FAST FOOD TARZI KİTAPLAR OKUYORUZ!

FAST FOOD TARZI KİTAPLAR OKUYORUZ!

Yıllar önce bilgiye ulaşma konusunda zorluk çeken insanların, gü­nümüzde çok okuduğunu sanan insan­lardan daha birikimli oldu­ğunu söyleyen TYB Konya...

A+A-

Yıllar önce bilgiye ulaşma konusunda zorluk çeken insanların, gü­nümüzde çok okuduğunu sanan insan­lardan daha birikimli oldu­ğunu söyleyen TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Bugün okunan kitap­lar fast food tarzı, insanlara çok bir şey kat­mıyor” dedi.

 

 Konya Kitap Fuarı 15-24 Ekim tarihlerinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine ka­pısını açıyor. Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Türkiye Yazar­lar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, kitap okuma kültü­rünün ne yazık ki yetersiz olduğunu fakat coğrafyamızda kitap kültürünün yanında vaaz ve sohbet kültürünün de hâkim olduğunu belirtti. TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Kitap okuma alışkanlığını öncelikle yeterli bulmamız mümkün değil. Fakat bizim milletimizde sohbet ve vaaz kültürü de vardır. Belli başlı ilmi sohbetlerde bulu­narak, söyleşilere katılarak da yeni bir şeyler öğrenme geleneğimiz var. Fakat bu durum tabi ki okuma kültürünün zayıflığını örtmez. İşte düzenlenen ki­tap fuarları bu vesile ile bir fırsat halini alabilir” dedi. Söz medeniyetinin kitap ile buluştuğunda ortaya çıkardığı yük­sek ilme de değinen Köseoğlu, “Bugün batı toplumlarının kitaba ayırdıkları sürenin bizden kat kat fazla olduğunu görebiliyoruz. Lakin onların çok kitap okumaları bizden çok şey bildikleri an­lamına gelmez. Dolayısıyla bizim me­deniyetimiz barındırdığı sözlü anlatı kültürü ile tarihe hatrı sayılır çalışma­lar bırakmıştır. İşte bu kültür kitap ile de buluşunca ilmi çalışmalar tarihe ışık tutmaya devam etmiştir. Ki bizim kül­türümüzde bilgi müminin yitik malıdır nerede görürse alır” dedi.

 

 FAST FOOD KİTAPLAR OKUYORUZ

Ülke insanlarının kitap okuma ko­nusunda ikiye bölündüğünün altını çi­zen Köseoğlu, “Okuyanlar toplumun har zaman azını temsil etmiştir. Peki bugün Türkiye’de insanlar okuyor mu, gençlerde okuma oranları ne durumda gibi sorular sorarsanız bu sorulara iki yönlü cevap vermek gerekir. Birincisi evet, gayet güzel okuyoruz. Diğeri ise hayır, okumuyoruz. Yani hem okuyo­ruz hem de okumuyoruz. Yenilerde kullandığım ‘fast food okuma’ terimi var. Okuyoruz fakat fast food kitaplar okuyoruz. Yani hızlı tüketim kitaplar okuyoruz. Ne yazık ki böyle okunan ki­taplar da bizlere çok bir şey katmıyor. Bunlarla birlikte çok okunan ve çok sa­tan kitaplar var mı, evet. Fakat nitelikli diyebileceğimiz ve derinliği olan kitap­ları okuyan sayısı az. Bugün ne yazık ki edebiyat ve sanat kaygısı ile yazılmış insanlara ufuk açacak eserleri okuyan oranı çok düşük. Dediğimiz gibi kitap­lar fast food kültürü ile tüketiliyor. Bu tür kitapları okuyanlar da ben çok kitap okuyorum diyor. Bakınız nite­likli 1 tane eser okuyan insan, fast food dediğimiz 10 tane kitaptan daha çok kitap okumuş gibidir” şeklinde konuştu.

 

 NİTELİKSİZ ESER OKUMAK ZAMAN İSRAFIDIR

Özellikle küreselleşme ile birlik­te insanları derin düşüncelere ite­cek olan eserlerin arka plana itildi­ğini söyleyen Köseoğlu, konuşma­sını şöyle sürdürdü: “Bugün dünya­da küreselleşme tartışmaları görü­yoruz. Aslında küreselleşme de bi­zim çerez diyebileceğimiz kitapları okumamızı istiyor. Böyle kitap okumamızı istiyor. Bu yolla insan­ların derin düşünmeye sevk eden eserler gerilere itiliyor. Mesela bu­gün sosyal medya duvarları var. İn­sanlar kendi gazetelerini ve dergi­lerini oluşturur hale geldiler. İn­sanlar okumadan, bilgi sahibi ol­madan yazar olmaya başladılar. Bu konu da aslında küreselleşme ile gelen bir problem. Bugün gerçek­ten nitelikli kitap ve yazar küresel­leşme ile mücadele ediyor. Nitelikli bir yazar bugün yazdığı eserin iti­barını korumakla meşgul. Bunların yanında insanlar ne yazık ki oku­madan yazar hale geliyor. Bakınız israfın birçok türü vardır. Nitelik­siz eserler okumak da bir zaman israfıdır. Bunca ifadeden sonra ne okuyalım diye soracak olursanız da şunu söyleyebiliriz: size gerçekten fayda sağlayacak nitelikli kitaplar­dan okuyun. Aslında aykırı bir şey söylüyorum. Çok kitap okumayın. Size faydası olacak, her satırında derin düşüncelere dalacağınız az kitap okuyun. Çok satan kitaplara karşıyız. Nitelikli bir kitap çok sat­maz. Nitelik zordur. Nitelikli bir eser zor hazmedilir. Zaten eser size yeni bir şeyler katmıyorsa nitelikli değildir.”

 

 BİLGİ İLE MALUMAT KARIŞTIRILIYOR

Okunacak kitabın kişi tarafın­dan bizzat seçilmesinin daha doğ­ru olacağını da vurgulayan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köse­oğlu, “Okuyacağımız kitabı kendi­miz seçmeliyiz. Nasıl ki hastalandı­ğımızda her gördüğümüzden hap istemiyorsak kitap tavsiyelerini de ehil kimselerden, güvenilir insan­lardan alacağız. Keşke bana günde 20 kişi gelip de bugün ne okuyalım diye sorsa. Yazarlar Birliği şubemiz belediye birimlerinin arasında ol­duğu için belediye birimlerinin ye­rini soran insanlar olsa da hangi kitabı okuyalım diye soran yok” dedi. Günümüzde bilgi ile maluma­tın da karıştırıldığını, bu durumun okumaya doğrudan etkisi olduğu­nu da belirten Köseoğlu, “Bugün toplum, biliyormuş gibi yapılıyor. Günümüzde çok okuduğunu sanan insanlardan 30 yıl önceki insanla­rın bilgileri emin olun bugünden daha fazlaydı. Onların elinde bu kadar bilgiye ulaşma imkânı olma­dığı halde bilgileri bugünün insan­ları olan bizlerden kat kat fazlaydı. Bugün ayrıca bilgi ile malumat ka­rıştırılıyor. Bakınız bilgi değerlidir, hiç eksilmez. Malumat ise günlük gündelik şeylerdir. Bugün maluma­tımız oluyor ama bilgimiz yok çoğu konuda. Malumat ile bilgiyi birbiri­ne karıştırmamalıyız. Malumatla­rın iç yüzüne inebilmeliyiz. Sadece malumatınız var diye bir konuyu biliyor olmazsınız” açıklamaların­da bulundu.

OKUMAK KİTAPLARLA SINIRLI DEĞİLDİR

Eserlerin nitelikli oluşunun yanı sıra okurların da nitelikli olması gerektiğini belirten Köseoğlu, “Ni­telikli okur olmak lazım. Nitelikli okur kendine faydalı olanı okuyan­dır. Bu okumayı söylerken yalnızca kitabı da kast etmiyoruz. Okumak esasında sadece kitapla olmaz. Bir film de okunur, yaşamın kendi de okunur. Kaçımız etrafımıza anlam­la bakıyoruz ki? Yaşadığımız hayatı güzel bir şekilde okumamız lazım. Bunları söylerken yanlış anlaşılma­sın kitap da okuyacağız elbette. Ki­tap okurken öğreneceğiz hayatı ve okumayı. Filmleri nasıl okuyacağı­mızı da kitaplarla öğreneceğiz” dedi.

 

 KİTABIN OLDUĞU YERDE HAYAT VARDIR

Son olarak kitap adına yapılan her çalışmanın fayda sağlayacağını kaydeden Köseoğlu, şunları belirt­ti: “Kitap adına yapılan işler elbette faydalı olur. Yapılan her çalışmanın ne kadar faydası var ne kadar zara­rı var şahsi olarak ortaya koymalı­yız. Düzenlenen her türlü faaliyet bu temelde olmalıdır. Kitap fuarı­nın bu bağlamda ele alırsak elbette faydalı bir etkinlik olacaktır. Ki ki­tabın olduğu yerde illa ki fayda var­dır. Bizde Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak fuarda standı­mızda olacağız. Son zamanlarda yeni eserleri çıkan yazarlarımızla kitap fuarına katılacağız. Fuarların birçok faydası var fakat bence en güzel yanı okullardan çocuklarımı­zın katılımı. Birçok yere gidiliyor belki ama belki de en faydalı yer ki­tap fuarları denebilir. Kısaca dene­bilir ki kitap fuarı, kitap okuyanın ve yazarının değerli olduğunu gös­teren yerdir.

 

Röportör: EYYÜB KARAKUZU

  FAST FOOD TARZI KİTAPLAR OKUYORUZ!

  FAST FOOD TARZI KİTAPLAR OKUYORUZ!

  FAST FOOD TARZI KİTAPLAR OKUYORUZ!

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.