DEĞERLERİMİZİN GELECEĞİNE IŞIK TUTAN SONUÇ BİLDİRİSİ

DEĞERLERİMİZİN GELECEĞİNE IŞIK TUTAN SONUÇ BİLDİRİSİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün himayelerinde Selçuklu Belediyesince 7-8 Ekim 2008 tarihlerinde Konya'da düzenlenen Anadolu Selçuklu Şehirleri ve...

A+A-

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün himayelerinde Selçuklu Belediyesince 7-8 Ekim 2008 tarihlerinde Konya'da düzenlenen Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu sona erdi. Sempozyumla ilgili olarak tarihi, kültürel, sanatsal değerlerimizin geleceğine ışık tutacak sonuç bildirisi yayınlandı. Sempozyum Düzenleme ve Bilim Kurulu adına Prof Dr. Metin SÖZEN, Doç. Dr. Adem ESEN, Prof Dr. Haşim KARPUZ, Doç Dr. Osman ERAVŞAR tarafından açıklanan sonuç bildirisi şöyle:

"ANADOLU SELÇUKLU ŞEHİRLERİ VE UYGARLIĞI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün himayelerinde Selçuklu Belediyesince 7-8 Ekim 2008 tarihlerinde Konya'da düzenlenen ve Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği,Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesince desteklenen Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu tamamlanmış ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1. Anadolu'da Selçuklu döneminde kurulan şehirler bugün 49 il ve 110 ilçe merkezini kapsamaktadır. Anadolu Selçuklu şehirlerinin ve anıtlarının korunması Selçuklu döneminin ekonomik, sosyal, kültürel, bilim ve sanat dünyasını öğrenmeye yönelik bu ilk sempozyum başarılı geçmiştir. Selçuklu Belediyesine, destek veren kuruluşlara ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.
2. Selçuklu Belediyesince yayınlanan Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü başarılı bir biçimde yapılmış ve bu alandaki yılların açığını kapatmıştır. Benzeri bir Fotoğraf Albümünün Büyük Selçuklu Coğrafyasındaki yapılar için de hazırlanmasının gerekli olduğuna inanmaktayız.
3. Selçuklu Şehirlerinin mahalli yöneticilerinin çalışmalarına katkıda bulunmak için sempozyumların her yıl bir başka şehirde belli bir konu başlığında düzenlenmesi ve Tarihi Kentler Birliği tarafından bu şehirlere yılın "Selçuklu Kültür Şehri" ünvanı verilmesi,
4. Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu'nun ikincisinin Kayseri Büyükşehir Belediyesince düzenlenmesi.
5. Şehirlerimizdeki Selçuklu ve Osmanlı kent dokuları korunmalı, kaleler, surlar, kent meydanları, çarşı-pazarlar, sokaklar, evler, anıtsal yapılar özenle korunup yaşatılmalı, Selçuklu kent tarihi yazılmalıdır. Bu konudaki bilimsel çalışmalar teşvik edilmeli, ilgili kurum ve kuruluşlarca desteklenmelidir. Selçuklu dönemi ile ilgili tüm yüksek lisans, doktora çalışmalarına ve diğer faaliyetlere burs desteği sağlanmalıdır.
6. Orta öğretimde Selçuklu tarihi ve sanatına önem verilmesi, sanat tarihi derslerinin zorunlu hale getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmalıdır.
7. Selçuklu dönemi ve diğer tarihi yapıların restorasyonlarında yürürlükteki ihale yasası doğrultusunda yapılan onarımların yarattığı sorunlar gerekli iyileştirmelerle birlikte uzman restoratör ve ustaların çalıştırılması sağlanmalıdır. Bu bağlamda Vakıflar Genel Müdürlüğünce bir Restorasyon Okulu Kurulmalıdır.
8. Adalet, demokrasi, barış ve hoşgörü gibi ortak değerler etrafında birleşip yaşanabilir, sağlıklı kentler yaratmak, temel hedefimiz olmalıdır. Bunu yaparken tarihi kentlerimizin dokularını-yapılarını koruyarak "kültürel kimliğimizin" maddi kalıntılarına sahip çıkmalıyız."
SEMPOZYUM DÜZENLEME VE BİLİM KURULU ADINA
Prof. Dr. Metin SÖZEN, Doç. Dr. Adem ESEN, Prof. Dr. Haşim KARPUZ, Doç Dr. Osman ERAVŞAR.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.