TYB'DE "LEYLA İLE MECNUN" KONUŞULDU

TYB'DE "LEYLA İLE MECNUN" KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 2013 Yılı Kültürel Etkinlikleri'ne İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda devam etti. Dr. Mehmet Kahraman'ın konuk...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 2013 Yılı Kültürel Etkinlikleri'ne İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda devam etti. Dr. Mehmet Kahraman'ın konuk olduğu programda "Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun'u" konuşuldu. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Mevlana Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, 21. Dönem Konya Milletvekili Hüseyin Arı, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Otogar Müdürü Ömer Lütfi Ersöz, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı.

LEYLA İLE MECNUN, ROMANDIR

Dr. Kahraman, Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun'u Romanı'na yine Konya'da bir program vesilesiyle başladığını belirtti. Leyla ile Mecnun'un 'mesnevi' olarak edebiyatımızda yer bulduğunu, fakat günümüz neslinin 'mesneviyi' anlayamayacağı için buna yeni bir isim arayışına girdiğini ve 'roman' demenin uygun olacağını işaret eden Kahraman şöyle devam etti: Leyla ile Mecnun'u asıl orta direğin bilmesini istedim. Altta kalanların hiç sesi çıkmaz. Üsttekilerin de hiç umurlarında bile değildir. Ama orta direk dediğimiz ekonomide de orta direk aynı zamanda, kültürel orta direk; yani kültürü yakasında çiçek gibi taşımayan, kültürü bizzat yaşayan, yüreğinde o kültürü duyan kesimin Leyla ile Mecnun'u okuması, bilmesi tanıması, kullanması gerekir diyorum ve onun için 'roman' dememizin gerekliliğine inanıyorum. Çünkü romanı herkes tanır ve bilir. Zaten hayatımız da bir roman değil midir? Gündemimize girmesi için roman demekten korkmayalım.

LEYLA, FUZULİ'NİN MEVLASIDIR

Fuzuli'nin eserini 'Dâstân-ı Leylî vü Mecnun' olarak isimlendirdiğine işaret eden Kahraman, 'dâstân' kelimesinin Farsçadaki karşılığının da 'roman' anlamına geldiğini çok sonra öğrendiğini anlattı. Leyla ile Mecnun'un, Fuzulî'nin kendisini anlattığı bir eser olduğunu vurgulayan Kahraman, "Oradaki duygular, düşünceler, bakış açıları, felsefe, tamamen Fuzulî'nin kendisidir. Sıkıntı ve meşakkatler çekerek şair olmuştur. O sıkıntıları da Leyla ile Mecnun'da rahatlıkla bulabiliyoruz. Fuzuli diyor ki; "Âşık-ı sâdık menem, Mecnun'un ancak adı var." Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim: Mecnun'un Leyla'sı aslında Mevlâ'sıdır" diye kaydetti. Programın sonunda, TYB Konya Şubesi adına Dr. Mehmet Kahraman'a katılım belgesini Doç. Dr. Nuri Şimşekler takdim etti.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.