Halac Türkçesi İran’ın Merkezî Eyaletinde Ulusal Somut Olmayan Miras Listesi'ne kaydedildi. 

Halac Türkçesi İran’ın Merkezî Eyaletinde Ulusal Somut Olmayan Miras Listesi'ne kaydedildi. 

Halac Türkçesi İran’ın Merkezî Eyaletinde Ulusal Somut Olmayan Miras Listesi'ne kaydedildi. 

A+A-


Arak - IRNA – Merkezî Eyalet İl Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürlüğü Kültür Varlıkları Başkan Yardımcısı, Halac Türkçesinin Ulusal Somut Olmayan Miras Listesi'ne kaydedildiğini duyurdu.
İran Merkezî Eyalet İl Kültür Varlıkları, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürlüğü'nün halkla ilişkiler raporuna göre "Hossein Mahmoudi" şunları ekledi: "Halac Türkçesi, Türk dilleri ailesinin en eski dilidir ve şu anda sadece İran’ın Merkezî bölgesinde konuşanları bulunmaktadır."
Merkezî eyaletin Ferahan şehrine bağlı Talkhab ile Aştiyan, Teferş ve Arak şehirlerinin bazı köylerinde Halac Türkçesinin konuşulduğunu ve bu dili konuşanların sayısının fazla olmaması nedeniyle kaybolma durumuna karşı ciddi derecede savunmasız olduğunu belirtti.
Mahmudi şöyle devam etti: Bu nedenle atasözleri, yerel şiirler ve bilmeceler de dahil olmak üzere Halac Türkçesinin sözlü edebiyatının ulusal tescili ile bu ulusal milli hazinen ayakta kalmasına yardımcı olabilir.
Şöyle açıkladı: Her toprağın orijinal dilleri ve lehçeleri, o toplumların somut olmayan kültürel mirasının büyük bir parçası olarak kabul edilir ve birçok kültürel unsurun kökeni ve bağlantısıdır.
Merkezî eyalette 2.000'den fazla turistik mekan tespit edilmiş olup bunlardan 908'i ülkenin milli eserler listesinde yer almaktadır.
Not: Bu Merkezî eyaletin merkez şehri Erak’tır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.