Dilini biliyor ama konuşamıyorsun

Dilini biliyor ama konuşamıyorsun

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi darbe girişimlerini lanetleyen bir bildiri okuyarak sene başında ilan etmiş olduğu kültürel etkinlik takvimindeki...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi darbe girişimlerini lanetleyen bir bildiri okuyarak sene başında ilan etmiş olduğu kültürel etkinlik takvimindeki programlarını gerçekleştirmeye devam etti. İl halk kütüphanesinde aralarında TYB Konya Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr.Mustafa Güçlü, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Necmettin Erbakan Ünv. Öğr. Üyeleri Prof.Dr. Nazmi Zengin, Doç.Dr. Abdullah Harmancı, Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak'ın da bulunduğu dinleyicilerle gerçekleştirilen programda TYB Konya Şube üyesi Eğitimci-Yazar Ümit Savaş Taşkesen İngiltere Notları'nı, İngiltere'de geçirdiği beş yılda çekmiş olduğu fotoğraflar eşliğinde anlattı.

Milletin Dirayeti ile büyük badire atlatıldı.

Konuşmasına darbe girişimlerini ve kendi milletine kurşun sıkacak kadar gözü dönmüş bir hainliği lanetleyerek başlayan Taşkesen, olaylar tazeliğini korurken bu programı gerçekleştirip gerçekleştirmemek konusunda bir an tereddüt ettiklerini söyledi. Daha sonra, zaten darbe yapmak isteyenlerin de günlük hayatı, her şeyi askıya almak, durdurmak istediklerini, buna direnişin bir diğer yolunun da her şeye rağmen programın gerçekleştirilmesi olduğuna inandıkları için burada olduklarını ifade etti.

Ölümün Eşiğinden döndük.

Konuşmasına, henüz dört yaşındayken Kahramanmaraş olayları sırasında yaşadıklarını anlatarak başlayan Taşkesen, Allah'ın yardımı, milletin azmi ve dirayetiyle ne büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü, geçmiş darbe dönemlerini yaşamayanların belki de tam olarak anlayamayacağını, bu tarihi günde, çok büyük bir felaketin eşiğinden milletçe döndüğümüzü söyledi. Darbe ve kaos dönemlerinin, insanların kendi komşusunu, akrabasını dahi tanımadan öldürebilecek bir gözü dönmüşlük psikolojisine yol açtığını, bunu yaşayarak tecrübe ettiği için atlatılan tehlikenin büyüklük derecesini daha iyi anlayabildiğini söyledi.

Dilini biliyor ama konuşamıyorsun!

İngiltere Notları sunusuna seyahat etmenin günümüzde, deniz kum plaj palmiye yayla gezilen, zihinsel aktivitenin askıya alındığı bir dönem olarak algılandığını ancak bunun çok yanlış olduğunu ifade ederek başladı. Taşkesen, aslında seyahatlerin, Kur'anı Kerimde de işaret edildiği gibi, ibret almayı, dini ve felsefi bir sorgulamayı, düşünmeyi, ibret almayı beraberinde getirmesi gereken üst düzey bir zihinsel aktivite olduğuna inandığını söyledi.

16 yaşında kendi başına çalışmak için gurbete çıkmasına, gezmeye alışkın olmasına rağmen, yurt dışında yaşama tecrübesinin düşündüğünden çok daha zor olduğunun altını çizen Eğitimci Yazar Ümit Savaş Taşkesen, ilk başta dillerini bilsen de ilk zamanlarda konuşamadığın bir yere gitmenin çok farklı zorlukları bünyesinde barındırdığını ifade etti. "Dil öğrenmek insanın ufkunu açarken aynı zamanda depresyona sokan bir şeydir. Belirli bir yaşa kadar inşa ettiğiniz, kişiliğiniz, kimliğiniz, inançlarınız, birikiminiz adına her ne var ise bütün hepsi bir anda sadece konuşabildiğiniz günlük hayat diline indirgeniyor ve bu da insanı depresyona sokuyor. Bu yüzden bir dili okumak ve anlamak kadar yetkin bir şekilde konuşabilmek de çok önemli dedi.

Londra'da Türkçe Bir Edebiyat Dergisi

Konuşmasına Londra, Brüksel, Paris, Amsterdam, İskoçya gezilerinde ve 2014 Londra Gazze yürüyüşleri sırasında objektifine takılan kareleri ve fotoğrafların hikayelerini anlatarak devam eden Eğitimci Yazar Ümit Savaş Taşkesen bu beş yıl süresince yapmayı hayal ettiği bir çok şeyi gerçekleştirdiğini, gezmeyi planladığı bir çok yeri imkanlarının elverdiği ölçüde gezdiğini, yazdığını söyledi. İçinde ukde olarak kalan tek hayalinin Londra merkezli Türkçe bir Edebiyat Dergisi çıkarmak olduğunu söyleyen Taşkesen sözlerine şöyle devam etti. "derginin isminden tasarımına birçok şeyin taslağını hazırladım. Konya, Ankara, Bursa, İstanbul, Paris, Roma, Londra, New York gibi başkentlere göndermeyi planlıyordum. Şimdilik bu hayalinin yarım kaldı. Bir gün tekrar Londra'ya gidersem yapacağım ilk iş bu" dedi.

Programın sonunda TYB Konya Şub. Başk. M.Ali Köseoğlu, Ümit Savaş Taşkesen ile geçmişte TYB'de bir çok çalışmaya birlikte imza attıklarını, İngiltere'ye gitmeden önce olduğu gibi bugün de en aktif üyelerinden birisi olduğunu, hem geçmişteki çalışmaları hem de bu programa katılımından dolayı teşekkür ederek TYB Konya Şubesinin katılım belgesini takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.