Konya'nın Hafızası Selçuk Es Anlatıldı

Konya'nın Hafızası Selçuk Es Anlatıldı

Konya'nın Hafızası Selçuk Es Anlatıldı TYB Konya Şubesi tarafından her hafta olağan olarak düzenlenen cumartesi toplantısının bu haftaki konusu Konyalı...

A+A-

Konya'nın Hafızası Selçuk Es Anlatıldı

TYB Konya Şubesi tarafından her hafta olağan olarak düzenlenen cumartesi toplantısının bu haftaki konusu Konyalı gazeteci, yazar, halk bilimci Selçuk Es idi.

Avukat Serdar Ceylanın sunuş konuşması ile başlayan programın diğer konuşmacıları Avukat Mehmet Ali Uz, Prof. Dr. Mustafa Özcan ve Koyunoğlu Müze Müdürü Hasan Yaşar idi.

Av. Serdar Ceylan açılış konuşmasında Selçuk Es'in hayatı ve kişiliği hakkında bilgi verirken "Selçuk Es Konya'nın hafızası idi"dedi.

Avukat Mehmet Ali Uz yaptığı konuşmada Konya toprağı ve verimsizdir, bu kültür dünyamıza da yansımış ve az sayıda kültür adamı çıkarabilmişiz. Bunlardan birisi bana göre de en önemlilerinden olanı Selçuk Es'tir. Selçuk Es komple bir kültür adamıdır. O bir halk araştırmacısıdır, o bir tarihçidir, o bir şehir tarihçisidir dedi.

Selçuk Es'in ilk defa Konya Ansiklopedisi çıkarma fikrini ortaya atan ve bunu kendi çabaları ile yerine getiren velud bir yazar olduğunu da söyleyen Mehmet Ali Uz, bugün Konya tarihini yazmak isteyen bir araştırmacının mutlaka Selçuk Es'i kaynak göstermek zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Özcan yaptığı konuşmada Selçuk Es'in kalem oynattığı alanları tek tek sayarak "Selçuk Es sadece tiyatro alanında kalem oynatmamıştır.Konya'da görev yapıp burada vefat eden valileri, kervansarayları, Konya'ya bağlı ilçe ve kasabaları, Konya'da yaşayıp halk arasında tanınan meşhur simaları, Konyalı kadın yazarları Selçuk Es'in gazete yazılarında görebiliyor ve onlar hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Onun her sahada kalem oynatması, fikir adamı olduğunu gösterir. Fikri olan bir insan ise aydın sorumluluğu içerisinde yazarak, söyleyerek, uyararak toplumu aydınlatır." dedi.

Prof. Dr. Özcan, Selçuk Es'in karşı olduğu olaylardan birisinin de Mevlana adının ulu orta her yerde kullanılması ve türbe önünde bulunan satıcıların yerli ve yabancı turistlere davranışlarını eleştiren yazılar kaleme aldığını ve bunun önüne geçilmesi için büyük mücadele verdiğini söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müze ve Kütüphane müdürü Hasan Yaşar ise Selçuk Es'in çalışkanlığı, aydın kişiliği ve cesur bir fikir adamı olması sebebiyle bugünün gençlerine rol model olabilecek bir şahsiyet olduğunun altını çizerek kendi gayretleriyle oluşturduğu arşivini Konyalılara bağışlamış bir vakıf insan olmasının önemini anlattı.Yaşar; "Selçuk Es hayattayken yürüyen ayaklı bir kütüphane olmuş, vefatından sonra ise şehrin hafızası eserlerini, arşivini, kütüphanesini, Koyunoğlu kütüphanesine bağışlamış önemli bir vakıf insandır" dedi.

Toplantıya Selçuk Es'in İstanbul ve Ankara'da ikamet eden yakınları da katıldı. Kalabalık bir izleyici gurubunun katıldığı toplantı sonrasında oğlu Nazım Es bir teşekkür konuşması yaptı.

Konuşmacılardan Avukat Mehmet Ali Uz'a plaketi Selçuk Es'in oğlu Nazım Es tarafından verilirken, Prof. Dr. Mustafa Özcan plaketini Dr. Hasan Özönder'den, Hasan Yaşar ise plaketini ise BYGY Konya Şube Müdürü Cemil Paslı'dan aldı. Konuşmacıların ve katılımcıların toplu resim çektirmelerinden sonra program sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.