Şiir Ve Başkaldırı

Şiir Ve Başkaldırı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz 'in düzenlediği Kültürel Etkinlikleri, Geçtiğimiz Cumartesi günü, İl Halk Kütüphanesi Salonun da icra edilmiştir....

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz 'in düzenlediği Kültürel Etkinlikleri, Geçtiğimiz Cumartesi günü, İl Halk Kütüphanesi Salonun da icra edilmiştir. Kültürel Etkinlikler de Şair Sıtkı Caney, "Şiir ve Başkaldırı" başlığı altında söyleşi ve şiir dinletisi programını gerçekleştirmiştir. Programa AK Parti İl Başkanı Av.Ahmet Sorgun bey'in yanı sıra akademisyenler, şairler ve yazarlar ile öğrenciler katılmıştır.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz 'in Kültürel Etkinlikleri, hakikaten birbirinden güzel programlarla devam etmektedir. Sıtkı Caney Söyleşisine "Bir yerde çatışma varsa, orada sanat kendini göstermeye başlar. Şiir zaten başlı başına bir başkaldırıdır" diyerek başlamıştır.

Diğer sanat dallarında olduğu gibi şiirin de çatışmadan doğduğunu öz olarak anlatan Sıtkı Caney, Çatışmanın bireysel ve toplumsal olabileceğini, ferd'in ruh dünyası ile çatışabileceğini, toplumunda değerleri ile yabancılaşması sonucu çatışmanın kaçınılmaz olduğunu, hem söyleşisinde hem de program sonrasındaki birlikteliğimizde ifade etmişlerdir. Ayrıca akılla gönlün de çatışma içinde olabileceğini belirtmiştir. Bir yerde çatışma varsa, orada sanat kendini göstermeye başlar. Şiir zaten başlı başına bir başkaldırıdır. Bunu en çok dillendirenlerden biri de Üstad Necip Fazıl Kısakürek'tir diyerek örneklendirmiştir.

Şairliğin, kadim kaynaklara başvurarak hakikati arama azmi, bir devrimi, dönüşümü gerçekleştirme sanatı olduğunu açıklamıştır. Ateist bir şairin yazdığı isyan içerikli bir şiirle, Müslüman bir şairin yazdığı başkaldırı şiiri arasında fersah fersah fark olduğunu belirtmiştir. Müslüman bir şair 'in başkaldırısı, Hakka yönelmeyen, gaflet içinde olup kulluk görevinden uzak olanlara yöneliktir. Aslında bu husus, kullara başkaldırı olmakla beraber gerçek anlamda Yüce Mevla'ya itaât'in, teslimiyetin de tam karşılığıdır. Okuduğu şiirlerinden örnekleri de gerçekten muhteşemdi. Sıtkı Caney, kendini değerlendiren bazı Müslümanlar'ın yanlış yaptığını, diğer mahallenin, sol kesimin insanı gibi algılanıp tanıtılmasından yakınmıştır. Ayrıca, Ateistler tarafından da aşırı İslâmcı tanımlaması ile karşı karşıya kaldığını anlatmıştır.

Sıtkı Caney'in Yayımlanmış Şiir kitapları: LAYYA, İTİRAF VE GİZEM, BANA SONSUZLUK DİLE VE EBUZERAN'dır. Sıtkı Caney, söyleşisini okuduğu şiirleriyle süslemiştir. Azize, Yerlilerin Şarkısı 1V. Şiiri ile aslında tek şiir olmakla birlikte, kırk bölümden oluşan, Ebuzeran kitabından seçtiği şiirlerini okudu. Okuduğu şiirlerinden bir bölümünü siz değerli okuyucularıma aktarmak istiyorum:

Bismillah

Bismillah aşk için

Kan ve göğerçin

İsyan ve şafak için

Ey ins ve cin

Ey bütün zamanların yazgısı muhteşem keder

Ey bütün zamanları koynunda saklayan görünmez sabah

Yine seni bekliyor rebeze'de ebuzer

Bekliyor birbirini tövbe ve günah

Aşk için bir zafer

Aşk için bismillah

Ey bütün zamanların gizlediği kuytu yer

Kalbimiz daha kuytu yine de sığar Allah

Bir aşk için duada şimdi bütün melekler

Şiirin şafağında güller açar bismillah

Zaman parçalanmadan

Parçalanmadan gökler

Yine isyan zamanı

Yine sürgün ebuzer

Ey bütün zamanların emeği buram buram ter

Ey bütün zamanları hüznünde toplayan aşk izi çöller

Birazdan yenilenir çağrısı şehitlerin

Geçer ışık hızıyla atlıları bedirin

Uhud'un hendek'in huneyn'in aslanları

Yol göster ey ebuzer ey şehadet anları

Ey bütün zamanların çıldırtan gözyaşları

Şimdi bir tek damlanla tufandır yüreğimiz

Şimdi kıyam

Şimdi aşk

Şimdi secdedeyiz

Ey hak intikam için yankılanan şiirler

Ebuzeran yokluğun göğsüne güller taksın

Ki tutsun karanlığın yakasından garipler

Kuru ekmek ışısın binlerce ışık yaksın

Allahuekber Allahuekber

TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi'ni AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Şair Sıtkı Caney'e takdim ettikten sonra Program sona erdi. Yazarlar birliği bahçesinde ve sonrasında Çelebi Konağında ki mekandaki sohbete Sıtkı Caney ve Yönetmen Mesut Uçakanın da katılımlarıyla çok keyifli sohbetler edildi. Programda emeği geçen herkesi tebrik eder, sıhhat ve afiyetler dilerim.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.