TYB'de asırlık sırlar konuşuldu
TYB Konya Şubesi 2013 Kültürel Etkinlikleri, bu hafta işkadını ve yazar Saime Yardımcı'nın "Asırlık Bağevinin Sırları" başlıklı konuşmasıyla devam...
TYB Konya Şubesi 2013 Kültürel Etkinlikleri, bu hafta işkadını ve yazar Saime Yardımcı'nın "Asırlık Bağevinin Sırları" başlıklı konuşmasıyla devam etti. Ali Işık'ın düzenlediği programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Üstünel, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar, AK Parti Yönetim Kurulu Üyesi Candan Duran, Konya Fikir, Kültür ve Sanat Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Mevlana Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, 21. dönem Konya Milletvekili Hüseyin Arı, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, akademisyenler, kültür ve sanat adamları yazarlar ve öğrenciler katıldı. Meram'da kendi yaşadığı asırlık bağevinden bahseden Saime Yardımcı, kadınların evin her şeyi olduğunu işaret ederek, evin bahçesinde üretilen meyve ve sebzelerden nasıl istifade edildiğini anlattı. Yardımcı, "Sebze kurularımız; kabak, patlıcan, biber, fasulye ve bamya. Kabak, patlıcan biber, kızgın güneşte; elma, erik, kaysı da kızgın güneşte kurutulursa renkleri kararmadan düzgün bir şekilde kışa hazırlanmış olur. Ezik olan sebzeler kararır. Armut, sarı erik de kararır. Sarı erik bizim vazgeçilmezimizdir ama onun da nesli tükeniyor. Fasülye, nane, maydanoz gibi yeşil olanlar gölgede kurutulur" diye kaydetti.
MERAM'IN BÜLBÜLLERİ, TİĞİNLERİ YOK OLDU Günümüzde Meram'ın eski günlerini aradığını anlatan Yardımcı, Meram'ın kendine has bülbüllerinin yok olduğunu söyledi. Yardımcı şöyle devam etti: Suvarmalık dediğimiz dişbudak, iğde ağaçları, pelit ağaçları dediğimiz meşe ağaçları birer birer yok oluyor. Bunların yok olması sadece kuşların yok olması değil; sincaba Meram'da tiğin deriz ki; tiğinler de yok oluyor. Tiğinler de yuva yapacak yer bulamıyor artık. Bunların hepsi bizim zenginliğimizdi. Bahçeye çıktığınız zaman oynaşan sincapları görüyorsunuz. Cicibağ kuşları, baharın müjdecileridir. 'cicibağ!' diye bağırırlar ve her Meramlı o sesi bilirdi, 'cicibağlar geldi' diye... Bu kuşların kanatları uzundur ve çok yükseklere uçamazlar. Ancak çelenlere ve kerpiç bahçe duvarlarının arasına yumurtalarını koyarlar. Şimdi o bahçe duvarları kalmadı ki...
MERAM'IN ÇİÇEKLERİ NE OLACAK? Meram'da, Meram denilebilecek bir bölümün bırakılmasını isteyen Yardımcı "Dışarıdan biri gelince 'işte Meram bağları' diyebileceğimiz bir yer olsun. Meyveleriyle, sebzeleriyle, çelenleriyle, dere kenarında akan sularıyla gösterebilelim. Hepimiz çiçekleri seviyoruz ve bahçemize dışarıdan gelen çiçekleri dikiyoruz. Bu güzel bir şey. Meram'da ayrı bir yer olsun ve dikmek isteyen oraya çam ağacını, gülünü, istediği çiçeği diksin; ama Meram'ın çiçekleri ne olacak? Meram'ın kendine has çiçekleri var: Hüsn-ü Yusuf, kadife çiçekleri, yer küpelisi, kıllı karanfil, horoz ibikleri, şebboy, aslanağzı... Bunların nesilleri tükeniyor. Bizim olan bu zenginliği, bizden sonrakilere aynı şekilde aktarmalıyız" dedi.
İKİ ÇEŞİT MERAMLI VAR Eski Meramlılarla yeni Meramlıları zihniyet bakımından ayırdığını belirten Yardımcı sözlerini şöyle tamamladı: Meramdan yeni ev almış olabilirsiniz; ama Meram'ın geleneklerini ve göreneklerini devam ettirmiyorsanız siz Meramlı olamazsınız. Meram'da ev yaptıranların komşuluk ilişkileri de farklı. Eski Meramlılarla bağdaşmaları mümkün değil. Biz sıvarmalıklarımıza, pelitlerimize, ağaçlarımıza sahip olmak istiyoruz. "Yol geçiyor keselim, ev yapacağız keselim, bahçeme gölge yapıyor keselim..." diyerek ağaçların neslini tükettik. İki metre beton duvarlar ve üzerlerine de demir çitler çevirdik. Meram'ı Meramlıktan çıkardık. Çok yazık... sabahleyin bahçeye çıktığınız zaman gözleriniz alabildiğine yeşilliklere doyması lâzımken, yüksek ve soğuk duvarlara bakıyorsunuz. Çok yazık... Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına katışlım belgesini Saime Yardımcı'ya Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Üstünel takdim etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.