KENDİNİ KORUYAN ŞEHİR

KENDİNİ KORUYAN ŞEHİR

"Dünün efsunlu güzelliklerini pırlanta şehirlerinde aramak, günümüzün sentetik kentlerine bir haksızlık olmasa gerek. Bilakis Konya'nın, Bahçesaray'ın,...

A+A-

"Dünün efsunlu güzelliklerini pırlanta şehirlerinde aramak, günümüzün sentetik kentlerine bir haksızlık olmasa gerek. Bilakis Konya'nın, Bahçesaray'ın, Şam'ın, Kütahya'nın, Akşehir'in, Bolvadin'in ve hatta İslam coğrafyasının bütün kandil şehirlerinin üzerine çöken tozların alınıp sentetik kentlere ve geleceğe birer ibret numunesi olarak sunulması, gecikmiş bir hakkın teslimi olsa gerek. Kendini Koruyan Şehir, sizleri birbirinden güzel şehirlerimizde tadına doyulmaz bir yolculuğa çıkıyor."
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun yeni çıkan kitabı 'Kendini Koruyan Şehir'in arka kapağında yer alan bu yazı bir anlamda gelenekselle modernitenin çatışmasını getiriyor ilk anda akla.
Ebabil Yayınları'ndan çıkan eserinde Ahmet Köseoğlu, gelenekseli temsil eden şehirleri anlatmış akıcı bir üslupla, üzerine çöken tozları alıp sentetik kentlere ibren numunesi olarak sunmuş.
Yazın hayatımızda Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'siyle başlayıp, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Beş Şehir'inin devamı da diyebiliriz bu çalışmaya. Çünkü 'Kendini Koruyan Şehir'de, şehir vasfı taşıyan yerleşim birimleri kaleme alınmış. Dünün Osmanlı'sının izlerini taşıyan Şam ve Bosna ile başta Konya ve ilçeleri Beyşehir, Seydişehir, Çumra, Akşehir olmak üzere Karaman, Kütahya, Afyon-Bolvadin ve bunun gibi geçmişin izlerini çıplak gözlerle seyredeceğiniz şehirler anlatılmış. Diğer yanda ise Batı'nın sentetik kentleri Las Vegas, Los Angeles, New York ve San Francisco.

(Merhaba Gazetesi)

ÇETİN ORANLI- MERHABA GAZETESİ-

Her gün biraz daha büyüyen, gelişen ve genişleyen Konya'da, hemen her bölgede minarelerin şehadet parmakları gibi göğe uzandığını görürsünüz. Soluduğunuz havada, Mevlâna'dan, Şems-i Tebrizi'den, Yunus Emre'den, Sadrettin Konevî'den, Ahmet Fakih'ten seslerin, renklerin, çizgilerin, kokuların dolaştığını hissedersiniz.... İnsanların daha çok kazanmaya, daha çok tüketmeye şartlandırıldığı bir dünyada sevginin, hoşgörünün, barışın ve adaletin sağlanmasının ne kadar güç olduğunu düşünür, 'Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlısını yememiştir' diyen Peygamber'i, 'Ya göründüğün gibi ol, ya olduğun gibi görün diyen Mevlânâ'yı, 'Gelin tanış olayım / İşi kolay kılalım / Sevelim sevilelim / dünya kimseye kalmaz' diyen Yunus Emre'yi hatırlarsınız..."
Konya kültürüne önemli katkılarını her zaman takdir ettiğimiz Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, 'Kendini Koruyan Şehir' isimli eserinde Selçuklu Başkenti'nden günümüze uzayan mistik atmosferi böyle anlatıyor. Ebabil Yayınları'nın kazandırdığı eser, 145 sayfa ve şehir-kültür alanına ilgi duyanların bir çırpıda okuyabileceği türden. Okurken yer yer duygulanacak, nostalji yolculuğuna çıkacak, Anadolu topraklarından Yeni Dünya'ya kadar farklı coğrafyalardan şehirleri, Mevlânâ'nın atıfta bulunduğu gibi 'bir ayak sabit, diğer ayak pergel gibi dünyayı dolaşma fırsatı bulacaksınız...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.