HATTAT HÜSEYİN ÖKSÜZ SANAT HATIRALARINI ANLATTI

HATTAT HÜSEYİN ÖKSÜZ SANAT HATIRALARINI ANLATTI

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2013 Yılı Kültürel Etkinlikleri kapsamında İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda Hattat Yrd. Doç. Hüseyin Öksüz...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2013 Yılı Kültürel Etkinlikleri kapsamında İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda Hattat Yrd. Doç. Hüseyin Öksüz "Sanat Hayatından Hatıralar" konulu bir konuşma yaptı. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra, eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, 21. Dönem Konya Milletvekili Hüseyin Arı, işadamı ve koleksiyoncu Sami Tokgöz, akademisyenler, yazarlar ve geleneksel sanatlara ilgi duyanlar yoğun ilgi gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa tarafından düzenlenen programda öncelikle Hattat Hüseyin Öksüz'ün özgeçmişi izleyicilere takdim edildi; ardından Öksüz konuşmasına başladı.

HAT SANATI İÇİN KÖTÜ GÜNLER GERİDE KALDI

Hat sanatı tarihindeki önemli dönüm noktalarından hareketle yazının gelişimini anlatmaya başlayan Öksüz, bazı meşhur hattatların esprili menkıbelerine de yer verdi. Öksüz, bununla birlikte yazının Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet sonrasında yaşadığı serüvenlere temas etti. Yakın bir zamana kadar hat sanatının ve hattatların dışlandığı, hor görüldüğü bir dönemin yaşandığını ancak bugün artık çok ileri seviyede bir ilginin gözle görülür hale geldiğini kaydeden Öksüz, Hocası Hattat Hamid Aytaç ve Prof. M. Uğur Derman ile yaşadığı bazı hatıraları nakletti, bazı öğrencilerinin milletlerarası yarışmalarda üstün başarılara imza attıklarını sözlerine ekledi.

GELENEKSEL SANATLARIN SERÜVENİNİ ANLATTI

Hattat Hüseyin Öksüz, Konya'da hat, tezhip, ebru, kalemişi gibi geleneksel sanatlarımızın son 20-30 yıl içerisinde yaşadığı gelişme serüveninden de bahsederek bugün ulaşılan seviyeye gelinmesi için kimlerin ne gibi fedakârlıklar yaparak bu ortamı hazırladıklarını birtakım örneklerle anlattı. Kendisinin yetişmesinde payı bulunan hocaları ile yakın arkadaşlarının, ailesinin ve Konya'nın önemli kültür, sanat ve irfan erbabının fotoğrafları eşliğinde, sanat ve eğitim hayatına tesir etmiş olan renkli simaları da izleyicilere tanıtan Öksüz, bir sanatkârın yetişmesi için ne gibi zorluklar yaşadığını ve bu sanatın sabır, azim ve çok çalışma ile meyvelerini verebileceğini belirtti. Öksüz, konuşmasının son kısmında kendi eserlerinden bazı örnekler de sunarak katılımcıları hat sanatının güzelliklerinden hissedar etti. Konya'nın bazı önemli siyasi simaları ile akademisyen, gazeteci, bürokrat ve sanatseverlerinden oluşan izleyicilerin ilgiyle takip ettikleri konuşmasının ardından Hüseyin Öksüz'e, eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü TYB Konya şubesi adına katılım belgesi takdim etti. Sami Güçlü bu esnada yaptığı konuşmada, bu programda bulunmaktan ve Öksüz'ü dinlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.