TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu

TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu

TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Prof. Dr. Ahmet Önkal, Hz. Peygamber'in ümmeti olma adına İşid...

A+A-

TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Prof. Dr. Ahmet Önkal, Hz. Peygamber'in ümmeti olma adına İşid gibi şiddet içeren tavırların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2015 Kültürel Etkinlikler programının bu haftaki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Önkal oldu. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda mutat olarak düzenlenen programın bu haftaki başlığı "Peygamber Tasavvurları" idi. Prof. Dr. Ahmet Önkal konuşmasına halihazırda Müslümanların arasında yaygın olan Hz. Peygamber tasavvurlarını konu edinerek başladı. Müslümanlar arasında Hz. Peygamber'e ilişkin en yaygın telakkinin aşırı yüceltmeci tavırla kendini gösterdiğini dile getiren Önkal, bu aşırı yüceltmeci tavrın temelinde Hz. Peygamber'e olan aşırı sevginin olduğunu söyledi. Her ne kadar sevginin aşırılığı gibi samimi bir çıkış noktasına sahip ise de aşırı yüceltmeci tavrın zaman zaman Hz. Peygamber'i ulûhiyet mertebesine çıkaracak algılara götürdüğünü, böyle bir algının ise kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

ALLAH TARAFINDAN SEÇİLMİŞ PEYGAMBER

Prof. Dr. Ahmet Önkal, aşırı yüceltmeci tavrın karşısında ise Hz. Peygamber'i sıradan bir insan hüviyetinde gören bir telakkinin de var olduğunu söyledi. Bu telakkinin Hz. Peygamber'i her insanın sahip olduğu özelliklere sahip, bununla birlikte sadece risâlet görevini yerine getiren bir beşer olarak gördüğünü söyledi. Hz. Peygamber'in her şeyden önce Allah (cc) tarafından seçilmiş bir peygamber olduğunu, bütün inananlar için bir üsve-i hasene olduğunu, birçok ahlaki vasfıyla Allah'ın habibi olduğunu dile getiren Önkal, bütün bu sebeplerle Hz. Peygamber'e ilişkin bu indirgemeci ve basite alıcı tavrın da kabul edilebilir olmadığını söyledi. Önkal, son zamanlarda savunmacı bir tavırla Hz. Peygamber'in sadece merhamet yönüne vurgu yapılarak Efendimizin rahmet Peygamber'i oluşunun vurgulandığını bunun doğru olmakla birlikte eksik olduğunu, zira Hz. Peygamber'in rahmet peygamberi olduğu gibi savaş peygamberi de olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Aynı şekilde İslam dünyasında Hz. Peygamber'in ümmeti olma adına İşid gibi şiddet içeren tavırların da ortaya çıktığını bu tavırların da kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

DOĞRU İSTİKAMETİN YOLU: KUR'AN VE SÜNNET

Hz. Peygamber'in Allah'tan vahiy alan bir beşer, bütün vasıflarıyla da inanalar için bir üsve-i hasene olduğunu dile getiren Önkal, Hz. Peygamber'e ilişkin en sağlıklı tavrın Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetler ışığında geliştirebileceğini söyledi. Önkal bütün telakkilerin kendini Kur'an ve sahih sünnet ışığında doğru istikamette tutabileceğini ifade ederek sözlerini tamamladı. Yrd. Doç. Dr. Murat Ak tarafından düzenlenen programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, BYEGM İl Müdürü Cemil Paslı, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Karaman-Sarıveliler İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Dalkılıç, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Önkal'a, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun tarafından günün anısına Katılım Belgesi takdim edildi. Sorgun, TYB Konya Şubesi'ne ve Prof. Dr. Ahmet Önkal'a teşekkür ederek, programın peygamberimizi en güzel şekilde anlamaya vesile olmasını diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.