Tarihini Günümüze Taşıyan Odunpazarı

Tarihini Günümüze Taşıyan Odunpazarı

Konya yazarlar birliği aslında kalıbına sığmayan işler yapıyor. Yılın büyük bir bölümünde hafta sonraları kültür sanat edebiyat programlarını...

A+A-

Konya yazarlar birliği aslında kalıbına sığmayan işler yapıyor. Yılın büyük bir bölümünde hafta sonraları kültür sanat edebiyat programlarını üstelik gelenekselleşen bir boyutta gerçekleştiriyor. Yaptıklarıyla yetinmeyip yeni atılımlarına devam ediyor. Yaptıkları güzel işlerden dolayı yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Yazacak çok şeyimiz var gezileri de devam ediyor. Eskişehir Odunpazarı gezisi farklı bir yerde duruyor benim için.

Yıl 1986 aylardan ekimdi. Yağmurlu bir günün akşamında ufak tefek eşyaları Ford kamyona konu komşu eşliğinde yükleyişim ve rahmetli anamın akrabalarımın hüzünlü bakışları arasında başlayan yolculuğum sabaha yakın bir zamanda Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde sona ermişti. Bu gidişim yaklaşık 6 yıl kadar orada kalmamla sonuçlanmıştı. Dile kolay altı yıl Eskişehir benim hayatımda yer etmişti. İlk ayrılıktı. İlk öğretmenliğime başalngıçtı. Evlendikten sonraki kendi hayatımı kurmaya çabaladığım yıllardı. Hatta belki de en önemlisi ilk yazımın Eskişehir gazetesi olan İki Eylül'de yayınlanmış olmasıydı. Benim yazım hayatımda Eskişehir çok önemli bir yerde duruyor. Sadece gazete yazısı değil, ilk roman yazmamda Eskişehir'de yaşadığım olayların etkisiyle olmuştu. Yani benim için yıllar öncesinde kalan Eskişehir, bu gezi ile beni bir hayli heyecanlandırdı. Eskişehir'i değişim içinde olduğunu görmemek mümkün değil. Gelişmeler devam ediyor.

Odunpazarı belediye başkanı Burhan Sakallı'nın davetlisiydik. Gurup uzun sayılacak bir yolculuktan sonra Eskişehir'e ulaştığında Burhan Beyin nazik davranışları, sempatik tavırlarıyla karşılanıp Odunpazarı evlerinin bulunduğu mahalde gezinmeye başladık.

Belki de Eskişehir'in ilk yerleşim merkezi olan bu mahalle görülmeye değer. İlk hallerinin fotoğraflarına bakınca "nerden nereye?" sorusunun cevabını kendiniz buluveriyorsunuz.

Evet restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. İkişer katlı evler onarıldıktan sonra ilk katlar işyeri olarak çalıştırılmaya başlanmış. İnsanlar virane haldeki evlerinde mutlu bir şekilde yaşamanın yanı sıra işyerlerine de sahip olmuşlar. Pırıl pırl bir Odunpazarı evleri size gülümsüyor. Beton yığınları arsında nefes alacak mekânlar olarak rengârenk evler, kilitli taşlarla döşeli sokaklardan birbirine yol veriyor belki de çağırıyor, şehrin ruhunun burada yaşadığını haykırıyor.

Sakallı, buranın geçmişini anlatırken kendinizi kaptırsanız titreyerek ürpermeniz içten bile değil. Ayyaşlar, serseriler...

"Şimdi gördüğünüz gibi tertemiz." diyor gözleri parlayarak. Bir işi başarmanın haklı gururunu doyasıya yaşıyor. Projenin başlangıcında basın da dâhil olmak üzere büyük bir gurup dalgasını geçmiş. Şimdi binlerce turist geliyor, onlarca otobüs buraları dolduruyor, diyerek kararlılığının başarıyı nasıl getirdiğini sakin bir tavırla anlatıyor. Ailesi ile birlikte geziyor, gezdiriyor kafilemizi. Başkanın içtenliği Odunpazarı caddelerine sokaklarına yansımış. Yoldan geçerken ikinci kattan bir teyze, yoldaki bir nine, parktaki, bir abla çok rahat bir şekilde başkanla konuşuyor. Çok şaşırıyorum başkanın bu içtenliğine, kibir bulaşmamış davranışlarına. Halkın sempatisini böyle kazandığı aşikâr. Eleştirilere bile çok olgun yaklaşıyor. Hayatının böyle olduğunu, sorduğum birkaç kişinin cevapları ortaya koyuyor.

Bütün bu gayreti tarihi dokuyu yok etmemek için. Yoksa bu köhne viraneleri yıkıp yerine gökleri delen binalar dikmek hem daha kolay hem de getirisi olan bir çalışma olabilirdi. Ama başkan Sakallı zor olana talip olmuş ve başarmış da. Hele Alâeddin parkını gezerken anlattıkları hangi merhalelerden buralar geldiğini ifade ediyordu. Üstelik bu önemli çalışmaları büyükşehir belediyesinin engellemelerine karşın yapmış olması Odunpazarı'nın ve belediye başkanının yaşadığı serüveni anlatmaya yeter sanırım.

Atlıhan ayrı bir güzellik katmış Odunpazarı'na. İçindeki dükkânlar lületaşından yapılmış süs eşyası çarşısı haline getirilmiş. İnsanlara işyeri açmış, hizmette sınır tanımamış. Bu dükkânlardan birinde başkan Sakallı ile "Kitap OkuYorum" için bir program çekimini de gerçekleştirdim. Gördüm ki Burhan Sakallı kültür sanat edebiyat ve kitaptan uzak değil. Yazdığı şiirler ve denemelerinin bir an önce basılmasını diliyorum. Estetiğe bu kadar meyyal olması, kültüre ve tarihe sahip çıkma isteği ondaki bu edebi yönelimin etkisi muhakkak.

Odunpazarı Belediyesinin yaptığı kültür faaliyetlerini kitaplarla yoğurarak devam ediyor. Mustafa Özçelik abimizin hazırladığı birçok kitap yayınlanmış. Nasreddin Hoca, Yunus Emre'nin yanı sıra Öğretmenler günü münasebetiyle Öğretmen Hikâyeleri Antolojisini de hazırlamış.

Fiziki belediyeciliğin yanı sıra kültürel belediyeciliği de ihmal etmeyen Burhan Sakallı'yı tebrik ediyorum. Nezaketle bizleri davet edip dönüş anımıza kadar da yalnız bırakmaması sebebiyle de teşekkür ediyorum.

Nice güzel hizmetler ve başarılı olması temennilerimle...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.