Konya kültürel hafızasını yitirdi

Konya kültürel hafızasını yitirdi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2013 Kültürel Etkinlikler Takvimi'ne bağlı olarak, Araştırmacı-Yazar Avukat Mehmet Ali Uz "Araboğlu Makası'ndan...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2013 Kültürel Etkinlikler Takvimi'ne bağlı olarak, Araştırmacı-Yazar Avukat Mehmet Ali Uz "Araboğlu Makası'ndan Hükümet Meydanı'na" isimli konferans verdi. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı. Mehmet Ali Uz, "Adım Adım Konya" konferanslarının ilki olarak gerçekleşen konuşmasında; "Araboğlu Makası'ndan Hükümet Meydanı'na" giderken bu yol üzerinde bulunan tarihi yapıları, tarihi Konya fotoğraflarının yanı sıra arşiv belgelerine dayanan bilgi ve belgelerle anlattı.

PEK ÇOK ESER YOK EDİLDİ

Konya'nın geçtiğimiz yüzyıldaki tarihi, kültürel yıkımlar nedeniyle hafızasını önemli ölçüde kaybettiğini belirten Uz, tarihi Konya Kalesi, Surları, Alaaddin Tepesi'ndeki II. Kılıçaslan Köşkü, Zindankale hakkında açıklamalarda bulundu. Konya surları, Kılıçaslan Köşkü gibi pek çok medresenin, cami, türbe ve zaviyenin de yıkılarak yok edildiğini, bugün yerlerini tespit etmek için aylarca süren araştırmalar yaptıklarını anlatan Uz, tapu ve kadastro müdürlüğü arşivindeki bilgi ve belgeler ışığında bazı eserlerin yerlerini tespit edebildiklerini vurguladı. Merakla dinlenen konferansında Uz, Tahir Paşa Camii, Araboğlu Makası'na adını veren Araboğlu Kosti Konağı, Fahrettin Paşa Parkı, Kadı Mürsel Cami, Yusuf ŞAR Konağı (eski Belediye Binası), Sipahi Pazarı, Taht-ı Kale Mescidi (Asri Camii), İplikçi Camii ve İplikçi Medresesi, Kafalı Medresesi gibi Hükümet Konağına kadar bu bölgede yer alan ona yakın medreseyi tam olarak yerlerini tespit ederek anlattı. Programın sonunda Uz'a, TYB Konya Şubesi adına katılım belgesini Prof. Dr. Saim Sakaoğlu takdim etti.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.