TYB'de Yücel Çakmaklı sineması konuşuldu

TYB'de Yücel Çakmaklı sineması konuşuldu

TYB'de Yücel Çakmaklı sineması konuşuldu Yücel Çakmaklı'nın kayıp filmi bulunmalı! TYB Konya Şubesi'nin kültürel etkinliklerinde bu hafta, "Yücel...

A+A-

TYB'de Yücel Çakmaklı sineması konuşuldu

Yücel Çakmaklı'nın kayıp filmi bulunmalı!

TYB Konya Şubesi'nin kültürel etkinliklerinde bu hafta, "Yücel Çakmaklı Tecrübesi ve Yeni Türkiye'nin Sineması" konuşuldu. Gazeteci-Yazar Bünyamin Yılmaz, Çakmaklı'nın son sinema filminin kayıp olduğunu söyledi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin düzenlediği kültürel etkinliklerin bu haftaki konuğu olan Gazeteci-Yazar Bünyamin Yılmaz, "Yücel Çakmaklı Tecrübesi Yeni Türkiye Sineması" konulu bir konuşma yaptı. Yılmaz, İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen konferansta, yönetmen Yücel Çakmaklı'nın zor şartlar altında önemli yapıtlara imza attığını söyledi. Afyon doğumlu olan Yücel Çakmaklı'nın müftü olan dedesinin himayesinde büyüdüğünü anlatan Yılmaz, dede-torun arasındaki ilişkinin dini bir çerçevede ve menkıbe anlatımının ağırlıkta olduğu, mütevazı bir ortamda geçtiğini belirtti. Yılmaz, "Afyon'dan ayrılıp İstanbul'a geliş ve burada sinemalarda yer gösterme işi ile başlayan Çakmaklı, bu işe gönül vermiş ve o dönem Yeşilçam'ın ünlü yönetmenleri yanında yardımcı yönetmen olarak görev yapmaya başlamıştır. O dönemde aynı anda birkaç sette film çeken yönetmenler için Yücel Çakmaklı, seti teslim edebilecekleri güvenilir bir yardımcı olarak öne çıkmıştır. Dedesinden aldığı milli terbiyeyi sinema filmlerine de aktarmak isteyen Çakmaklı, Huzur Sokağı kitabını filme çekerek Birleşen Yollar ismi ile gösterime girmesini sağlamıştır. Daha sonra Tarık Buğra'nın yazdığı Osmancık, Küçük Ağa gibi filmleri sinema filmi olarak çekmiştir" dedi.

MİLLİ SİNEMANIN ÖNCÜSÜ OLDU

Yücel Çakmaklı'nın milli sinema akımının öncüsü olma özelliğini bu filmlerle kazandığını söyleyen Bünyamin Yılmaz, Necip Fazıl'ın yazmış olduğu, Oğlum Osman, Kızım Ayşe, Kavanozdaki Adam gibi eserlerin de Yücel Çakmaklı tarafından beyaz perdeye aktarıldığını söyledi. Yücel Çakmaklı'nın vefatından hemen önce Halit Ertuğrul ile birlikte Kendini Arayan Adam isminde bir film çektiklerini, bu filmin bugün kayıp olduğunu söyleyen Yılmaz, filmin bulunup günümüzün genç yönetmenleri tarafından uyarlanarak yeniden çekilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Yücel Çakmaklı'nın en büyük özelliğinin mütevazılık olduğunu belirten Yılmaz, bu özelliği ile Yeşilçam'da sevilen ve güvenilen birisi olduğunu anlattı. Yeni Türkiye Sinemasının temsilcilerinden Mesut Uçakan'ın da ciddi projelere imza attığını söyleyen Yılmaz, arkadan gelen ve yeni yetişen yönetmenlerden de gelecek için umutlu olduğunu belirtti.

HAYAL VAR İMKÂN VAR

Çakmaklı'nın sağlık sorunlarını, imkansızlıkları ve olağandışı bazı sorunları bile dikkate almadan çalışmasına devam ettiğini anlatan Yılmaz, "Hayal var, yapılabilecek işi hayata geçirebilecek imkân var, elinden geleni ortaya koyar, o işi yapardı. Örneğin üniversite öğrencileri bir sinema projesinin hayata geçirilmesine yönelik Yücel Çakmaklı'nın yanına gittiğinde asla boş çevirmezdi. Çakmaklı, dedesinden aldığı edebi beyaz perdeye taşıdı. Geleceğin sinemasında Yücel Çakmaklı'nın ismini daha da duyacağız, daha çok yayacağız" diye konuştu. Programın sonunda TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu ve program yapımcısı Melahat Ürkmez, Bünyamin Yılmaz'a Katılım Belgesi'ni birlikte takdim ettiler. Başkan Köseoğlu 23 Ağustos 2009'da vefat eden Yücel Çakmaklı'yı rahmetle andıklarını belirterek "Yücel Çakmaklı'yerli' ve bu halkın içinden birisi olmuştur ve sinemasında da bunu ortaya koymuştur. Onun açtığı yolun kapanmayacağına inanıyorum. Gazeteci-Yazar Bünyamin Yılmaz'a da, vefat yıldönümünde Yücel Çakmaklı'yı anmamıza vesile olduğu için teşekkür ediyorum" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.