Duayenlere kültür ödülü

Duayenlere kültür ödülü

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin bu yılki sahipleri; müzisyen Nesrin Sipahi, tiyatro oyuncusu Kenan Işık, yazar Mehmet Doğan, şair ve çevirmen...

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin bu yılki sahipleri; müzisyen Nesrin Sipahi, tiyatro oyuncusu Kenan Işık, yazar Mehmet Doğan, şair ve çevirmen Cahit Koytak ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi olarak belirlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'ne layık görülenler beli oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödüller Yönetmeliği'nce 1979'dan beri her yıl verilen "Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri" bundan sonra "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri" adıyla takdim edilecek. Bu ödül Türk tarihi, edebiyatı, dili, plastik sanatlar, müzik ve sahne sanatları, sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji, halk bilim, sinema ve kütüphanecilik sahalarında ve diğer kültür sanat dallarında; eser, uygulama, yorum, sergileme, yayın, araştırma ve inceleme alanlarında ortaya koydukları üstün nitelikli eser ve çalışmalarından dolayı her yıl yaşayan kişilere, topluluk veya kuruluşlara veriliyor. Böylece, özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla Türk kültür ve sanatının gelişmesine, yurt ve dünya düzeyinde yücelmesine katkıda bulunanların devlet adına ödüllendirilmesi amaçlanıyor. Değerlendirme sonucu, müzisyen Nesrin Sipahi, tiyatro sanatçısı Kenan Işık, yazar Mehmet Doğan, şair ve çevirmen Cahit Koytak ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, özel ödüllerin sahipleri olarak belirlendi.


Nesrin Sipahi, "Emsalsiz nüans ve genişlikteki ses tonu, kendine özgü kıvrak ve güçlü icrası, titiz ve incelikli repertuvar seçimi, kadim bir medeniyetin izdüşümünü yansıtan klasik eserleri ustalıkla seslendirmesi, zarif tavrı, örnek sanat yaşamı ile genç nesillere nezih bir emsal teşkil etmesi" vasıflarıyla ödüle değer görüldü.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bilimsel eserlerin estetik yönünü ve öğreticiliğini ortaya koymadaki yalın etkisi, bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile sahip olduğu etkileyici gücü, İslam dünyasının bilimler tarihindeki parlak başarılarını, eserler ve belgeleriyle ortaya koyması, bilim tarihi açısından doğuyla batı arasında bir köprü niteliği taşıması ve bu yönleriyle gelecek kuşaklar için özendirici bir örnek teşkil etmesi özellikleri ile ödülü almaya hak kazandı.

Mehmet Doğan, Türk dilinin doğru kullanımı üzerine ürettiği yol gösterici düşünceleri, üretken kalemiyle düşünce dünyası, kültür, ilim ve sanata dair çeşitli sorunlara kendine özgü getirdiği bakış açısı ve çözüm bekleyen konulara bilgece yaklaşımıyla ödüllendirildi.

Cahit Koytak, duru, lirik, derinlikli, "hikemi" şiirleri yanında, İngilizce ve Fransızca'dan yaptığı ustalıklı çeviriler yoluyla kazandırdığı özgün bakış açısı, kökleri Türk medeniyetinin derinliklerine uzanan düşünce ve görüşlerini her dönemde cesaret, incelik ve tevazuyla ifade ederek genç nesillere seçkin bir örnek teşkil etmesi nedeniyle ödüle değer görüldü.

Kenan Işık ise rol aldığı ve yönettiği tiyatro eserlerinde sergilediği özenli ve üstün nitelikli icra, Türkçenin kullanımında gösterdiği dikkat ve itina, toplumun tüm kesimlerince takdir görmüş bir oyuncu, yazar ve sunucu olarak kültür sahasına sunduğu emsalsiz katkı, gülen yüzü ve örnek kişiliği ile uzun yıllar unutulmayacak ve genç nesillere emsal teşkil edecek sanatçı kişiliği ve zarafeti ile ödül sahipleri arasında yerini aldı. Açıklamada, Bakanlığın kültür ve sanata her biri seçkin eserleri ve örnek hayatları ile katkı sunan kişileri, üstün nitelikli eser ve uygulamalarıyla takdir toplayan kurum ve kuruluşları ödüllendirmeyi sürdüreceği kaydedildi. Ödüller, törenle sahiplerine verilecek.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2016/12/22/duayenlere-kultur-odulu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.