TYB’de “Türk Musikisinde Virtüozite ve Müzikalite” Konuşuldu

TYB’de “Türk Musikisinde Virtüozite ve Müzikalite” Konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte Türk Musikisinde Virtüozite ve Müzikalite konulu programda Göksel Baktagir misafir...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte Türk Musikisinde Virtüozite ve Müzikalite konulu programda Göksel Baktagir misafir edildi.

 

TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten programın selamlama konuşmasında “TYB 40 yıldır kültür ve sanatı özellikle de milletimizin kültür, sanat, ilim ve fikir dünyasını ele almayı, anlatmayı ve yeni nesle tanıtmayı aynı zamanda aktarmayı ana çizgisi ve misyonu edinmiştir. TYB Konya Şubemiz de bu çizgiyi 25 yılı aşkındır azimle, istekle ve her geçen yıl bir öncekini aşma düşüncesiyle devam ettirmektedir. 2018 yılı Edebiyat, ilim, kültür ve sanat etkinliklerimizin 10.’sunu da paydaşımız Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu yıl, yıllık takvimimizden hariç siyaset, ilim ve medeniyetimize büyük katkısı olan Selçuklunun önemli bir devlet yöneticisi olan Nizamülmülk ile ilgili Uluslararası Nizamülmülk Sempozyumunun paydaşlığını yapmış olmaktan ayrı bir mutluluk duyuyoruz. Muhterem hazirun; ilim, kültür ve sanat en az ekonomi, sanayi özellikle savunma kadar hatta daha fazla önemlidir. Kültür ve sanat yaşam alanımızın her noktasına dokunan, orada iz bırakan ve bu izi hatta imzayı geleceğe taşıyan bir niteliğe sahiptir. Kültür ve sanat aynı şekilde insanların ruhlarında yer edinen, ruhu yoğuran ona şeklini veren, onu besleyen ayakta tutan özellikler de taşımaktadır. Kültür ve sanatın etkisi, izi her eylemimizde, tarzımızda kendini gösterir. Yürüyüşümüzden giyinişimize, ev düzenimize, yaşam tarzımıza, sevdiklerimiz ya da nefret ettiklerimize varana kadar farkında olmasak da tesir etmekte, damgasını vurmaktadır. Müzik de kültür ve sanatımızın önemli bir parçasıdır. Müzik çağdaş dünyanın en etkin iletişim araçlarından biridir. Müzik ile giremeyeceğiniz ev, açamayacağınız kapı yoktur. Medeniyetin taşıyıcıları arasında Müzik önemli bir yer tutmaktadır. İşte bu gün de Musikimizin kıymetli ustalarından Göksel Baktagir üstadımızı dinlemek, onun kıymetli fikir, yorum ve icralarından istifade etmek ve sizlerle buluşturmaktan memnuniyet duyacağız. Hocamıza hoş geldiniz diyerek teşekkürlerimi arz ediyorum. İyi bir program dileğiyle hepinizi saygılarımla selamlıyorum.” dedi

TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten’den sonra kürsüye gelen Hafız Ahmet Çalışır, Göksel Baktagir hakkında bilgi verdi.

Ahmet Çalışır konuşmasında sazende olmanın yanında ekol sahibi olmanın altını çizerek gelecek nesillerin takip ettiği bir sazende olmanın önemine dikkat çekti.

Günümüzde sazendelerin sadece virtüoziteye önem vermesinin önemli bir defo olduğuna değinen Ahmet Çalışır örnek olarak Göksel Baktagir’den bahisle “Sazende odur ki konuşmasında atasözüne yer vermenin önemli bir şey olduğunu bilir.  Ama söylenilen bir sözün gelecek nesillere atasözü olarak kalmasının asıl mesele olduğunun da farkındadır" diyerek, musikide de böyle olduğunu, kendinden sonra gelecek nesillere örnek olmanın hem müzikalite ve hem de virtüozitenin birlikte hazmedilmesi ile mumken olacağını söyledi.

Yaptığı konuşmadan sonra Kanuni Göksel Baktagir’i kürsüye davet eden Ahmet Çalışır bir sürprizle karşılaştı. Kürsüye çıkan Göksel Baktagir, Ahmet Çalışır’ı tekrar kürsüye davet ederek programı bir söyleşi şeklinde birlikte yürütmeleri teklifinde bulundu.

Göksel Baktagir müzikle uğraşan bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiş olmanın kendisi için büyük şans olduğunu söyledi. Bu alanda ilk eğitimi babasından aldığını daha sonra İTÜ Konservatuarını kazanarak sevdiği bu alanda çalışma imkânı elde ettiğini söyledi.

Musikide müzikalite ve virtüozite arasındaki ilişkiye değinen Baktagir, iyi bir virtüöz olabilmek için önce göze, sonra kulağa, sonra beyne en sonrada kalbe hitap etmek gerektiğini söyledi. Bu arada sohbete müdahil olan Ahmet Çalışır İslami estetik anlayışta bu sıralamanın Aklı Selim, Kalbi Selim ve Zevki Selim olarak adlandırıldığını belirterek iyi bir sanatçı olmanın yolunun inanmaktan geçtiğini söyledi.

Gelenek ve modernite arasında ki ilişkiye de değinen Baktagir, genç sazendelere müzikaliteyi geri plana itmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Musikimizin karakteri hakkında genel bir malumat veren Göksel Baktagir, yabancıların gözünden müziğimizle alakalı görüşleri aktardıktan sonra meşk usulü ile talebe yetiştirmenin önemini anlattı. Mesafelerin uzaklığından dolayı da yapılan eserlerin yol göstericiliğinde istifade ile talebe yetiştirmekten örnekler verdi.

Programda bir sürpriz de Göksel Baktagir’in kanunu eşliğinde Hafız Ahmet Çalışır’ın bir kaside icra etmesi oldu.

Daha kendi ekolunu benimsemiş genç sazendelerden Hakan Kılınçarslan ile icra ettikleri eserlerle program son buldu. Program sonrasında TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Ahmet Çalışır birlikte Göksel Baktagir’e katılım belgesi takdim ettiler.

TYB’de “Türk Musikisinde Virtüozite ve Müzikalite” Konuşuldu

Katılım belgesinin verilmesinden sonra Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu kısa bir konuşma yaptı.

Köseoğlu konuşmasında şunları söyledi.  “Bu müstesna topluluğu saygıyla selamlıyorum. Havanın çok güzel olduğu, çiçeğin, böceğin cıvıldadığı, güzelliklerin verdiği bu atmosferde çok müstesna bir programı takip ettiğiniz için belediyemiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum. İyi ki buradasınız. Çünkü Konya orada, çıktığınız zaman yine Konya ile kucaklaşacaksınız. Ama orada olanların hiçbiri bu güzelliği paylaşamadı. Dolayısıyla gerek Yazarlar Birliği açısından gerekse diğer kurumlar açısından bugünlerde yapılan faaliyetlerin içerisinde en anlamlı bulduğum bu programı takip ettiğim için kendimi şansı hissediyorum. Son birkaç gün de birçok programa gidip geliyoruz. Fakat bugün şahsen o kadar duygulandım ki, bütün hücrelerimle dinlendim. Hem müstefid oldum, hem müteessir oldum ve hatta zaman zaman sahnede olmayı ne kadar çok istedim bilemezsiniz. Büyük üstadı saygıyla, sevgiyle kutluyorum, tebrik ediyorum. Sanatını icra etmesi için Allah nice sağlıklı ömürler versin diyorum. Hafız Ahmet Çalışır Ağabeyimiz, Konya’mızın müstesna bir değeridir. Onu da saygıyla, hürmetle selamlıyor ve hoş geldin diyorum. İyi ki bu programı düzenlediniz. Yazarlar Birliği başkanına da diyorum ki; böyle müstesna programları, müstesna insanlarla buluşturmaya, böyle programlar yapmaya devam edelim. Bu müzikalitesi yüksek ve müzik ruhu yüksek programın dinleyicilerinin de her birinin musikişinas değerler olduklarını şöyle gözlerinin içine bakarak müzik hocalarımızı ve öğrencilerimizi de ayrıca kutluyorum. Sizleri de tebrik ediyorum. İyi ki geldiniz, hoş geldiniz, hoşa geldiniz, diyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.