TYB'de Tek Parti Dönemi Konuşuldu

TYB'de Tek Parti Dönemi Konuşuldu

Türkiye Yazarlar birliği Konya Şubesi'nin kültürel etkinliklerinde bu hafta Tek Parti Dönemi konuşuldu. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun...

A+A-

Türkiye Yazarlar birliği Konya Şubesi'nin kültürel etkinliklerinde bu hafta Tek Parti Dönemi konuşuldu. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakülte Sekreteri Şenol Metin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sekreteri Halil İbrahim Çelik, Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü Ömer Lütfi Ersöz, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

DEMOKRATİK BİR MODEL DEĞİL

Necmeddin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya, İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen programda, Türkiye'nin Tek Parti Dönemiyle ilgili merkez-taşra modeli eksenli yaptığı toplu analizlerinde, Tek Parti ideolojisinin tarihsel kökenlerini ve beslendiği kaynakları anlattı. Yakup Kaya, "Doğrudan siyasal bir mekanizma olarak Türkiye'de tek parti kesinlikle bir demokratik model değildir. 1930'da Serbest Cumhuriyet Fırka'sı üç aylık bir deneyimle 'sistem buna hazır değildir' diyerek feshedilmiştir. Zaten bu gerçek bir siyasal oluşum değildi. Gerçek siyasi oluşum Terakkiperver oluşumudur, o da meşhur İstiklâl Mahkemeleri ile kaldırılmıştır" dedi.

HALK İÇİN HALKA RAĞMEN

Kaya ayrıca, Türkiye'de Tek Parti zihniyetinin seçkincilerinin, "Halk İçin Halkla Beraber" söylemini kullanmalarına rağmen, "Halk İçin Halka Rağmen" icraatı yaptıklarının altını çizdi. Modernizmin tepeden tabana doğru ani ve keskin bir şekilde oluştuğu bir fotoğraf çıktığını söyleyen Kaya, "Cumhuriyetin ilk yıllarında birinci grup merkezi temsil etmiş, ikinci grup ise taşrayı temsil etmiştir. Din, gerileme sebebi olarak algılanmış; devrimler adı altında alfabe Latinceye, ezan da Türkçe'ye çevrilmiştir" diye kaydetti. Tek Parti zihniyeti seçkinlerinin, idareyi kolay kolay terk etmek istemedikleri ve jandarma gücüyle halkı sindirdiklerini vurgulayan Yakup Kaya,"Din, Havasın İlmidir; İlim ise Avamın Dini olmuştur" dedi. Programın sonunda konuşmacıya günün anısına NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sekreteri Şenol Metin tarafından TYB Konya şubesi adına katılım belgesi takdim edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.