ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGRESİ'NİN 2. GÜNÜNDE DE YOĞUN KATILIM OLDU

ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGRESİ'NİN 2. GÜNÜNDE DE YOĞUN KATILIM OLDU

Konya Büyük Şehir Belediyesi Misafirliğinde gerçekleştirdiğimiz ve 5 Ekim'de başlayan 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinin 2. Günü...

A+A-

Konya Büyük Şehir Belediyesi Misafirliğinde gerçekleştirdiğimiz ve 5 Ekim'de başlayan 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinin 2. Günü de geride kaldı. 2 farklı salonda farklı oturumlarda yapılan kongrenin 2.günü de yoğun katılımla gerçekleşti.

1. salondaki "İslam medeniyeti ve İslam şehirleri" başlıklı birinci oturumun oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Çaycı Yaptı. İran'dan katılan Şerare Kamrani "Şiirde Tebriz'in Artçı Depremleri" başlıklı konuşmasında İran Şiirinden örnekler sunarak Tebriz hakkında gözlemlerini dile getirdi. İbrahim Terzioğlu " Anadolu Selçuklu Şehirlerinde Benzerlikler" adlı konuşmasında Kaşgar, Buhara, Tebriz, Bakü, Merv, Bağdat, Şam, Kahire, Konya, Üsküp, Bahçeşehir, Kayseri, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, Granada şehirleri plan ve yapı olarak aynada birbirlerinin yansımaları gibidir diyerek Anadolu'daki Şehirlerin benzerliklerini tanımladı. Prof. Dr. Jemal Akbar, "İslam Şehir Yapılanması'nın Mitleri" Başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Doç. Dr. Nejdet Gök "İslam Medeniyeti'nin Oluşum Devrinde İlk İslam Şehirleri- Emevi ve Abbasi Örnekleri" Başlıklı konuşmasında İlk İslam Şehirlerinin İslam Medeniyetinin oluşumundaki etkilerine özellikle Emevi ve Abbasi dönemi şehirlerine değinerek yer verdi. Mısır'dan Dr. Mohammed Taharwat İse "Medeniyet Şehirleri Kahire ve İskenderiye" başlıklı konuşmasını gerçekleştirildi.

1.salondaki oturum başkanlığını Prof. Dr. Şükrü Karatepe'nin yaptığı 2. Oturumda ise Kırgızistan'dan Dr. Cengiz Buyar "Bişkek Şehir Tarihi Bağlamında Siyasal Dönüşümlerde Şehir Hareketleri" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanlığı'ndan gelen konuşmacı Odunpazarı Belediyesinin Odunpazarındaki tarihi evlerin restorasyonundan bahsetti.

Prof. Dr. Abdullah Ekinci "İslam Şehrinde Bir Sosyo Kültürel Merkez: Mirbad" başlıklı konuşmasında Şehirlerin fiziki yapılarının oluşmasıyla ilgili dini metinlerin genelde suskun kaldığını ve Mirbad'ın da bunlardan birisi olduğunu söyleyerek Mirbad'ın çeşitli dönemlerindeki görünümüne yer verdi. Makedonya'dan Ali Pajaziti "Yeni Şehirsel Anlatım: Üsküp'te Graffiti ve Milliyetçilik" başlıklı konuşmasında Makedonya'nın grafiti kültürünü inceledi. Ve grafitinin siyasal ve kültürel arketipleri yansıtmanın bir yolu olduğunu belirterek özellikle balkanlarda milliyetçiliği destekler bir konumda olduğunu söyledi. ABD'den Prof. Dr. Walleck Dalpour "Müslümanların Kutsal Şehirleri- Ekonomik ve Üstyapısal Açıdan Karşılaştırmalı Bir Analiz" başlığını taşıyan konuşmasında Müslümanların kutsal şehirleri Mekke, Medine ve Kudüs'ün birer cazibe merkezi haline gelmesinin yollarından ve bunun muhtemel faydalarından bahsetti.

1.salondaki 14-19 YY arasında Osmanlı Şehirleri Başlıklı son oturumda ise oturum başkanlığını Prof. Dr. Birol Akgün yaptı. Konuşmacılardan Prof. Dr. Adem Kara "XIX. YYda Osmanlı Devleti'nde Şehir Hayatı: Antakya ve Kıbrıs Örnekleri" başlıklı konuşmasında Kıbrıs ve Antakya'nın örtüşen sosyal ve iktisadi yapılarından bahsetti. Doç. Dr. Ahmet Yiğit "XVI. YY'ın ikinci yarısında Edirne Kazası" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Saadettin Baştürk "17. Yy'da Bir Hac Yolcusu'nun Gözünden İstanbul'dan Mekke'ye Anadolu Şehirleri" başlıklı konuşmasında Sarı Tarhuncu Ahmet Paşanın divan katibi Haci Ali Efendi'nin "Tuhfetü'l Huccac" İsimli eserinde ele aldığı konulara (bir hac yolcusu olarak hac yolcusunun uğradığı menzillerdeki şehirler hakkında genel bilgiler ve Hac Farizasının nasıl yerine getirildiği hakkında bilgiler) değindi. Prof. Dr. Recep Skrijelj , "Novi Pazar (Yeni Pazar/ Sırbistan)- Osmanlı Tarihi" başlıklı konuşmasında Yeni Pazarın 15.YY'da Osmanlı idaresine geçmesiyle Balkanlar genelinde öneminin artmış olmasından ve Balkan Savaşlarından sonraki durumundan da bahsederek tarihseli hakkında geniş bilgiler verdi. Doç. Dr. Cavid Quasimov " Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Azerbaycan Şehirleri'nin Fiziki Durumu ve Mimari Yapılarla İlgili Malumatlar" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

2.salondaki ilk üç oturum "Konya ve Çevresi" başlıklarını taşıyordu. Oturum başkanlıları sırasıyla Dr. Fatih Özkafa, Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve Doç. Dr. Hayri Erten'in yaptığı oturumlarda, Doç. Dr. Köksal Alver "Kenti Okumak, Kenti Söylemek: Konya Örneği" , Yrd. Doç. Dr. Hanifi Aslan "Tanpınar ve Konya" , Doç. Dr. Salih Yılmaz "Konya Sahrasında Zümrüt Bir Vaha: Ereğli", Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer "Aksarayın Tarihi Serüveni" Doç. Dr. Rıfat Günalan "Şehir Tarihçiliği Açısından Maliye Ahkam Defterlerinin Önemi: 16.yy.da Konya Örneği" , Doç. Dr. Hüseyin Muşmal "17.YY ın ortalarında Konya'da Mahalle Yaşantısı: Türbe-i Celaliye Örneği" , Doç. Dr. Kamil Uğurlu "Konya'ya Aşk Mektuplarım", Doç. Dr. İshak Keskin " Yerel Tarih Yazımında Yararlanılabilecek Şehir Arşivi Kaynaklarının Seçimi ve Sağlanması Kriterleri: Konya Örneği" , Doç. Dr. Doğan Yörük " 15-16. YY'larda Konya Şehri'nde Toplumsal Zümreler" , Doç. Dr. Ejder Okumuş "Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Şehir ve Din- Konya Örneği" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

2.salondaki Şehir Tarihinin Kaynakları başlıklı oturumun oturum başkanlığını Doç. Dr. Ahmet Uysal yaptı. Konuşmacılardan Doç. Dr. Niyazi Çiçek " Yerel Bilgi Kaynakları Olarak Belediye Arşivleri'nin Şehir Tarihçiliğine Katkısı" başlıklı konuşmasında Belediyelerin yürüttükleri idari işlemler neticesi ürettikleri belgelerin güncel safhada idari işlem olarak karşımıza çıksa da daha sonraki zamanlarda o şehrin tarihine ışık tutacak önemli bilgileri barındırdığını söyleyerek, bunların Şehir Tarihçiliğine katkıların yer verdi. Prof. Dr. Tuncer Baykara " Şehir Tarihi Yazmanın Meseleleri" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Kamil Büyüker "Şehir Tarihleri İçinde Kayıp Bir Halka: Türkiye'nin Sıhhı İçtimai Coğrafyası Dizisi- Yayın Dizisi Hakkında Bilinenler Bilinmeyenler" Başlıklı konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Bilgehan Pamuk "Demografi ve Tarih: XVIIyy. Şehir Tarihçiliği Açısından Yaklaşımlar ve Erzurum Şehrinin Demografik Yapısı Üzerine bazı Görüşler" başlıklı konuşmasında Demografik Yapı hakkında bilgi veren kaynaklardan ve Erzurum'un demografik yapısından bahsetti.

2.salondaki başknalığını Prof. Dr. Oktay Sarı'nın Yaptığı Son oturumda ise Konuşmacılardan Muzaffer Taşyürek " Şehir Bilincinin Uyanmasında ve Şehir Tarihi'nin Yazılmasında Fotoğrafların Önemi" başlıklı konuşmasında örnekler de göstererek fotoğrafların tarih yazımındaki önemine değindi. Bekir Şahin "Şehir Tarihi Kaynakları: Hangi Belge Nasıl Kullanılır" Başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. M.Akif Fidan ise " İbrahim Hakkı Konyalı ve Erzurum Tarihi" Başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.