletvekilleri merkez yoklamasıyla aday gösterilemiyordu. Bu nedenle Muş ve Hatay'da ön seçim yapmamız gerekiyordu.
Turgut Bey'e durumu anlattığımda, "Hem al, hem de öyle bir ön seçim yap ki kazansınlar" dedi. Ben de "Efendim, ön seçim bu, partililer bu isimleri tanımıyorlar, oy vermezler" dedim. Turgut Bey, "Sen ne biçim teşkilat başkanısın, onları ikna et, ne yaparsan yap. Ben onları alacağım, gruba ihtiyacım var" dedi.
Muş ve Hatay'da ön seçim ilan ettik. Teşkilatlara gittim ve durumu anlattım. "Bu arkadaşlara söz verdik, milletvekili yapacağız dedik. Grubu genişletmek için başka çaremiz yoktu. Şimdi ön seçimde onları kazandırmamız lazım" dedim. Teşkilat mensupları, "Siz nasıl söz verirsiniz, biz onları tanımıyoruz" dediler.
Tek tek ilçeleri ziyaret ettim ve "Bu arkadaşlara söz verdik, lütfen onlara oy verin, diğerlerine istediğinizi verin" dedim. Sonuçta, o iki arkadaşı da sandıktan birinci çıkardım.
Turgut Bey'i gece 2:30'da aradım ve durumu bildirdim. "Gördün mü ön seçimin faydasını? Muş ve Hatay'ı sıfıra karşı kazandık" dedim. Turgut Bey, "İyi yaptın" dedi.
Aradan zaman geçti ve o iki milletvekili ANAP'tan ayrıldı. Yine bir gece 2:30'da telefon çaldı. Turgut Bey arıyordu. "Gördün mü senin ön seçimle gelen arkadaşlarını?" dedi. "İstifa ediyorlar" dedi. Ben de "Ben onların partiye girişini size 2:30'da haber vermiştim, şimdi de ben size istifalarını 2:30'da haber veriyorum" dedim. Turgut Bey telefonu kapattı.
Turgut Bey çok kararlı bir adamdı. Benden intikamını almıştı. O iki milletvekili gittikleri partilerde de tutunamadılar ve bir daha seçilemediler.” dedi
Program sonunda Katılım Beratı ve TYB Eserleri Takdimi yapıldı
Program sonunda Mehmet Keçeciler ve Zeynep Keçeciler’e katılım beratlarını TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Ak parti eski milletvekili Ahmet Sorgun ve Kızılay Konya Şubesi Başkanı Hüseyin Üzülmez, TYB Konya Şubesi Yayınlarını ise Kadir Demir ve Eski Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ve MHP eski milletvekili Musa Erarıcı takdim ettiler. Toplantı salonunda çok sayıda Mehmet Keçeciler’le geçmiş dönemlerde siyaset yapmış Konyalı eski siyasetçiler işadamları da dinlemek için hazır bulundular


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.