HAKİKATİ ANLAMAYA ÇALIŞIN

HAKİKATİ ANLAMAYA ÇALIŞIN

TYB'de konuşan Dr. Mustafa Tatcı: HAKİKATİ ANLAMAYA ÇALIŞIN TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği etkinlikte konuşan Dr. Mustafa Tatcı, "Hayal ettiğiniz...

A+A-

TYB'de konuşan Dr. Mustafa Tatcı:

HAKİKATİ ANLAMAYA ÇALIŞIN

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği etkinlikte konuşan Dr. Mustafa Tatcı, "Hayal ettiğiniz varlıklardan çıkın. Surette takılıp kalmayın. Hakikati anlamaya çalışın. Yunus Emre, dizelerinde bundan söz ediyor" dedi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin kültürel etkinlikleri, Dr. Mustafa Tatcı'nın "İşitin Ey Yârenler" başlıklı konuşmasıyla devam etti. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya Kültür, Fikir ve Sanat Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Türk Kütüphaneciler Derneği Konya Şubesi Başkanı Sahura Yağmur Arıcan,İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi Müdürü Hasan Yaşar, Eğitim Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

40 YIL TAPTUK'A HİZMET ETTİ

Dr. Mustafa Tatcı, Türk milletinin yüzyıllar içinde yetiştirmiş olduğu en büyük şahsiyetlerden birisi olan Yunus Emre'nin, İslam'ın getirdiği irfan nûru ve Türk milletinin asırlar içinde geliştirdiği millî kültür unsurlarıyla aydınlanan bir mutasavvıf şair olduğunun altını çizdi. Yunus Emre'nın Taptuk Emre'ye hizmet ettiğini kaydeden tatcı, "Tapduk'un Tekkesi'nin ardında dağ vardı. Tapduk, Yunus'u dağdan odun getirme hizmetine koştu. Yûnus her gün dağdan odun getirir oldu. Odunu sırtına vurup getirirdi. Amma, yaşını ve eğrisini kesmezdi. "Erenler meydanına eğri yakışmaz" derdi. Tam kırk yıl bu hizmeti gördü" dedi.

NEFİS KÖTÜLÜĞÜ EMREDER

Nefsin yemini kesip tevhitle doldurulması gerektiğinin altını çizen Tatçı, tevhidin önce dile, sonra zihne, daha sonra da gönle inmesi halinde bütün azaların kabul edeceğini, o kişinin tırnaklarının ucuna kadar tevhide dönüşeceğini ve bir muvahhit olacağını söyledi. Kur'ân'da insanlar için merhaleler tayin edildiğine, herkesin kendisini yoklaması gerektiğine, nefsin olanca şiddetiyle kötülüğü emrettiğine vurgu yapan Dr. Mustafa Tatçı, üç merhaleden sonra Allah (cc)'a ulaşılabileceğini ve bunların fena fiş-şeyh; fena fir-resul ve fena-fillah olduğu ifade etti.

ERENLERİN MEKÂNI OLMAZ

Tatcı şunları kaydetti:

-Kulaktan dolma irfanî bilgiler önce zevk verir sonra da insanı sıkmaya başlar. Okuyorsunuz okuyorsunuz ama tatmin olamıyorsunuz. Bu sahalarda yazılmış dünyanın en süper kitabını getirseniz, mesela İbnî Arabî'nin Fusus ül-Hikem'ini okuyup yutsanız, anladım artık tamam deseniz yine tatmin olamazsınız.

-Mekkeli Muhammed (sav) ölmüştür, ama insan-ı kâmilden tecelli eden nur-u Muhammed (sav) ölmez. İçimizdekileri okursan Hz. Yusuf (as) gibi, dışımızdakileri okursak Hz. Süleyman (as) gibi çözümlemeye, okumaya başlarız.

-Evliyaullah hem açar hem kapatır; bir anlık tefekkür altmış senelik ibadete bedeldir. Resulullah'ın mekânı olmadığı gibi erenlerin de mekânı olmaz. Rikkat yolu engelli koşu gibidir. Hep koşacaksın, tamam buldum diye bir şey yoktur. Tamam, buldum dersen Allah (cc) bitti demektir. Allah biter mi? O sonsuz bir tecelli halindedir.

HAYAL ETTİĞİNİZ VARLIKTAN ÇIKIN

"Hayal ettiğiniz varlıklardan çıkın. Surette takılıp kalmayın. Hakikati anlamaya çalışın. Yunus Emre dizelerinde bundan söz ediyor. Suretler ve hayaller manaya yaklaşmada bir geçittir. Takılmayın, geçin" diyerek katılımcılara mesajlar veren Tatcı'ya program sonunda TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu tarafından Katılım Belgesi takdim edildi. Köseoğlu, Tatcı'nın Yunus Emre'nin tanıtılması ve anlaşılması için önemli hizmetler ifa ettiğini belirterek, programa katılımından dolayı teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.