Mevlana Müzesi'nin sırlarını anlattı

Mevlana Müzesi'nin sırlarını anlattı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin kültürel etkinlikleri İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda devam ediyor. 740. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü dolayısıyla...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin kültürel etkinlikleri İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda devam ediyor. 740. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü dolayısıyla TYB Konya Şubesi tarafından tertip edilen programda Müze Müdürü Yusuf Benli, 'Âsâr-ı Âtîka Müzesi ve Sırları' başlıklı bir konuşma yaptı. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Mevlana Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mücahit Uludağ, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. 1926 yılında Mevlana Müzesi'nin Âsâr-ı Âtîka Müzesi olarak düzenlendiğini kaydeden Müze Müdürü Yusuf Benli, son zamanlarda gerçekleştirilen düzenleme çalışmaları hakkında fotoğraflarla bilgi verdi.

MEZAR TAŞLARININ SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Müze bahçesinde bulunan ve 'Neyzenler Mezarlığı' olarak bilinen bölümün, 1926 yılında müzenin ilk müdürlüğünü yapan Yusuf Akyurt'un çektiği fotoğraf arşivi kullanılarak orijinal haline dönüştürüldüğünü, elde edilen arşiv fotoğrafları sayesinde mezarları tek tek tespit ettiklerini, değişik açılardan çekilen fotoğraflardan mezarların konumlarını belirlediklerini ifade eden Benli, muhafaza altındaki mezar taşlarının kime ait olduğunun sırrının çözülerek orijinal şekliyle yerlerine yerleştirildiğini söyledi.

ŞİMDİ GERÇEK HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Mevlana Müzesi'nin restorasyon ve röleve çalışmalarına 2009 yılından itibaren başlanıldığını ve ilgili tüm kurumlardan izin alındığını hatırlatan Yusuf Benli, "Müzenin film arşivinde, dergahın ön bölümünde bir mezarlığın bulunduğu görülmekte. 2009 yılına kadar çeşitli nedenlerle düzenlemeler yapılmış. Mezarlık olan bölüm değiştirilmiş. 2009 yılından sonra müzenin röleve ve restorasyon çalışmaları kapsamında ilk etapta derviş hücreleri gerçek haline dönüştürüldü. Bu çalışmalar kapsamında 1926 yılındaki orijinal fotoğraflardan tespit ettiğimiz şekliyle dergâh önündeki mezar bölümü, mezar taşları da tek tek tespit edilerek yeniden oluşturuldu" diye kaydetti.

ÖNEMLİ KİŞİLER DEFNEDİLMİŞ

Mezar taşlarının kimlere ait olduğunu da belirlediklerini ifade eden Yusuf Benli, "Bugün neyzenler mezarlığı olarak bilinen alanın sadece neyzenlere ait olmadığını sertariklerin, türbedarların, sertapların ve dervişlerin defnedildiği önemli bir mekân olduğunu tespit ettik. Buraya defnedilen insanların da dergahın içerisinde en üst mevkide bulunduklarını görüyoruz" dedi. Programın sonunda Yusuf Benli'ye TYB Konya Şubesi adına 'Katılım Belgesi'ni Prof. Dr. Nazmi Zengin verdi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.