Türkiye Yazarlar Birliği Ödüllerinin Sahipleri Belli Oldu

Türkiye Yazarlar Birliği Ödüllerinin Sahipleri Belli Oldu

Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) 2019 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerinin sahipleri belli oldu. Türkiye Yazarlar Birliği Genel...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) 2019 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerinin sahipleri belli oldu.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Genel Merkezinde 01.01.2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında ödül alan isimleri kamuoyuna duyurdu.

Konuşmasında, yeni yılın ülkemize ve insanlığa barış ve huzur getirmesini dileyen Arıcan, “2020’nin sağlık, selamet, esenlik ve hayırlar getirmesini, birliğimize, beraberliğimize ve ülkemizin huzuruna vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Medeniyet hamlesine edebiyat sanat alanında katkı sağlıyoruz

Arıcan, son yıllarda sıkça dile getirilen “Yeni medeniyet hamlesi” nin milletimizin önünde bir hedef olarak durduğunu belirterek “2020 yılında; yeni bir medeniyet tasavvuru veya atalarımızın kurduğu medeniyetin ihyası için yapılacak her çalışmanın temelinde ve inşa sürecinde  mutlaka, milli kaynaklarımızdan beslenen dil, edebiyat, sanat, ilim ve irfan hak ettikleri değerler üzerinden planlanması gerekir. Bu konuda yapılacak çalışmalara, 41 yıllık deneyim ve tecrübemizle katkı vermeye devam ediyoruz.” dedi.

41 Yıllık deneyim ve tecrübemizle ülkemize hizmet ediyoruz

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Türkiye'de en fazla üyeye sahip, etkili bir yazar kuruluşu olduğunu belirten Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Kadim medeniyetimizin ortak değerlerini korumakla kalmayıp 41 yıllık deneyim ve tecrübesiyle bu değerleri yeniden yorumlayarak yurt dışında ve ülkemizin dört bir yanında okur yazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, kültür yayınları, paneller, sempozyumlar, şiir şölenleri, tarih, kültür, edebiyat sohbetleri, kültür kervanları, ulusal ve uluslar arası kongreler düzenlemektedir.”

Birliğin bu faaliyetlerinden birinin de yıl içinde yayınlanan ve kültür, sanat, edebiyat ve fikir alanında katkı sunan eser sahiplerinin ödüllendirilmesi olduğunu belirten Arıcan, 1981'de başlayan ve artık geleneksel hale gelen ödüllerin amacının ise, yazarları ve eserlerini tanıtmak, bu yöndeki çabaları, çalışmaları desteklemek, eser sahiplerini teşvik ve taltif etmek olarak açıkladı.

Nobel Ödüllerinde dini, siyasi ve  etnik bir amaç gözetiliyor

Geçtiğimiz günlerde Nobel Edebiyat Ödülü'nün Peter Handke'ye verilmesini de gündeme getiren TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, “Nobel Edebiyat Ödülü'nün, Bosna Hersek'te işlenen soykırımı inkar eden, binlerce Müslüman'ın kanını döken, “Sırp Kasabı” olarak adlandırılan Slobodan Miloseviç'e övgüler yağdıran ve Sırp savaş suçlularını savunan Avusturyalı ırkçı Peter Handke'ye verilmesini şiddetle kınıyorum. Skandallarıyla ünlü Nobel Ödül Komitesi daha önceki yıllarda da farklı alanlardaki değerlendirmelerinde tarafsız olamamış; objektif kıstaslarla eseri ve yazarını ödüllendirme yerine  dini, siyasi ve  etnik bir amaç gözetmiştir. Dolayısıyla, Nobel Ödül Komitesi’nin Peter Handke'ye verdiği  ödül bize göre bir anlam ifade etmiyor, yok hükmündedir.” dedi.

Yayıncı, yazar, şair, akademisyen ve eleştirmenlerinden oluşan ödül seçici kurulunun kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek iki aylık bir çalışmanın sonunda ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirlediğini ifade eden Arıcan, bu çalışmaları sırasında romandan hikâyeye, şiirden denemeye, televizyon dizilerinden sinemaya kadar kültür, sanat ve edebiyat alanında çok önemli yayın ve eserlerin olduğunu gördüklerini ve her birinin ayrı ayrı ödüle layık olan bu eserlerin sahiplerini de kutladığını belirtti.

TYB ödüllerinin tarafsız,  itibarlı, saygın ve düzenli olması nedeniyle kamuoyu tarafından da takdir ediliyor

Arıcan verilen ödüllerle ilgili de şöyle konuştu:

“Ödüller; Yaşayan ve içinde bulunduğumuz yıl içinde  eseri yayınlanmış olan bir şaire, yazara, görsel sanatlar alanında özgün çalışması bulunanlara  veriliyor. Ödülü bir kez alan kişiye tekrar ödül verilmediği gibi TYB Yönetim Kurulunda, ödül seçici kurulunda bulunanların eserleri değerlendirmeye alınmıyor. TYB’nin verdiği ödüllerin maddi yönü bulunmasa da; Tarafsız,  itibarlı, saygın ve düzenli ödül olması nedeniyle kamuoyu tarafından da takdir edilmekte, yayıncılık dünyasında ise önemli bir referans kaynağı oluşturmaktadır. Ayrıca, Yönetim kurulumuzca, yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülleri” verileceklerin de isimleri belirlenmektedir. Üstün hizmet ödülleri; Ülkemizde ilim, kültür, sanat, tarih, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir.”

Türkiye Yazarlar Birliğinin 2019 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerini kazanan isimler ve kurumlar şöyle:

Hikâye dalında: Emin GÜRDAMUR, Herkesten Sonra Gelen kitabıyla ( Ketebe Yayınları)

Şiirde : Hakan ŞARKDEMİR, Fiten kitabıyla ( Ebabil Yayınları)

Romanda: Burcu GÜVEN,  Alem-i Misal Rehberi eseriyle (Şule Yayınları)

Denemede: Muammer ULUTÜRK , Fotoğrafname kitabıyla  ( Hece Yayınları)

Fikirde : Ahmet DEMİRHAN, Kuruluş Sarmalı’ndan Kurtulmak Osmanlı ve Hakimiyet Telakkileri eseriyle  (Dergah Yayınları)

Araştırmada: Murat BARDAKÇI, Bir Devlet Operasyonu: 19 Mayıs  eseriyle ( Turkuvaz Kitap Yayınları)

İncelemede: Şefaettin SEVERCAN,  Hz. Muhammed- (İslam Daveti Mekke- Davetten Devlete Medine- Devletten Medeniyete kitaplarıyla ( Fecr Yayınları)

Dilde: Ali Özgün ÖZTÜRK,  Dil İnkılâbının Türkçenin Söz Varlığına Etkileri eseriyle ( Türk Dil Kurumu Yayınları)

Edebi Tenkitte: Hüseyin ETİL, İsmet ÖZEL ve Partizan Aynı Adamın Öyküsü kitabıyla (Küre Yayınları)

Hatırada: Nurettin DURMAN,  Haydi Bana Eyvallah eseriyle (Beyan Yayınları)

Gezide: Hasan Salih SAĞLAM,  Üç Medeniyetin İzinde kitabıyla ( Meserret Yayınları)

Tercümede:  Umut Başar, Siyavuş'un Ölümü; Sevüşün tercümesiyle (Büyüyenay Yayınları),

Çocuk Yayınları: Gülşen Arslan AKÇA, Ne Zaman Büyüyeceğim kitabıyla ( Timaş Çocuk Yayınları),

Basın Fıkra alanında: Halime GÜRBÜZ,  (Türkiye Gazetesinden),

Basın Röportajda: Fatma Gülşen KOÇAK  (Yeni Akit Gazetesinden)

Kültür Sanat Haberleri dalında: ANADOLU AJANSI, Kültür-Sanat alanındaki yayınlarıyla,

Dergi Yayıncılığında: Şehir Kültür Sanat Dergisi ile (Kayseri),

Türk Müziğinde: Adile Kurt KARATEPE, YADİGÂR TRT Radyo Programıyla

Halk Kültüründe: Müjgan ÜÇER, Türk Kültür ve Sanatında Hayat Ağacı eseriyle (Atatürk Kültür Merkezi Yayınları),

TV Programında: TRT2 Edebiyat Söyleşileri, programıyla,

TV Belgeselde: TRT Dünyayı İyilik Kurtaracak, programıyla,

Şehir Kitaplarında: Mehmet Ali KÖSEOĞLU,  Menteşede’ki Muğla eseriyle ( Çizgi Kitabevi Yayınları),

Yayıncılık Kamu Ödülü: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları,  

Yayıncılık Özel Ödülü: YADE Kitap Yayınları

Sinema dalında: Murat Pay, Dilsiz Filmi

Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolayı; Prof. Dr. Mehmet BAYRAKTAR, Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ ve Prof. Dr. Süreyya FARUKİ üstün hizmet ödülüne değer bulundu.

 “Eser sahiplerine ileriki günlerde açıklayacağımız bir zamanda ödülleri takdim edilecektir. Bu ödüllere layık görülen, özgün eserleri ile Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılarda bulunan değerli yazar, bilim insanı ve mütefekkirlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.