TYB'DE NURETTİN TOPÇU OKUMALARI BAŞLADI
TYB Konya Şubesi 2005 yılında M.Akif Ersoy okumaları ile başlatmış olduğu şehir okumaları programlarının bu yıl beşincisini gerçekleştiriyor. Sırasıyla...
TYB Konya Şubesi 2005 yılında M.Akif Ersoy okumaları ile başlatmış olduğu şehir okumaları programlarının bu yıl beşincisini gerçekleştiriyor. Sırasıyla M.Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve geçen yaz Yahya Kemal Beyatlı'nın kişilikleri, eserleri, düşünceleri, hayat hikayesi üzerinde durulmuştu. 2009 yılında ise doğumunun yüzüncü yılı olması münasebetiyle de Nurettin Topçu okumaları programa alındı. Nurettin Topçu Okumaları'nın program koordinatörü Selçuk Üniv. Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Köksal Alver okumaların ilk programında Nurettin Topçu Okumalarının genel çerçevesini çizerek Nurettin Topçu ve okumalar boyunca yapılacak olan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Değerlendirmesine Neden Nurettin Topçu okumaları sorusunun cevabı ile başladı ve Topçu okumalarının gerekçelerini anlattı. Alver Topçu'yu Mustafa Kutlu'nun "Ya Tahammül Ya Sefer" kitabındaki "Dava Delisi Kerim" e benzeterek bir dava sahibi olan ve bu davasının delisi olan bir adam diye tanımladı. Bu anlamda Topçu önce insan olarak ele alınmalı, aşkları ve inançları açısından değerlendirilmelidir dedi. Yaşadığı ülkeye dair düşü olan insanların diğer insanlardan farklı olduğunu belirten Alver Dava Adamlığının zorlukları cepheden karşılamayı gerektirdiğini ve Topçunun da bu zorlukları sürgünlerle, yalnızlıkla karşıladığını, çıkarmış olduğu Hareket Dergisinin bir mektep olduğunu söyledi. Nurettin Topçu'nun Düşünen ve bunu ızdıraba tanık olur gibi yaşayan birisi olduğunu, bu yönüyle de Düşünür Sosyolog niteliğini taşıdığı için Nurettin Topçu'nun okunması gerektiğini ifade etti.
"TOPÇU: DÜŞÜNÜR SOSYOLOG"
Topçu kişiliği hakkında bilgi veren Alver, yüzlerce sosyoloğun olduğunu ancak "düşünür sosyoloğun" sayısının az olduğunu söyleyerek Topçu'nun bu anlamda örnek, köşe taşı isimler arasında yer aldığını, memleketi merkeze alarak düşünmenin ilmi çalışmalarda öne çıkarılmadığını ve bunun bir tenakuz olduğunu ifade etti. Oysa düşünür olmanın ilk şartının memleket üzerine düşünmek olması gerektiğini söyleyerek "sürekli batıya bakmaktan boyun ağrısı oluştuğu için" kendi sorunlarımızın sosyolojisini yapmanın küçümsendiğini; Nurettin Topçu'nun ise bu düşünceye tam cepheden karşı çıkarak tavır aldığını, Topçu'nun okunmasının gerekliliğinin bu açıdan da önemli olduğunu söyledi. Daha sonra şehir okumalarında yapılacak programlar hakkında bilgi vererek konu ve konuşmacıları takdim etti.
PROGRAMLAR VE KONUŞMACILAR
Şehir Okumaları programı her Çarşamba saat 17.30'da TYB Konya Şubesinin bahçesinde gerçekleştirilecek. Ağustos ayına kadar sürecek olan Nurettin Topçu Okumaları program ve konuşmacılar şu isimlerden oluşuyor.
17 Haziran 2009 Dr.Mahmut H. Akın: "Nurettin Topçu'da Ahlak Düşüncesi",
24 Haziran 2009 Hasan Arslan: "Nurettin Topçu ve Maarif Davası",
1 Temmuz 2009 Ümit Savaş Taşkesen: "Nurettin Topçu Portresi"
8 Temmuz 2009 İbrahim Nacak: "Nurettin Topçu'nun Akif'i"
15 Temmuz 2009 Faruk Karaaslan: "Nurettin Topçu'nun Felsefi İlgileri"
22 Temmuz 2009 Arş.Gör. M.Ali Aydemir: "Nurettin Topçu'nun Türkiye Tasavvuru"
29 Temmuz 2009 Doç.Dr.Köksal Alver: "Türk Düşüncesinde ve Türk Sosyolojisinde Nurettin Topçu"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.