TYB'DE SELÇUKLU ÇİNİSİ VE FAİK KIRIMLI KONUŞULDU

TYB'DE SELÇUKLU ÇİNİSİ VE FAİK KIRIMLI KONUŞULDU

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa'nın düzenlediği ve Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk...

A+A-

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa'nın düzenlediği ve Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Eski Çini Onarımları Ana Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Kazım Küçükköroğlu'nun konuşmacı olduğu programda, Selçuklu çini sanatının yeniden ihya edilmesinde öncü bir rolü olan Üstad Faik Kırımlı'nın sanat hayatı ve çalışmaları anlatıldı.

Küçükköroğlu, 2001 yılından itibaren kendisiyle çalışmaya başladığını ve vefatına kadar Üstad'dan faydalanmaya çalıştığını belirtti. Kırımlı'nın, mercan kırmızısını elde etmek için verdiği örnek mücadeleden, pek çok engelle karşılaştığından ve yeterince desteklenmediğinden söz etti. Üstad Kırımlı'nın hummalı gayretler neticesinde elde ettiği bilgileri ise fedakârca öğrettiğini ve bu sayede bugün artık Selçuklu çinisinin aslına uygun bir biçimde yapılabildiğini hatırlatan Küçükköroğlu, hocanın yetiştirdiği pek çok talebesi olmasına rağmen cenaze törenindeki düşük katılımdan da anlaşılacağı üzere hak ettiği vefayı göremediğini söyledi.

TYB bahçesindeki programın bir bölümünde, Faik Kırımlı'nın sanat serüvenini konu edinmiş olan "Kırmızıyı Arayan Adam" adlı belgesel izletildi. Daha sonra da günümüz çini restorasyonlarında karşılaşılan sorunlar, bazı restorasyon çalışmalarından örnekler verilerek dile getirildi.

Şehitlik ve Selçuklu Belediyesi Hizmet Binası Çini Görünümlü Fayanslarla Süslendi

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şehitlik'in sütunlarının proje aşamasında Selçuklu çini çeşitleriyle dekore etmeyi önerdikleri halde, yetkililerin bu teklifleri aldıktan sonra sütunları, üzerine seligraf yapıştırılmış çini görüntülü bildiğimiz düz fayansla kapladıklarını; Selçuklu Belediyesi'nin yapmış olduğu hizmet binasının da aynı şekilde seligraf yapıştırılmış çini görüntülü bildiğimiz düz fayanslarla süslediklerini söyleyen Küçükköroğlu; "belediyelerden ve vakıflardan bu konulara biraz daha hassasiyetle yaklaşmalarını bu işe gönül vermiş kişiler olarak talep ediyoruz, istiyoruz." dedi.

Çini sanatçısı Öğr. Gör. Kazım Küçükköroğlu'nun konuşmasının ardından, programı düzenleyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa, Küçükköroğlu'na teşekkür ederek, Kırımlı'yı ziyaretlerinde edindiği izlenimlerle ilgili küçük bir hatırasını aktardı. Daha sonra TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu, konuşmacıya katılım belgesi takdim etti ve sanatseverleri TYB Konya Şubesi tarafından 08 Eylül 2012'de İl Halk Kütüphanesi Sergi salonunda açılacak olan Fatih Özkafa'nın kişisel Hat Sergisi etkinliğine davet etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.