TYB’DE “YAZARLIĞININ 50.YILINDA D.MEHMET DOĞAN” KONUŞULDU

Yakın tarihin körfezde kalmış konularını gün yüzüne çıkardı Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinde, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla...

A+A-

Yakın tarihin körfezde kalmış konularını gün yüzüne çıkardı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinde, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucusu ve Onursal Başkanı Yazar D. Mehmet Doğan’ın Yazarlığının 50.Yılı anısına bir panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Yazar Mehmet Şeker’in yaptığı panelde TYB Konya Şubesi eski başkanlarından ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB eski Genel Başkanlarından ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri  ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Yazar Fahri Tuna Yazarlığının 50.Yılında D. Mehmet Doğan’ı anlattılar.

D. MEHMET DOĞAN TÜRKÇENİN SEVDALISIDIR

 “Hayatta olan birinin değerini ortaya koymak için buradayız diyen Moderatör Yazar Mehmet Şeker başladığı konuşmasına D. Mehmet Doğan TYB’nin kurumsallaşması adına güzel çalışmalar yaparak, kamu yararına çalışan dernekler statüsüne katılmasına sebep olmuştur. Ben, Mehmet Doğan’ı 1982’de tanıdım. Batılılaşma İhaneti adlı kitabı üzerinde dikkatle durulması gereken bir kitaptır ve üst üste dizilse boyunu aşacak kadar kitap yazmış olsa da bunlar içinde en ciddi olanlardan biri de cinayet aleti olabilecek ebatta Büyük Türkçe Sözlüğüdür. Türkçenin sevdalısı olan Mehmet Doğan Ağabeyimize minnet borçluyuz.”dedi.

ÖMRÜNÜ DİL, KÜLTÜR, ve EDEBİYATA ADADI

“Sağ birini konuşmak kolay değil. D. Mehmet Doğan ömrünü kültür, dil ve edebiyata adadı. Velut bir yazardır. Her yaz gittiği Çeşme'deki evinde yazar. Sözlüğü başlı başına anılmasını gerektiren bir iştir. En önemli kitaplarından biri de 36. baskısını yapan ‘Batılılaşma İhaneti’ kitabı da güncelliğini kaybetmeyen bir eserdir. Müstear isimlerle de yayınlanmış birçok kitabı vardır. Ciddi bir mütefekkir olduğunu yazdığı fikir ve düşünce kitaplarıyla ortaya koymuştur. Yakın tarihimizde Körfez'de kalmış konuları işleyen kitapları ile geleceğe taşımıştır. Nurettin Topçu: Madem yazıların ‘’hareket’’ dergisinde yayınlanacak isminizin başına D. harfini koyalım, ‘Devrimci’ anlamında diyerek açıklama yapmasından sonra D. harfini kullanmaya başladı. İsminin başında “D” harfinin Durmuş, Derviş, Doktor ve Diğer olarak da yorumlandığı vakidir. Bu şekilde diğer Mehmet Doğan isimlerinden ayrılmış oldu.” Diyen  Ahmet Köseoğlu; “Mehmet Ağabeyin yazdığı 40 kitap bir yana Büyük Türkçe Sözlük’ü bir yana. 120 bin’e yaklaşan kelimeyi içinde barındıran ve ömrünü adadığı bu eseriyle bile burada anılmayı fazlasıyla hak ediyor. Mehmet Abi Vakıf adam, va’kıf adamdı.” dedi.

DİK DURAN BİR İNSAN

D. Mehmet Doğan’ın “Dik Duran bir İnsan” olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç;  “D” harfinin kendisi tarafından zaman zaman “Diğer” anlamına da  kullandığını belirttikten sonra şöyle dedi: “Yazlığını bir tatil yeri olarak değil de denize bile girmeden “Yaz(ı)lık” olarak kullanıyor ve her yıl bir eser ortaya koyuyor. Dik duruşlu bir insan, eleştirel bakışı keskindir. Eleştirilerini pervasızca yapabilir. Kendisine gelebilecek zararları önemsemeden doğru bildiğini karşısında kim olursa olsun sözünü sakınmaz. Bu yüzden saygın bir insandır. Mehmet Doğan’ı bu yönleriyle örnek almak gerekir. Makam ve mevkiye önem vermez. O, makamını ve saygınlığını kendi kişiliği ile elde etmiş rol model bir insandır. Yazarları ve şairleri de böyle görmek gerekir. Bana göre “Batılılaşma ihaneti” kitabı Sözlük’ten daha önemlidir.  Zor zamanda böyle bir eseri yazıp yayınlamak yürek ister. D. Mehmet Doğan ile birlikte çalıştım, kendi yolunu kendi açan  insan olarak tanımlayabilirim. Mehmet Âkif ve Nurettin Topçu’yu unutturmamak için çok gayret etmiştir.”

D. MEHMET DOĞAN TÜRKÇEDE BİR KURTULUŞ SAVAŞI VERMİŞTİR

Son konuşmacı Yazar Fahri Tuna da Mehmet Doğan’ın Türkçe Sözlük’le yaptığının adeta bir millî mücadele, bir Kurtuluş savaşı, bir millî müdafaa olduğunu belirterek  “ Mehmet Doğan, TDK’nun 5850 kelimesine karşılık 118.500 kelimeyi bulan Sözlüğüyle bile bir kahramandır. Diğer yandan 40 kitap yazan önemli bir yazardır, ağırbaşlıdır, kararlıdır, nettir, dik duruşludur, mücadelecidir ve korkusuzdur. Hayatının dört bölümü vardır: Ankara Kale, Anadolu, Rumeli ve Orta Asya bölümleri. Buraları adım adım takip eder. Ben ona ‘Yaşayan Google’ diyorum, ‘Yaşayan Lügât’ diyorum, ‘72 saat Çalışan Adam’ diyorum ve ‘Türkçenin En Çok Yakıştığı Adam’ diyorum.” dedi. 

Konuşmacılara Katılım Belgelerini TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, AK Parti eski Milletvekili ve eski Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ve Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün takdim ettiler. Katılımcılara yazar D Mehmet Doğanın son kitabı Söz Okyanusunda Yolculuk hediye edildi.

TYB’DE “YAZARLIĞININ 50.YILINDA D.MEHMET DOĞAN” KONUŞULDU

TYB’DE “YAZARLIĞININ 50.YILINDA D.MEHMET DOĞAN” KONUŞULDU

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.