TYB'DE İBADETLERİN ESTETİK BOYUTU KONUŞULDU

TYB'DE İBADETLERİN ESTETİK BOYUTU KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, kültürel etkinliklerinin "Ramazan'da Huzur Sohbetleri"nin ikincisinde "İbadetlerin Estetik Boyutu" konuşuldu....

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, kültürel etkinliklerinin "Ramazan'da Huzur Sohbetleri"nin ikincisinde "İbadetlerin Estetik Boyutu" konuşuldu.

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Yurtsever'in düzenlediği Program, Cumartesi gecesi Teravih Namazı sonrası TYB Konya Evi bahçesinde gerçekleştirildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ; "Müslüman yaptığı her amelde samimi olmalı ve estetik kaygısı gütmelidir" dedi.

"ORUÇ, TOPYEKÜN BİR AHLÂK OLGUNLAŞTIRMA PROJESİDİR"

Mübarek Ramazanda ve diğer zamanlarda yaptığımız ibadetlerin estetik yönünün de önemli olduğunu belirten Altıntaş, camide kılınan namazlarda safların sık ve düzgün olma kavramının bile bambaşka ahenkleri çağrıştırdığını kaydetti. Cami cemaatinin uyum içinde kıldıkları bir vakit namazın bile biz farkında olmasak da yabancı bir insanın dikkatini çekebildiğini ve etkileyebildiğini söyleyen Altıntaş, İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında tuttuğumuz orucun sadece mideye yönelik bir ibadet olmadığını, Ramazanın göze, dile ve ele de hitap ettiğini, topyekûn bir ahlâk olgunlaştırma projesi olduğunu belirtti.

Altıntaş; "kuşlar bile gökyüzünde, önlerinde imamları, önderleri olduğu halde belli bir nizam ve intizam içerisinde, estetik ve güzellik ölçüsünde hareket ederler. Bütün ibadetlerin insanda ahlâkî anlamda, ruh boyutunda iyi insan, güzel insan yetiştirme, dönüştürme bağlamında mutlaka etkisi vardır ve olmalıdır. İslâm, güzel insan, iyi insan yetiştirme projesidir. İslâm'ın bütün emir ve yasakları, insanı iyi ve güzel amelleri eyleme dönüştüren bir varlık haline getirme projesidir.
İmam Gazali; "kaliteli Müslümanlık, salt namaz ve oruçta değil; ahlâkî değerlerin temsilinde ortaya çıkar" der.
Güzel ahlâk, ikili ilişkilerde kendini gösterir. Tek başına bir Müslümanlık bir şey ifade etmez.

İbadetlerde samimi olunmalı, gösterişten, riyadan kaçınılmalıdır. Ahiret ameliyle dünya menfaati gözetilmemelidir. Çünkü bu aynı zamanda gizli şirktir, Allah'a ortak koşmaktır.

"MÜSLÜMAN, DÂVETÇİDİR"

Müslüman, saçından tırnağına, ev tefrişine varıncaya kadar nezaket, zerafet, temizlik ve güzellik içinde olmalıdır. Çünkü Müslüman aynı zeamanda dâî'dir, dâvetçi'dir. İslâm>'ın bir temsilcisidir. Fizikî varlığıyla diğer insanlar üzerinde olumlu bir etki meydana getirmek için de gayret sarf etmesi gerekiyor.

İbadetlerimiz bizleri güzel ahlâkla ahlâklanmaya dönüştürmüyorsa, tekamül ettirmiyorsa, itikadımızda bir arıza var demektir. Öyleyse önce itikadımızı sağlamlaştırmalı, sağlam bir inanç ve tevhit yapısına ulaşmalıyız. Yaptığımız ibadetlerin farzını, vacibini, sünnetini, ruhanî bütünlüğünü, ruh boyutunu, mânâ yönünü birlikte harmanlayarak yerine getirmeliyiz ki; beklediğimiz ahlâk güzelliği ortaya çıkabilsin." Dedi.

Programın sonunda Prof. Dr. Ramazan Altıntaş'a Aile ve Sosyal Politikalar Konya İl Müdür Yardımcısı
ve Eğitimci Yazar Uzm.Cemil Paslı tarafından günün anısına Katılım Belgesi takdim edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.