HADİMİ OKUMALARI

HADİMİ OKUMALARI

Bizim medeniyetimiz sevgi, hoşgörü ve ilim medeniyetidir. Bizim tarihimiz bilime, sanata, mimariye, dayanışma ve kardeşliğe şahitlik etmiştir. Bizler, topraklar...

A+A-

Bizim medeniyetimiz sevgi, hoşgörü ve ilim medeniyetidir. Bizim tarihimiz bilime, sanata, mimariye, dayanışma ve kardeşliğe şahitlik etmiştir. Bizler, topraklar fethetmeyi değil, gönülleri fethetmeyi kendisine hedef seçmiş bir milletin evlatlarıyız.
"Hadimi,"Kamil odur ki koya her yerde bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser." demiştir.
Bu anlayış ve bakış açısı bugün her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir.
Bugün artık bu zenginliğimizin farkına varmak, kulaklarımızı olduğu kadar, yüreklerimizi de bu gönül insanlarına açmak durumundayız.
Eğer bir toplum Hadimi gibi büyük bir insana, büyük bir bilim adamına sahipse o toplumda baskının, şiddetin, zulmün asla ve asla yeri olamaz
Problemlerimizin çözümü bizim özümüzdedir, bizzat özümüz ise tarihimizdedir.
"Gönül değerlerimizi anlamak ve hatırlamak, essiz güzelliklerini toplumun bütün kesimlerine tanıtmak, için "şehir okumaları" adı altında programlar icra ediyoruz.
Bu toprakların sakinleri olarak bu kültürün yetiştirdiği önemli manevi şahsiyetleri tanıyıp eserlerini bilmemiz gerekiyor. Tarihimize mal olmuş, bu isimleri tanıtmak ve anlatmak vefa adına bizlere düşen çok önemli bir görev.
Mevlâna, Sadreddin Konevi, Mevlâna Ebu Said Muhammed el- Hadimî , Hacıveyiszade Mustafa Kurucu, Ladikli Ahmetağa gibi Manevi büyükler, ilim öğretmekten, ilim ehlinin ihtiyaçlarını karşılamaya, fakir, yetim ve garipleri gözetmeye, hastaları ziyaret edip, gerektiğinde savaşa gitmeye kadar her hizmete talip oldu. Önce canan sonra can dediler, başkalarını yaşatmak için yaşadılar.
Onlar, bu dünyaya geliş amaçlarına uygun yaşadılar. İlim öğrenmede, ilim öğretmede kusur etmediler.
Onlar hakiki aşk ile yaşayıp kalpleri fethetmeye çalıştılar. İnsanların önünde maddi ve manevi güzelliklere ayna oldular. Onların vefatlarına müslümanlar da, müslüman olmayanlar da ağladı. Çünkü onlar kâmil insanlardı ve bütün insanlığın ortak değeri güzel ahlâkı temsil ediyorlardı.
Tarihe mal olmuş bu zirve isimleri tanımak, tanıtmak,anlamak ve anlatmak vefa adına bizlere düşen çok önemli bir görevdir .
Bunlardan biri olan, Mevlâna Ebu Said Muhammed el- Hadimi Türk toplumu arasında müstesna yeri olan, Sultan I. Mahmut döneminde yaşayan , tasavvufun hemen hemen bütün konularına hakim olan, dini ilimleri okuyan, araştıran, yazan, XVII: yüzyılın çetrefilli soruları cevaplayan, problemlere çözüm önerisi getiren, günümüzde de kitapları ellerde, sözleri dillerde dolaşması gereken bir şahsiyet. Âlim, mutasavvıf, mütefekkir bir gönül adamı. Türkiye Yazarlar Birliği'nde iki ay süreyle Hazretin "Berîka" isimli eseri okunacak. Bu Faaliyet Hadimi'nin eserlerini orijinal nüshalardan günümüz diline uyarlanarak yeniden basılmasına vesile olmasını diliyoruz..

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.