KONGRE OTURUMLARI BAŞLADI

KONGRE OTURUMLARI BAŞLADI

Türkiye Yazarlar Birliği olarak 5-7 Ekim 2010'da gerçekleştirdiğimiz Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'nin ikincisi 5-7 Ekim'de Konya Büyükşehir...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği olarak 5-7 Ekim 2010'da gerçekleştirdiğimiz Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'nin ikincisi 5-7 Ekim'de Konya Büyükşehir Belediyesi Misafirliğinde Rixos Otelde başladı.

Kongre'nin açılışı saat 11:00'da yapıldı. Açılış konuşmalarını TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, TYB Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TYB Şeref Başkanı D. Mehmed Doğan, Konya Ak Parti Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Vali Aydın Nezih Doğan ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker'in yaptığı kongreye ilgi büyüktü. Açılış Konuşmalarının ardından TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e şükran beratı verdi.

Saat 14.00'de başlayan ve başkanlığını Prof. Dr. Osman Eravşar'ın yaptığı birinci oturumda konuşmacılardan Prof.Dr. Yasin Aktay "İslam ve Şehir" başlıklı konuşmasında İslam'ın Şehir yapılanmasından bahsetti. S. Arabistan'dan katılan Prof. Dr. Abeer Hussam Al-lahham ise "Oryantalistlerin Müslüman Şehirlerini Değerlendirmede Tutarsız Kaynakları" üzerine yaptığı konuşmasında İslam Şehirlerini değerlendirmede alınması gereken kıstaslar üzerinde durdu ve oryantalistlerin yaklaşımıyla İslam Şehirlerinin derin iç yapısının anlaşılamayacağından bahsetti. Azerbaycan'dan Doç.Dr. Tahir Şahbazov "15.yy'da Bakü Şehri'nde İnşa Edilen Şirvanşahlar Sarayı" üzerine gerçekleştirdiği konuşmasında Bakü'nün genel görünümünden ve Şirvanşahlar Sarayı'nın Mimari yapısından bahsetti. "Gri Kapaklı, Yeşil Sayfalı Bir Kitap: Tahran" başlıklı konuşmasında Cihan Aktaş Tahran'ın sosyal görünümünden kesitler sundu.

Prof. Dr. Haşim Karpuz'un başkanlığını yaptığı saat 16:15 ile 18:00 arasında gerçekleştirilen 2. Oturumda ise konuşmacılardan Prof. Dr. Mustafa Demirci "İslam Dünyasında Şehir Tarihi Yazma Geleneği ve Şehir Tarihleri" başlıklı konuşmasında İslam Dünyasında şehir tarihi yazma işinin çok eski tarihlere kadar uzandığını örnekleriyle gösterdi. Prof. Dr. Şükrü Karatepe "Şehir Meydanları ve Kayseri Kent Meydanının Mekânsal Gelişimi" adlı konuşmasında Şehir Meydanının tanımını yaptı ve meydanların diğer yapılara göre tarih karşısındaki dayanaklılığının çok daha fazla olduğundan ve meydanların fonksiyonlarından bahsetti. " Türkiye'de ideolojilerin Şehir Tasavvurları; İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Tunceli Örneği" başlıklı konuşmasında Rüstem Budak İdeolojilerin şehri algılayış biçimimizi nasıl etkilediğinden söz etti. Özellikle Cumhuriyetten sonra Batıcıların İstanbul'u dışlamış olmasından ve Ankara'nın öneminin artışından söz etti. A. Kerim Erdoğan " Şehirlerin Dili" başlıklı konuşmasında Şehirlerin oluşumunda etkili olan faktörler üzerinde durdu. ABD'den Doç. Dr. Brad Dearden "Kentleşme ve Konaklama: Kent Düzeninde Alternatif İhtiyaçlar ve Formlar Üzerine Bir Hesaplaşma" başlıklı konuşmasında tarihi bir anlatımdan çok modern zamanlarda şehirlerin değişen ihtiyaç ve formları üzerine konuşma yaptı. Kentselleşme üzerine düşüncelerini aktaran Dearden, Kentlerin ötesindeki Kentselleşmenin daha önemli olduğunu, çünkü kentlerin zaten kentleşmiş olduğunu söyledi.

Saat 15:30 ile 16:30 arasında ise "Şehir Tarihi Çalışmanın Meseleleri" Forumu gerçekleştirildi. Forum Başkanlığını Konya Gazeteciler cemiyeti Başkanı Adem Alemdar'ın yaptığı Forumda Şehir Tarihi Yazmanın meseleleri üzerine fikirler serdedildi. Forum Katılımcıları ise şunlardı:

Konya Ansiklopedisi'ni hazırlayan M.Ali Uz,

Diyarbakır Şehir Yazarı M. Ali Abakay,

Şanlıurfa Şehir Yazarı Mehmet Kurtoğlu,

Erzurum Şehir Kitaplarını Hazırlayan Ahmet Fidan,

Kayseri Ansiklopedisi'ni hazırlayan Fatih Gökdağ,

İmaret Dergisinden Yakup Özkaraalp .

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.