2. MİLLETLER ARASI ŞEHİR TARİHİYAZARLARI KONGRESİ BAŞLADI

2. MİLLETLER ARASI ŞEHİR TARİHİYAZARLARI KONGRESİ BAŞLADI

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Konya Büyükşehir Belediye tarafından "Şehir kültürdür, medeniyettir" başlığı altında düzenlenen "2. Milletlerarası...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Konya Büyükşehir Belediye tarafından "Şehir kültürdür, medeniyettir" başlığı altında düzenlenen "2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarlar Kongresi" başladı.

Rixos Oteli'nde düzenlenen kongreye Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu ve yurt içi,yurt dışından yazarlar, davetliler ile öğrenciler katıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, "Tıpkı her şeyi önüne katıp süpüren bir sel gibi modern zamanların seli de şehirlerimizin dilini tahrip ediyor, ruhunu yok ediyor" dedi.

Yavuz, bir otelde gerçekleştirilen 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bir şehrin hem ruhu hem de dili olduğunu söyledi.

Konya'nın özünü kaybetmemiş, istisna bir şehir olduğunu aktaran Yavuz, "Konya, tarihiyle ve diliyle ayakta kalmayı başardı. Şehirler artık bizce bir şey anlatmıyor" dedi.

Yavuz, TYB'nin faaliyete geçtiği günden bu yana 34 yılda, başta Ankara'da olmak üzere yurt içinde veya yurt dışında ülkenin kültürüne, irfanına, tarihine hizmeti görev bildiklerini vurgulayarak, "TYB'nin bu süre içinde gerçekleştirdiği faaliyetler gerek sivil toplum, gerekse resmi kurum ve kuruluşlarca örnek olarak kabul edilmiştir. Örnek olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Aynı hizmeti diğer kuruluşların da yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"Şehirler de insanlar gibi birer canlı organizmalardır"

Tarihi kendine meslek edinmiş insanlarla, tarihi konuşacaklarını ve yayınlanacak kitapla da bu çalışmayı ölümsüzleştireceklerini anlatan Yavuz, şunları kaydetti:

"Şehirler de insanlar gibi birer canlı organizmalardır. Yani şehirler de bir ruha sahiptir. Bir şehrin dili yüzyıllar, belki de bin yıllar boyunca oluşuyor. Tahkim edile edile geliyor. Tıpkı her şeyi önüne katıp süpüren bir sel gibi modern zamanların seli de şehirlerimizin dilini tahrip ediyor, ruhunu yok ediyor."

TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan ise şehirlerin insanlığın ortak mekanı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin şehirlerinin yeniden kurulduğunu gördükleri belirten Doğan, 1950'lere kadar şehirlerin adeta çehresi değişmemiş yerler olarak emanet edildiğini, 1950'lerden 1980'lere kadar kör topal değişimler olduğuna dikkati çekti. Doğan, "1990'lardan itibaren ve nihayet 2000'lerde şehirlerin çehresi değişti. Biz şehirlere başka türlü bakıyoruz ve diyoruz ki; şehirleri yenilerken baltayı ayağımıza vurduk, taşa değil" dedi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Hazreti Mevlana'nın oluşturduğu Mesnevi ile şehri yönetenlerin yaptığı Alaaddin Camisi'nin, Konya'nın medeniyetinin oluşmasındaki katkıların birbirine çok benzer olduğunu belirtti.

Doğan, "Bizim, bundan sonra sadece yeni eserler yapmakla değil, yeni düşünceler de üreterek şehir tarihine katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çok anlamlı bir toplantıda olduklarını ve bu toplantıdan Konya olarak çok istifade edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Toplantının Konya'da yapıldığı dönem aslında bizim de şehirle ilgili bir çok yeni çalışmaya girdiğimiz bir döneme rastlamış oldu. Şehirler aslında, taştan, topraktan, binadan, demirden ve çimentodan ibaret değil, şehirlerin bir ruhu var" dedi.


AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez de "Kongrenin davetini aldığımda çok sevindim, ilkinden haberim olmamıştı. Şehir kültürü üzerine yaklaşık 40 senemi harcadım. Şehir, kültürdür, medeniyettir. Peygamber efendimiz şehirlerde yaşamayı tavsiye ediyor. Eğer gelecek nesillere yön vereceksek geçmiş kültürümüzü ve medeniyetimizi bilmemiz gerekir. O sebepten dolayı bu kongrenin Konya'ya hayırlı olacağını, Konya'nın kültürünü, medeniyetini yeni nesillere aktaracağını düşünüyorum" diye konuştu.

Vali Aydın Nezih Doğan, "Bugün kadim memleketimizin başkentinde şehir tarihi ile ilgili bir kongredeyiz. Dolayısıyla aslında bu şehrin kurucusu olan bu şehrin atası olan Hz. Mevlana'nın ortaya koyduğu Mesnevi ile bu şehri yönetenlerin yaptığı Alaaddin Cami'sinin bu şehrin medeniyetinin oluşmasındaki katkılarının birbirine benzer olduğunu düşünüyorum. Sadece yeni eserler yapmakla değil ama yeni düşünceler üretmekle şehir tarihine katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e şükran beratı verdi.

Türkiye'nin yanı sıra ABD, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Libya, Makedonya, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan'dan ilim adamları ve yazarların da katılacağı kongre 3 gün sürecek. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'nde İslam Medeniyeti ve Şehir, Şehir Tarihi, Türkiye'de ve Osmanlı Coğrafyası'nda şehir tarihi çalışmaları, şehir ve edebiyat, şehirlerle ilgili edebi metinler, şehir ve şiir, şehir hikayeleri, şehir romanları, şehir yazarları, Konya şehri ve tarihi, tarih yazarları ve şehir edebiyatı konularıyla ilgili bildiriler sunulacağı belirtildi.

Kaynaklar: Anadolu Ajansı ve www.haberfx.net


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.