Ramazan Sohbetleri 2

Edebiyatçı Prof. Dr. Mehmet KIRBIYIK Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin dijital platformlarda yaptığı Ramazan Söyleşilerine konuk oldu: Türkiye...

A+A-

Edebiyatçı Prof. Dr. Mehmet KIRBIYIK Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin dijital platformlarda yaptığı Ramazan Söyleşilerine konuk oldu:

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin, Koronavirüs salgını sebebiyle sosyal mesafe uygulaması ve sokağa çıkma kısıtlamalarına gidilmesi sebebiyle Youtube, facebook, instagram gibi dijital uygulamalar üzerinden düzenlediği Ramazan Sohbetlerinin ikincisinde Edebiyatçı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık "Klasik Edebiyatımızda Ramazan" konusunu anlattı.

            Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği Ramazan Sohbetleri’nde bu hafta  “evveli rahmet, ortası ma’firet, sonu cehennem ateşinden kurtuluş olan, içinde bin aydan hayırlı Kadir gecesini barındıran, on bir ayın sultanı ramazan bütün anlamlarıyla arınmaya, olgunlaşmaya bizi davet eder.

             Ramazan ayı Osmanlılarda sadece dini boyutuyla yaşanmış veya işlenmiş değildir. Türk milleti ahlak tezkiyesiyle, günahtan çekilmesiyle, cömertliğiyle bir ramazan medeniyeti meydana getirmiş bir millettir.

            Ramazan ayı Osmanlılarda sadece dini boyutuyla değildir. Ramazan hem sosyal hem dini hem kültürel bir mevzu olarak edebiyatımızda yer alır.

             Osmanlı edebiyatında Ramazan konulu şiirler de hem de edebi, hem tasavvufi, hem de dini nitelikleri görebiliriz. Şiirlerden örnek verecek olursak: 18.yüzyılın meşhur Mesnevi yazarlarından Süleyman Nahifi'nin 253 beygirlik bir Fazileti Savm, isimli eserinde orucun faydaları anlatılır.

“Oruç ayında oruç tutulmalıdır.,

Oruç Müslüman kadın ve erkeğe farz oldu.”

Şeklinde şiirler yazmıştır.

Yine Nabi’nin oğluna yazdığı şiir de buna örnektir.

Ramazan ilahilerini karşılama ve veda şeklinde ayrıştırılarak örneklendirdi.

Ramazan davulu ile okunan Ramazan manilerinden örnekler verildi.

Oruç ve Ramazanla ilgili edebiyatımızda birçok eserden örneklerin verildiği sohbet şiir zevkinde sürdü.

Günümüzde Ramazan şiirlerinden bir örnekte TYB Konya Şube başkanı Ahmet Köseoğlu’nun şiirini okuyarak dini kültürümüzün tezahürlerini ortaya koydu.

Hayırlı ramazanlar dilekleri ile sohbetini tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.