ÖLÜM BİZE NE UZAK

ÖLÜM BİZE NE UZAK

"ÖLÜM BİZE NE UZAK BİZE NE YAKIN ÖLÜM" Hem sanatıyla hem de kişiliğiyle ön planda olan kişiler vardır. Onlarda en küçük bir leke dahi bulamazsınız....

A+A-

"ÖLÜM BİZE NE UZAK BİZE NE YAKIN ÖLÜM"

Hem sanatıyla hem de kişiliğiyle ön planda olan kişiler vardır. Onlarda en küçük bir leke dahi bulamazsınız. Dosdoğru yaşamak adına her şeyin tastamam olduğu kişilerdir bu nâdide şahsiyetler.

Erdem Bayazıt adının anıldığı her yerde söylenecek o kadar çok güzel söz vardır ki saymakla bitmez. Erdem Bayazıt'ın hakka yürüdüğü haberi ulaşır ulaşmaz dilime ilk önce "inna lillah ve inna ileyhi raciun" dan sonra onun dillerde bir mısra-i berceste gibi dolaşan "Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm" dizesi takıldı. Ölümün bizlere aslında ne kadar yakın olduğunu ama onu aklımızdan çıkardıkça uzaklaşacağını anlatan bir başucu sözü. Hiç akıldan çıkmamalı bu sözler. Her dâim zihnimizde dolaştırmalı bu sözleri. Bir adım ötemize garantimiz yok yokken ölümü şahdamarımızda taşımalı sımsıkı.

Büyük usta uzun zamandır rahatsızdı. Adını bile anmakta ürperdiğimiz illet onun da yakasına yapışmıştı. Tokat'a davet ettiğimizde; "Ah keşke gelebilsem. Ne kadar çok isterim gelmeyi ama hiç takatim yok." demişti.

Maraş ekolünün öncülerinden olan Erdem Bayazıt, sıkıntılı ve yoğun bir yaşam mücadelesinin içinde yer almış bir düşünce adamıydı. Çeşitli devlet kademelerinde görev yapmış, milletvekili olarak mecliste bulunmuş, edebiyatımızın başyapıt dergilerinden Mavera'yı çıkarmış, dilden dile dolaşan şiirleriyle unutulmayacaklar arasına girmiş bir dava adamı olan Erdem Bayazıt, edebiyat tarihimizdeki yerini almayı haklı bir şekilde başarmış bir önemli değerdi.

Bizde adettendir öldükten sonra özel sayılar düzenlemek, kişiyi hayırla yâd etmek. Erdem Bayazıt hayattayken adına düzenlenen panellerle, hazırlanan özel sayılarla bu mutluluğu yaşarken tatmış ender şahsiyetlerdendir. Yediiklim Dergisi'nin hazırlamış olduğu özel sayı bu anlamda unutulmayacak bir vefa örneği olarak arşivlerdeki yerini almış bir çalışma olmuştur.

Büyük usta, şiirleriyle de öncülük görevini üstlenmiş bir ustadır. Onun heybetli bir seslenişle dile getirdiği şiirleri, bugünün rağbet gören epik şiirinin en iyi örnekleri arasındadır.


"Ey bir emre hazırlanan simsiyah gecede
Karanlığı emip emip de gebe kalan
Ey her depremden sonra biraz daha doğrulan
Herkesin
Veba girmiş bir şehrin hem halkı
Hem seyircisi olduğu bir günde
Ey düştüğü yerden kalkmaya hazırlanan ülke."

Ölüm teması da Erdem Bayazıt'ın en sık işlediği konulardandı. Ölüm Risalesi'nde ölümün hayatımızın bir değişmezi olduğunu ve ölümün bize her daim şahdamarımız kadar yakın olduğunu hissettiren şiirlerle büyük usta gerçek olana hazır olduğunu vurgulamıştır.
Çalışkanlığını, işine olan düşkünlüğünü anlamak için onun son röportajındaki sözlerine dikkat etmek gerek. "Sağlığım iyi olursa bir de Üsküdar Risalesi yazmak istiyorum. Bizim itikadımıza göre Kudüs, Üsküdar'dan başlar. Osmanlı döneminde seferler Avrupa'ya bile olsa Üsküdar'dan başlardı. Kudüs'e giden yollar mutlaka Üsküdar'dan geçer. Bunları işleyebilirsek orada yaşayan halkı, tekkeleri, ezanları anlatabilirsek işte o zaman Üsküdar Risalesi olacak."

Onun adını tam olarak bilmeyenlerin bile artık yüreklerine işledikleri "Sana Bana Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına Dair" şiiri onun içli okuyuşuyla kulaklarımızda daima çınlayacaktır. Her şeyin çabuk tüketildiği bu çağda unutulmamak, hayırla yâd edilmek çok önemli değerler arasında olsa gerek. Üstad bu payeye bizlerin nazarında ulaşmıştır. Büyük ustaya Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun.

"Bir yol buldum öteye geçerek gözlerinden

İşte yeni bir dünya peygamber sözlerinden

Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm

Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm"

Memleket 09.07.2008

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.