D. Mehmet Doğan Taceddin Camii kürsüsünde konuşacak

D. Mehmet Doğan Taceddin Camii kürsüsünde konuşacak

İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı kapsamında ilgi çekici bir faaliyet! İstiklâl Marşı’nın TBMM tarafından millî marşımız olarak kabul edilişinin...

A+A-

İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı kapsamında ilgi çekici bir faaliyet!

İstiklâl Marşı’nın TBMM tarafından millî marşımız olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümü dolayısıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nin 12 Mart günü yapacağı faaliyetler arasında ilgi çekici bir konuşma da yer alıyor.

12 Mart Cuma günü, Ankara’da Taceddin Camii kürsüsünde Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmed Doğan, İstiklâl Marşın’ın yazılışı, şairi, TBMM tarafından kabul edilişi ve muhtevası üzerine konuşacak.

Bilindiği gibi, Mehmed Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nı Taceddin Dergâhı’nda yazdı. Şimdi Taceddin Dergâhı olarak bilinen küçük eski Ankara evi Taceddin Veli Camii’nin yanında dergâhın müştemilatından bir bina. 1974’te Hacettepe Üniversitesi’ne devredilmiş, Üniversite de Mehmed Âkif Müze Evi olarak düzenleyerek ziyarete açmıştı. Yazarlar Birliği kurulduktan sonra 1978 yılı 27 aralığında Mehmed Âkif’in İstiklâl Marşı’nın yazıldığı bu binayı ziyaret eden yönetim kurulu üyeleri, Dergâh’ın bakımsız olduğunu ve o zamanın şartlarında sürekli açık tutulamadığını gördüler. 

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1978’den itibaren 27 aralıkta Mehmed Âkif’in vefat yıldönümlerinde ve 12 Mart İstiklâl Marşı’nın kabülünün yıldönümlerinde yaptığı programlar dikkatleri Taceddin Dergâhı’na çekti. Mehmed Âkif’in Millî Mücadele sırasında kaldığı ve İstiklâl Marşı’nı yazdığı bina, Diyanet Vakfı ve Kültür Bakanlığı tarafından onarıldı. Sonraki yıllarda Üniversite’nin asli işleri yanında Müze Ev’le yeterince ilgilenememesi yüzünden Vakıflar Genel Müdürlüğü Dergâh’ın müze ev olarak açık tutulmasını üstlendi binayı ve çevresini düzenledi.

 “İstiklâl Marşı Bahçesi”

1990’lı yılların başında o zaman TYB Başkanı olan D. Mehmet Doğan, tarihimizin bir parçası olan Taceddin Dergâhı çevresinin gecekondulaşmış yapılardan kurtarılarak İstiklâl Marşı Bahçesi/Parkı yapılması için proje hazırladı. Hacettepe’nin bu bölgesinde bulunan Ankara evleri sağlıklılaştırılacak ve kültür ve sanatla ilgili gönüllü kuruluşlara tahsis edilecekti. Böylece bölge Ankara’nın tarihle iç içe bir kültür ve sanat muhitine dönüştürülecekti.

Taceddin külliyesi çevresinde çirkin yapılaşma

Doğan, 1990’larda o zamanki Hacettepe Üniversitesi rektörü Yüksel Bozer’in Taceddin Külliyesi ile 2. Murat döneminin Ankara’daki önemli eserlerinden Karacabey Camii ve türbesi arasındaki arsaya 11 katlı bina inşaatına karşı çıktı, bir hukuk mücadelesi başlattı. Bu dava sonucu eski rektör hapis cezasına çarptırıldı, ileri yaşı dolayısıyla ceza infaz edilemedi. Fakat belediye ile Üniversite’nin uzlaşması sonucu ruhsatsız yapılan bu çirkin bina yıkılamadı.

Kültür Bakanı’na mektup

D. Mehmet Doğan, Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yazdığı 2 Mart 2021 tarihli mektupla Teceddin Dergâhı’na ait müze malzemesinin iade edilmesi gerektiğini hatırlatmış ve mektubu kamuoyu ile paylaşmıştı. 

D. Mehmet Doğan’ın Taceddin Camii’inde konuşması 12 Mart Cuma günü, Cuma namazından önce yapacağı konuşma merakla bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.