ŞEHRİ YAZANLAR

ŞEHRİ YAZANLAR

Aslında değerli dostum Mehmet Ali Köseoğlu'nun davetlerini gerçekten çok önemserim. Dün sabah gündem toplantımızda da programın davetini görünce...

A+A-

Aslında değerli dostum Mehmet Ali Köseoğlu'nun davetlerini gerçekten çok önemserim. Dün sabah gündem toplantımızda da programın davetini görünce aslında içimden "bu toplantıya katılmam gerekirdi" dedim ama nafile tabi yoğunluktan oraya gidecek vakit yoktu ve çok istememe rağmen bu kongreye katılamadım.
Biliyorsunuz bu kongre 3 gün sürüyor yani bugün ve yarında kongre Rixos otelde devam edecek.
Şahsen bugün Konya'da daha önemli bir etkinliğin olduğunu düşünmüyorum. Şehrini önemseyen, şehrin sokaklarında edebiyatı, şiiri arayan ya da bulan ya da (olur mu bilmiyorum ama?) görenler için kaçırılmaması gereken 2 gün aslında bugün ve yarın...
Neyse biz biraz daha kongreden bahsedelim. Kongreyi Yazarlar Birliği ile Konya Büyükşehir Belediyesi organize etmişler. Aslında Yazarlar Birliği bu kongrenin 1.sini Ankara'da tertip etmiş, 2. ise Konya'da yapılıyor.
Yazarlar Birliği açısından bakıldığında Yazarlar Birliği Konya Şubesinin öne çıktığını ve İstanbul, Bursa gibi aktif şubelerin önüne geçtiğini söylememiz mümkün.
Bu durumda, Ahmet Köseoğlu'ndan başlayarak, Bekir Şahin ağabey ve Mehmet Ali Köseoğlu tarafından Yazarlar Birliği Konya Şubesinin Konya'nın kültür merkezi haline getirmelerinin etkili olduğunu söylememiz gerekiyor.
Konya'da başarılı olmaları doğal olarak onları Ankara'da da başarılı hale getirmiştir ve hatta etkisi kaybolmak üzere olan Yazarlar Birliğinin tekrar neşv ü nema bulmasına neden olmuşlardır.
Bu anlamda Yazarlar Birliği Konya Şubesinin Konya'mıza yaptığı katkının sadece haftalık programlar olarak devam etmediğini, uluslar arası kongrelerinde Konya'da yapılmasına vesile olduklarını görmek gerekiyor.
Şimdi bu kongreye bakalım, 14 farklı ülkeden 14 tane yazar katılıyor, ülkemizden ise 40 farklı akademisyen, yazar katılıyor.
Seçkin birçok dergide, gazetelerin kültür- sanat sayfalarında bu kongreden bahsediliyor ve birbirinden değerli başta Prof Dr Yasin Aktay olmak üzere 55 kişilik akademisyen ve yazar topluluğu Konya'mız geliyorlar.
Bununla da kalmıyor şehir ve şehri yazmak Konya'da konuşuluyor, şehir şairleri Konya'yı yazıyor.
Yazarlar Birliği Konya Şubesinin bu tür etkinlikleri sürdürerek yapmasını hassaten bekliyoruz ve orada görev alan dostlarımızın hepsini kutluyoruz, başarılarının devamını diliyoruz.
Bu arada Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek gerçekten güzel bir konuşma yapmış. Şehrin sırrına vakıf olunmasından bahsetmiş ve bu vukufiyetin olmadığı durumda bir şehri yönetenlerin o şehre iyi hizmet etmelerinin mümkün olmadığını ifade etmiş.
Eh ne diyelim doğru söze ne denir?!
Programı takip eden arkadaşımız İsmail Koç'tan edindiğim bilgiye göre Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan Bey çok güzel bir konuşma yapmış, ben konuşmanın tam metnini bulabilir miyim diye baktım ama bulamadım. Sayın Doğan'ın konuşmasından şu satırı size sunmak istiyorum; "Şehir tarihi aslında dünya tarihi yazmak gibi bir şey. Dünya tarihi şehirlerin tarihinden oluşuyor desek, herhalde yanlış bir söz söylemiş olmayız"
Evet, bugünlerde Konya'da aslında şehrin tarihini yazanlar konuşuluyor ama bu aynı zamanda dünyanın tarihini yazanlar anlamına da geliyor.
Kadim şehir Konya'da yapılan bu kongre önemlidir, önemini anlamak gerekir ve aslında bunun önemini anlamak Konya'nın Türkiye için önemi nedir, dünya için önemi nedir bunu da anlamak demektir.
Anlamayı diliyor, kongrede emeği geçenleri kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.