ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONYA'YA HAYRAN KALDI

ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONYA'YA HAYRAN KALDI

Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi"ne katılan yazarlar...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi"ne katılan yazarlar ve bilim insanları Konya'dan çok etkilendiklerini belirttiler. Toplantıların ardından tarihi mekanları gezen yazarlar, şehircilikte Türkiye'ye örnek olan Konya'da kongreye katılmaktan ve tarihi yapıların korunduğunu görmekten mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi" dünyanın farklı ülkelerinden yazarları ve bilim insanlarını bir araya getirdi.

5-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ve "Şehir kültürdür, medeniyettir" başlığı altında değerlendirilen toplantılarda 3 gün boyunca 12 oturum gerçekleşti.

Kongreye katılan yazarlar, toplantıların ardından başta Mevlana Türbesi olmak üzere Konya'nın tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret ettiler.

ZENGİN BİR KONGREYİ GERİDE BIRAKTIK

Mevlana Türbesi ziyareti esnasında kongreyi değerlendiren Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, şehirlerin tarihini, edebiyatını, sanatını, estetiğini ele alan bildirilerin konuşulduğu, edebiyat ve şiirin de olduğu iç açan bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. İkinci kongrenin birincisinden daha fazla katılımla gerçekleştiğini kaydeden Doğan, yurtdışından 15 bilim insanın katıldığı zengin bir kongreyi Konya'da yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

TYB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan ise, şehir tarihi yazarlarının bir araya gelip düşüncelerini paylaşmalarının ve toplantının Konya gibi tarihi bir şehirde yapılmasının önemine dikkat çekti. Fidan, ilime ve kültüre verdiği destek nedeniyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e teşekkür etti.

ŞEHİR TARİHİNİ ORTAYA ÇIKARMAK ÖNEMLİ

Bir devletin tarihini ortaya çıkarmanın yolunun şehirlerden geçtiğini belirten Doç. Dr. Adem Kara, "Bizim coğrafyamız farklı unsurların bir araya geldiği ve farklı özelliklerin olduğu bir coğrafya. Bu özelliklerin ortaya konması açısından bu tür toplantılar çok değerli. Çok sayıda kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptığı için Konya'da toplantının yapılmasından mutluluk duyduk" dedi.

KONYA ÖRNEK ALINAN BİR ŞEHİR

Doç. Dr. Salih Yılmaz ise, Konya'nın birçok Anadolu şehrine belediyecilik açısından örneklik teşkil ettiğini, belediyelerin son dönemde Konya şehirciliğini örnek aldığını belirterek, şunları söyledi: "Konya Büyükşehir Belediyesi'nin kongreye ev sahipliği yapması, diğer şehirlerin de modern şehircilik yapısını, tarihi yapıların nasıl korunacağı örnek alması açısından önemli."

KONYA, ANLATILANDAN DAHA GÜZEL BİR ŞEHİR

Kongreye İran'dan katılan Yazar Şerare Kamrani, Hazreti Mevlana'nın şehrine gelmekten duyduğu mutluluğu anlatarak, Konya'nın anlatılandan daha güzel bir şehir olduğunu, kongrede sunulan makalelerden de çok etkilendiğini ifade etti.

Azerbaycan'dan gelen Doç. Dr. David Gasimov da, Konya ile Azerbaycan şehirlerinin tarihi yapılarından benzerlikler olduğunu vurgulayarak, herkesin Konya'ya gelip görmesini istedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.