TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu

TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu

TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu Oğuz Tansel unutulmadı Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan...

A+A-

TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu

Oğuz Tansel unutulmadı


Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan kültür etkinliklerinin bu haftaki konusu "Masalcı Dede Oğuz Tansel"di. Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'ün konuşmacı olduğu programa, Oğuz Tansel'in kızı Prof. Dr. Aysıt Tansel de katıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2015 kültürel etkinlikleri, "100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel" programıyla devam etti. Kültür Parkta bulunan İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen konferansa Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öztürk konuşmacı olarak katılırken, Oğuz Tansel'in kızı Aysıt Tansel ile birlikte MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHP İl Başkanı Av. Murat Çiçek, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Ali Delikanlı, MHP Milletvekili adayı Faruk Sonkay, Konya Ülkü Ocakları İl Başkanı Mehmet Erkin, Demokrat Parti İl Başkanı Ali Seçmen Çevik, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, akademisyenler, basın mensupları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

TANSEL; BOZKIR'IN ÇOCUĞU

Oğuz Tansel'in 1915 tarihinde Bozkır'ın Meyre Köyünde dünyaya geldiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, öğrenimine Konya ve İstanbul'da devam eden Tansel'in hayatını öğretmen olarak devam ettirdiğini, ancak onu ön plana çıkaran hasletinin yazdığı masallar olduğunu söyledi.
Oğuz Tansel'in askerlik sonrası öğretmen olarak atandığı Amasya'da geçen günlerinin gelecekteki hayatı için bir dönüm noktası oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, ilk masal yazma çalışmalarının burada başladığını belirtti. Amasya'da görev yapmaya başladığı sırada burada masal anlatması ile ünlü Ziyereli Emin Uyar ile tanıştığını, dilediği masalları da kendi üslubu ile kaleme almaya başladığını söyleyen Öztürk, Oğuz Tansel'in bir masal derlemecisi değil bir masal yazarı olduğunu ifade etti.

ARAP, FARS VE HİNT MASALLARINI MİLLİLEŞTİRDİ
Oğuz Tansel'in kaleme aldığı masallarda Eflatun Cem Güney'de olduğu gibi bazı motifleri çıkardığını, anlattığı masalların içine orijinalinde olmayan motifler yerleştirdiğini, hatta Arap, Fars ve Hint masallarına yerleştirdiği motiflerle bu masalları millileştirdiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, bu sebepten birçok masalın yerli masal statüsüne geçtiğini söyledi. Şah Maran masalından örnek veren Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, burada dolaylı yoldan cennet, yasak meyve, kötülüğe meylettiren yılan, nefis ve cennetten atılma olayının farklı bir üslupla anlatıldığını ifade etti.

KIZI AYSIT TANSEL: TYB'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Ali Osman Öztürk'ün konuşmasından sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Oğuz Tansel ile Eflatun Cem Güney'in yazdıkları masallara ekledikleri motiflerin farklılık gösterdiğini bunu da bir bildiri olarak hazırladığını söyledi. Oğuz Tansel'in öğrencisi olmakla gurur duyduğunu söyleyen Seyit Küçükbezirci de Oğuz Tansel'in iyi bir masalcı olmanın yanında iyi bir eğitimci, iyi bir folklörcü, iyi bir şair ve iyi bir demokrat olduğunu söyledi. Doç. Dr. Aziz Ayva da söz alarak Oğuz Tansel için 16 Ekimde düzenlenmesi düşünülen bir panel için bildiri hazırladığını ancak Ankara'da meydana gelen üzücü patlamadan sonra bu panelin ertelendiğini söyleyerek, Tansel'in masal dilinin Konya'nın Toros Dağları eteklerinde yer alan bölgesinin özelliklerini taşıdığını belirtti. Oğuz Tansel'in kızı Aysıt Tansel de babası için böyle güzel bir program düzenleyen Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'na, programı düzenleyen Zeki Oğuz'a, babası hakkında konuşma yapan Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'e ve tüm katılımcılara teşekkür ederek çok memnun olduğunu söyledi. Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'e Katılım Plaketini MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.