ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGRESİ TAMAMLANDI

ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGRESİ TAMAMLANDI

Bu sene ikincisi gerçekleştirilen 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi dün tamamlandı. Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğini...

A+A-

Bu sene ikincisi gerçekleştirilen 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi dün tamamlandı. Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı bu seneki kongre 3 gün boyunca yoğun bir katılımla gerçekleştirildi ve kongreye yurtdışından 15 yurtiçinden 41 toplam 66 akademisyen ve ilim adamı konuşmacı olarak katıldı.

2. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'nin son gününde 1.oturumun başlığı "Şehir ve Edebiyat" idi. Konuşmacılardan Mehmet Tekin "Antakya Şairleri ve Şiirleri" başlıklı konuşmasında, Şehrin ilim kültür hayatında uyanış 17. yüzyılda başlar. 18. yüzyılda ilk ürünlerini verir, diyerek Antakya şairlerinden onların şiirlerinden ve onların Şehir Tarihine katkılarından bahsetti. Çiğdem Gürsoy "İbn Bibi'nin Selçuknamesi'ne Göre Dönemin Etik ve Estetik Açıdan Değerlendirilmesi" başlıklı konuşmasında İbn Bibi adıyla anılan Emir Nasırrüddin Yahya'nın, Selçuknâme isimli eserini Selçuklu Sultanı II. Mesud'a ithaf etmiş olduğundan bahsetti. Eserden hareketle dönemin entelektüel ve sosyal hareketlerinin etik ve estetik açıdan değerlendirilmesini yaptı.

Yrd. Doç. Dr Abdullah Harmancı "Arif Ay Şiiri'nde Şehir Algısı" başlıklı konuşmasında, Arif Ay'ın Şiirimin Şehirleri adlı kitabı İslam coğrafyasının şehirlerini tarihsel derinlikleri içinde yakalamakta, şehirleri konuşturmakta, onların acılarına, aslında tüm insanlığın acılarına tanıklık etmektedir, diyerek Arif Ay'ın şiirlerine yansıyan şehir, tarih ve medeniyet perspektifini çözümlemeye çalıştı. 1.oturumun son konuşmacısı Mısır'dan Doç. Dr. Sabri Tevfik Hammam "Yahya Kemal Beyatlı'nın Türk Şiiri'nde ve Ahmed Şevki'nin Mısır Arap Şiiri'nde İstanbul" başlıklı konuşmasında Türklerin islamiyeti kabul etmesinden sonra Türk ve Arap kültürleri birbirini etkilemiştir diyerek bu durumun bir yansımasının da Mısır ve Türk edebiyatçıların aynı sorunlarla karşılaşması olduğundan bahsetmiştir. Ardından Yahya Kemal'de ve Ahmed Şevki'de İstanbul algısından söz etti.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Demirci'nin yaptığı 2.oturumda ise konuşmacılardan Yakup Öztürk "Furuzan'ın Hikayelerinde Modernizmin Bireye Teması: Modern Mimarinin Aymazlığı" başlıklı konuşmasında 70 kuşağı önemli hikayecilerinden Furuzan'ın hikayelerinde modern kent mimarisinin insanla ilişkisine göz attı. Hüseyin Albayrak " 15.yy sonları ve 16.yy başlarında Trabzon Şehri'nde Vali Yavuz Sultan Selim ile Oluşan Edebi Muhit" , Mısır'dan katılan Yrd.Doç.Dr. Tarık Abdulcelil "Fatih Harbiye Romanı'nda İstanbul'un Kültürel Kimliği", Ekrem Güzel ise "Necip Fazıl'da Şehir Algısı: İstanbul" adlı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Kapanış ve değerlendirme bölümünde;

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan,

Selçuk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Demirci,

TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Bekir Biçer,

Prof.Dr. Fuat Yöndemli,

Mısır'dan Tarık Abdulcelil ve

TYB Başkanı Mehmet Doğan, kogre hakkında düşüncelerine yer verdiler.

Kapanış ve Değerlendirmeden sonra ise katılımcılara Katılım Beratları takdim edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.