TYB KONYA BU HAFTA PROF. DR. AHMET SEVGİ'Yİ AĞIRLADI

TYB KONYA BU HAFTA PROF. DR. AHMET SEVGİ'Yİ AĞIRLADI

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri kapsamında bu haftaki program Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Konferansları ile...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri kapsamında bu haftaki program Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Konferansları ile ortaklaşa yapıldı. Konferansın bu haftaki konuğu Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sevgi oldu. "İlmi Ahmed Efendi'nin 3. Ahmed'in Veziri Nevşehirli Damat İbrahim Paşaya Sunduğu Kelam-ı Kibar Risalesi" Konulu konferans 26 Kasım Cumartesi günü saat 14:00'te İl Halk Kütüphanesinin Kültür Parktaki yeni binasında gerçekleşti. Programa öğrenciler, gazeteciler ve kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.

Sözlerine İlmi Ahmed Efendi'nn yaşadğı döneme dair bilgiler vererek başlayan Ahmet Sevgi söz konusu Kelam-ı Kibar Risalesinin Lale Devri Padişahlarından 3. Ahmed'in veziri Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'ya verildiğini belirtti. İlmi Ahmed Efendi'nin doğunu yılı hakkında fazla bir bilgi olmadığını söyleyen Sevgi, ölümünün ise hicri 1133 yılına dek geldiğini belirtti. 18. Yüzyılda 1718 ile 1730 yılları arasına Lale Devri dendiğin söyleyen Sevgi, Lale Devrini bize hep bir eğlence dönemi olarak anlatıldığını ama bunun yanında Kültür, Sanat adına önemli eserlerinde verildiğini kaydetti.

Lale Devri döneminde şehrin ileri gelenlerinin katıldığı Helva Sohbetlerinin yapıldığını o sohbetlere Padişahın ve vezirinde katıldığını anlatan Ahmet Sevgi İlmi Ahmed Efendinin vezire sunduğu Kelam-ı Kibar Risalesinin on sekiz bin küsür beyitten oluştuğunu söyledi. Sözün Büyüğü anlamına gelen Kelam-ı Kibar Risalesinde Dört Halifeden başlayarak büyük alimlerin sözlerine yer verildiğini anlattı. "Kelamın Kibarı, Kibarın Kelamıdır" yani sözün büyüğü, büyüklerin sözüdür diyen Ahmet Sevgi Mevlana'nın "İnsan düşünceden ibarettir. Onun dışında et ve kemiktir" sözünü hatırlattı. 15. Yüzyılda yaşamış olan Necati'den de bir söz söyleyen Sevgi, "Türkçenin ruhu atasözü ve deyimlerdir" dedi.

Eserden örnekler veren Ahmet Sevgi ilk olarak Hz. Ebubekir'in "Benim yanımda en haklı olanınız haksızlığa uğramış kimsedir. Zayıf olansa zulüm edendir" sözünü hatırlattı. Zulme uğrayanla zulüm edenin farkını anlatan Sevgi Hz. Ebubekir'in bu sözle zulme uğramış kişinin zulüm yapan kimseden daha güçlü ve hakkı olduğunu anlattığını söyledi. Daha sonra Hz. Ömer'in sözüyle devam eden Sevgi, "Sırrını saklayanın sırrı kendi elinde, işra edenlerinde başkalarının elindedir" diyerek sır saklamanın önemine vurgu yapıldığını belirtti ve iki kişinin bildiği sırrın sır olmadığını söyledi. Örnekler sunmaya devam eden Ahmet Sevgi, Muaviye'nin şu sözleri ile devam etti. "Padişahtan sakınınız. Öfkesi küçük çocukların öfkesine benzer. Saldırısı da aslanın saldırısına" diyerek muaviye'nin yaşadığı dönemde padişah hakkındaki duygularını hatırlattı.

Program Konya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Bekir Biçerin Ahmet sevgi'ye Büyükşehir Belediyesi yayınlarından oluşan hediye kitap seti takdimi ile sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.