Hem panel, hem güzel sanatlar sunusu

Hem panel, hem güzel sanatlar sunusu

Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 785. yıldönümü kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile Türkiye Yazarlar Birliği...

A+A-

Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 785. yıldönümü kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ortaklaşa program düzenledi. İl Halk Kütüphanesi salonunda gerçekleşen "Hanımların Dilinden Hz. Mevlana" başlıklı panele Dr. A. Selahaddin Hidayetoğlu, Sanatçı Gülben Ergen, Prof. Dr. Erkan Türkmen, Prof. Dr. Abdullah Öztürk, Av. Nezih Dağdeviren, yazarlar, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Açış konuşmasını Mevlana'nın 22. Kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru'nun yaptığı panelin başkanlığını ise Prof. Dr. Emine Yeniterzi gerçekleştirdi. Programın panelistleri Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı H. Nur Artıran, Yazar Melahat Ürkmez, Yazar Fatma Polat ve Film Yapımcısı Elif Dağdeviren gönüllerindeki Mevlana'yı anlattılar. Programın koordinesini üstlenen Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Başkanı ve TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 785. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelin, hanım yazar ve sanatçılarımızın Mevlana'yı kendi gönül iklimlerinde yaşattıkları şekliyle anlattıklarını söyledi. MEVLANA BATILLA MÜCADELE ETTİ Panel Başkanı Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Hz. Mevlana'nın, insanları kadın-erkek diye ayırmadan Allah (cc)'a kulluğa davet ettiğinin altını çizdi. Film Yapımcısı Elif Dağdeviren ise, Hz. Mevlana'yı dünyaya doğru tanıtacak uzun metrajlı bir film çekme hazırlığı içinde olduklarını ve bunu Konya'da gerçekleştirmek istediklerini söyledi. "Mevlana hazretleri hayatı boyunca Kur'ân-ı Kerim'in kulu kölesi ve Hz.Muhammed(sav)'in ayağının tozu olduğunu söylemiş ve öyle de yaşayarak çevresine örnek insan olmuştur" diyen Yazar Melahat Ürkmez, "Hz.Mevlana toplum içerisinde yaşanan İslam öncesi bâtıl örf âdet ve kültürlerle mücadele etmiş ve onları İslâm dairesi içerisinde sokmaya çalışmıştır. Kadınlarla ilgili de Peygamber Efendimizin uygulamalarını bire bir uygulamış ve kadınları el üstünde tutmuştur" dedi. Daha sonra konuşan Yazar Fatma Polat da, Hz. Mevlana üzerinden kendi kurguladığı bir hikâyeyi anlatarak, başkalarının kusurlarıyla değil kendi kusurlarımızla yüzleşmemiz gerektiğini vurguladı. Panel sonunda TYB Koya Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Biçer ve Esin Çelebi Bayru tarafından panelistlere TYB'nin katılım belgesi, plaket ve hediyeler takdim edildi.

GELENEKSEL EL SANATLARI SERGİLENDİ

Program kapsamında İl Halk Kütüphanesi'nde saat 13.30'da ise 'geleneksel sanatlar sunusu' gerçekleştirildi. Melike Eldek, Ayşe Totan Kart, Naciye Detseli, Elif Başhan, Rabia Girgiç ve Nilgün Akder, hat, tezhip, ebru, naht, keçe ve resim alanında eserlerini sergilediler. Sergi sonunda Esin Çelebi Bayru Hanımefendi ve panelistler tarafından sanatçılara katılım plaketleri takdim edildi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.