TYB’de “Şiir Şairin Neyi Olur?” Konuşuldu

TYB’de “Şiir Şairin Neyi Olur?” Konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2018 etkinlikleri devam ediyor. TYB Konya şubesi tarafından “Şiir Şairin Neyi Olur?” paneli yapıldı. Türkiye...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2018 etkinlikleri devam ediyor. TYB Konya şubesi tarafından “Şiir Şairin Neyi Olur?” paneli yapıldı. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği programda Şair Osman Özbahçe ve Şair Yazar Yunus Emre Altuntaş katıldı.

TYB’de “Şiir Şairin Neyi Olur?” Konuşuldu

ŞİİR ŞAİRİN KADERİDİR

“Şiir, şairin kaderidir” diyen Şair Osman Özbahçe; “Özellikle 1.Dünya Savaşından bu tarafa bizim şiir diye bildiğimiz sanat dalı çok köklü bir değişikliğe uğradı. Âdeta bizim şiir diye bildiğimiz sanat dalı yıkıldı, yok oldu; bunun yerine, hattâ bir iki tutamak noktası dışında sıfırdan şiir dediğimiz sanat yeniden kuruldu. Meselâ işte modern şiir bu çerçevede bir kavramlaştırmadır. Ve bu modern şiiri izleyebilmek, takip edebilmek, yazabilmek, okuyup zevk alabilmek bir tür uzmanlaşma gerektirdi. Ne yazık ki Türkiye’deki şiir okuyucusu bir kenara, şiir yazan şairlerimizin çok çok büyük bir oranı, yani tamamına yakın bir oranı bu değişimin ve dönüşümün farkında değil. Meselâ bugün Mehmed Âkif gibi şiir yazmanızın bir anlamı yok, Tevfik Fikret gibi şiir yazmanızın bir anlamı yok, Nazım Hikmet gibi şiir yazmanızın bir anlamı yok. İş o noktaya gelmek üzere ki; Sezai Karakoç, Cemal Süreyya, İsmet Özel, Cahit Zarifoğlu gibi yazmanın bile anlamı kaybolmak üzere. Çünkü hayat ve insan değişiyor. Ciddi ölçüde değişiyor. Şiirin temel özelliği ile bu değişimi yakalamak veya bu değişimin içinde devinmek ve ulaştığı hakikâti bizlere kendi yöntemiyle duyurmak veya ulaştırmaktır.” dedi.

ŞAİRLER HAYATIMIZIN MİHENK TAŞLARIDIR

Şairlerin normal insanlardan farklı olduğuna dikkat çeken Şair Yunus Emre Altuntaş; “Osman Ağabey ‘Şiir, şairin kaderidir’ derken, çok doğru bir tespitte bulunuyor. Şiir, şairin aynı zamanda da merhemidir; şiir, şairin nefesidir; şiir, şairin bilinçaltıdır, imzasıdır, sığınağıdır; şiir, şairin kederidir. Bu anlamda her şiir yazanı normal olmayan acılı bir portre gibi değerlendirebiliriz. Ve Cemal Süreyya; ‘İkinci Yeni kuşağı bir Ankara olayıdır, ama Ankara olayından da önce bir parasız yatılı şiiridir’ diyor. Yani parasız yatılı okuyanların şiiridir. Ben de parasız yatılıyım. On yaşında, çok küçük yaşta ailemden ayrıldım. Şimdi düşünüyorum, parasız yatılı okumasaydım muhtemelen şiirle hiçbir zaman yollarımız kesişmeyecekti. Çektiğimiz acılardır bizleri çeviren, dönüştüren, şair yapan. Bu acılar olmasaydı emin olun şair de buna ihtiyaç duymaz, şiir yazmazdı. Bu mânâda acılarını şiire çeviren, dilimize yeni imkânlar kazandıran, duyguları besleyen ve aynı zamanda da sesini yakalamış şiirler yazan şairlerimizin aslında hayatımızın mihenk taşları olduğunu da belirtmek isterim.” dedi.    

TYB’de “Şiir Şairin Neyi Olur?” Konuşuldu

Program sonunda konuşmacılara günün anısına Katılım Belgelerini TYB Konya Şube Başkanı Hayri Erten ve Yazar Duran Çetin takdim etti. Başkan Hayri Erten şairlerin şiirleriyle topluma tercüman olduklarını ve toplumun söyleyemediklerini şairlerin şiir sanatıyla dile getirdiklerini söyledi. 

TYB’de “Şiir Şairin Neyi Olur?” Konuşuldu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.