TYB'DE HÜSEYİN RAHMİ KONUŞULDU

TYB'DE HÜSEYİN RAHMİ KONUŞULDU

TYB'de Yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar Konuşuldu Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin 2011 Güz dönemi etkilikleri 10 Eylül Cumartesi...

A+A-

TYB'de Yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar Konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin 2011 Güz dönemi etkilikleri 10 Eylül Cumartesi saat 14:00 te yapılan etkinlikle başladı.

Güz döneminin ilk etkinliğinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Harmancı bir konferans verdi. "Hüseyin Rahmi'yi Sevsek mi, Sevmesek mi?" başlıklı konferansta Harmancı Hüseyin Rahmi Gürpınarın hayatı, eserleri, edebi kişiliği, mizacı üzerine bilgiler verdi. Hüseyin Rahmi'nin edebiyat tarihimizdeki yeri konusunda görüşlerini açıkladı. Roman, öykü, tiyatro eseri, deneme gibi edebi türlerde eserler veren Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kitaplarındaki dilin sadeleştirilmesinin yazarın gerçek değerinin anlaşılmasına engel olduğunu belirtti ve Tanzimat'tan Cumhuriyet'e uzanan dört dönemin yazarı olduğu söyledi.

Edebiyatımızdaki her yazara "Kanonik" ve "Kanon dışı" bir bakış yöneltilebileceğini ifade ettikten sonra Harmancı bu bakışları örnekledi. "Hüseyin Rahmi'nin Sanatının gücü, İstanbul'daki azınlıkları, Türkleri, yoksul insanları eserlerinde sevimli bir biçimde konuşturmasıyla ortaya çıkmıştır. Eserlerinin te'lif hakları ölümünün 70.yılı olan 2014 yılında kalkacak. O zaman eserleriyle ilgili daha ciddi çalışmalar yapılabilir. Hüseyin Rahmi hiçbir zaman gerçek kimliğiyle Türk okuyucusunun karşısına çıkmamıştır. Ben böyle bir iddiada bulunabilirim. Çünkü her şeyden önce eserleri sadeleştirilerek Türk okuyucusuna servis edilmiştir. Yazarın kendisi de sanki bunu fark etmiş gibi yıllar öncesinden 'Kara gözlerime frak giydirmeyiniz' diyor. Bugün son zamanlarda basılan çok az kitabı hariç gerçek bir Hüseyin Rahmi eseriyle karşılaşamazsınız. Benim tespit ettiğim çok güzel dikkat çeken en az on beş tane öyküsü var. Genelde toplam 141 öyküsü var kendi yazdığı. Ama bugüne kadar ansiklopedilerde, kaynaklarda 70'ten fazla öyküsü var ifadeleri yer almıştır. 141 öyküsü arasından 14 tanesini seçip sadeleştirmeden, orijinal haliyle yayınlarsak bugün çok profesyonel öykücü bilinenler bile Hüseyin Rahmi'nin gerçek değerini anlayacaklardır." dedi.

"Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yazılarında, romanlarında çok aşırı denilebilecek Türkiye'deki muhafazakar, dindar kitleleri rahatsız edebilecek görüşleri vardır. Fakat bu bile bizim onu sevmemize engel olmamıştır. Bu da edebiyatın gücünden kaynaklanıyor" diyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Harmancı Hüseyin Rahmi'nin gerçek değerinin anlaşılabilmesi için onun orijinal edebi metinlerine okuyucuların doğrudan ulaşabilmelerinin gerekli olduğuna dikkat çekerek sözlerine son verdi.

Programa misafir olarak katılan Gazeteci ve romancı Yazar Ali Erkan Kavaklı, Harmancı'ya günün anısına kitap takdiminde bulundu.

Güz döneminin ikinci etkinliği 17 Eylül Cumartesi saat 14:00 te TYB Konya evi bahçesinde gerçekleştirilecek ve programda gazeteci Mustafa Arslan "Neden Yerel Basın?" başlıklı bir konuşma yapacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.